Baklava Nasıl Yapılır? İşte Tarifi



2 kg una 8 yumurta, 20 gr tuz, 500 gr su ile 20 dakika kadar yoğurduktan sonra istediğimiz kıvama gelir.
Önce 2 kg unu, yoğuracağımız tahtanın veya tezgahın üstüne koyarak ortasını açıyoruz. Arasına 8 tane yumurtamızı kırıyoruz. Daha sonra içine 20 gr kadar tuzu ilave ediyoruz. Daha sonra suyumuzu ilave ediyoruz. Tuzu eriyinceye kadar yumurtayla beraber karıştırıp, kenarlardaki unu yavaş yavaş ortaya doğru yığarak karıştırıyoruz.

baklava-hamuru-hazırlama
Yoğurma esnasında kıvamına gelmesi için üzerine az az su ilave ediyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika kadar yoğurduğumuz hamur klasik bir kavram olan kulak memesi kıvamına geldiğinde nemli bir tülbentle hamurun kurumaması için üzerini kapatıyoruz.
Hamurdan Tabak Büyüklüğünde Pazıları Oluşturma:
Dinlenmiş hamuru alıp ortadan 2 parçaya ayırıyoruz.
Aşağıdaki resimdeki gibi eşit dilimlere ayırabilmek için hamuru uzatarak yuvarlıyoruz ve küçük, eşit parçalar halinde bölüyoruz. Böldüğümüz parçaların ağırlığı yaklaşık 100 gr’dır.
hamuru-parçalama
Küçük parçaların altına buğday nişastası koyuyoruz. Pazıları hazırlamak için bunları merdane ile tabak büyüklüğünde açıyoruz. Tabak büyüklüğüne getirdikten sonra tekrar aralarını nişastalayarak üst üste koyuyoruz ve tekrar dinlenmeye bırakıyoruz. Tekrar üzerini nemli bezle kapatarak 10 dakika bekletiyoruz.
10 dakika dinlenmiş pazılarımızı açma işlemine başlıyoruz. Her zamanki gibi altına buğday nişastası koyuyoruz. Aralarına da iyice nişasta yayıyoruz. Bu şekilde tekrar hepsinin arasını nişastalayıp üst üste koyduktan sonra bunu ters çevirip merdane yardımıyla açarak biraz genişletiyoruz. Belli bir büyüklüğe geldikten sonra alt tarafını da açmak için tekrar ters çeviriyoruz. Açtıktan sonra küçük bir tepsi büyüklüğüne gelmesi gerekiyor. Daha sonra uzun oklavaya sarıp ovalayarak büyütüyoruz.
Bu arada nişastasız alan görürseniz nişasta koymanız gerekir.
baklava-yufkasi


baklava-yufkasi
İyice inceldikten sonra baklavalık yufkanız hazır oluyor.
Açtığımız hamuru döşeyeceğimiz tepsi ebatında kesip altına 2-3 kat seriyoruz ve aralarına sıvı yağ serpiyoruz.
15-20 kat tepsinin yarısına kadar yufkaları döşedikten sonra, arasına yine yağ koyarak arasına isteğe göre fındık, fıstık, çeviz malzemelerinden koyuyoruz.
Klasik türde baklavalarda iç malzemesi tam ortaya konulur. Ev baklavasında 3-4 katta bir malzeme serebilirsiniz aralarına.
Malzememizi koyduktan sonra üst döşemesini de aralara yağ koyarak tamamlıyoruz. En son kata yağ koymuyoruz keserken bıçağa yapışması diye.
Daha sonra istediğimiz ebatlarda dilimleme yapıyoruz. Önce bir hat üzerinden kesiyoruz. Hazırladığımız tepsi yaklaşık 5 kg civarında baklava içeriyor ve buna 750-800 gr yağ gezdiriyoruz. Bu yağ eritilmiş margarin veya terayağı olabilir.
Daha sonra da dikdörtgen veya klasik baklava dilimi için 2. kesme işlemini yapıyoruz.
baklavayı-dilimleme-ve-yağ-gezdirme
180-200 derece fırında yaklaşık 40-45 dk pişiriyoruz. Baklavanın üstü altın sarısı rengini aldıktan sonra ve altı da kızarmışsa pişmiş demektir.
dilimlenmiş-baklava
Şerbetini Hazırlama:
Şerbeti hazırlamak için 5 kg baklavamız için tencereye 1.5 litre su koyuyoruz. 3 kg da şeker ilave ediyoruz. Şekerlenmemesi için de çeyrek parça limon ilave ediyoruz. Şerbeti orta derece bir ateşte bırakıp karıştırmaya başlıyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Eridikten sonra kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamış olan şerbetimizden limonu çıkartıyoruz. Şerbeti baklavaya verebiliriz artık.
Baklava ılıkken hazırladığımız sıcak şerbetini üzerine gezdiriyoruz. Şerbeti fazla gelirse sonra süzebilirsiniz ancak az gelirse ve sonradan eklerseniz baklava bunu çekmez.
pişmiş baklava
Şerbetin yapılışı; 4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 5 dk kaynattıktan sonra alın. şerbetin içerisine bir kaç damla limon damlatarak 1-2 dk daha kaynatın.
Soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbeti dökün.

Baklavanın kesimi nasıl yapılır?

baklava kesim aşamalarıbaklava kesim aşamalarıbaklava kesim aşamalarıbaklava kesim aşamaları
Devamını Oku: http://www.teknobook.net/2011/11/baklava-nasil-yapilir-yufka-ve-serbet-hazirlama-tarifi.html#ixzz1cUYEzE7M

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More