Kurbanlık Angus , Hereford ,Şarole, Limuzin ve Yerli Hayvan Fiyatları




Angus ,Şarole, limuzin, heraford. Bu Kurban Bayramı’nın gözdeleri. Et ve Balık Kurumu’nun ithal ettiği hayvanlar. Et ve Balık Kurumu bu yıl 18 bin hayvan ithal etti. Yaklaşık 8 bin’i İstanbul’daki pazarlarda satışta. Geri kalan 10 bini ise Lüleburgaz’daki EBK’nın çiftliğinde bekletiliyor.

Diğer çiftliklerde olduğu gibi burada da aynı sistem geçerli. Vatandaş istediği kadar hayvanı buradan alabilir.
Et ve Balık Kurumu’nun getirdiği bütün ithal hayvanlar çiftlikte bekletiliyor ve İstanbul’daki stoklar bittikçe de buradan takviye yapılıyor. Ancak buradaki çiftlik
sadece İstanbul’daki stokları karşılamak için kurulmadı, isteyen bu çiftliğe giderek kurbanlığını tek tek seçerek alabiliyor.

Kurumun ithal ettiği kurbanlıklar İstanbul’daki pazarlarda 5500 TL’den satılıyor. Lüleburgaz’daki işletmedeyse aynı kurbanlık hayvan 4500 TL, yani 1000 TL daha ucuz. Bu hayvanların canlı ortalama ağırlığı da 440 Kg.
Fiyat farkının sebebi 200 km uzaklık. Bu fiyatlar yerli hayvanlara göre bir hayli ucuz. Kilosu 9 liraya geliyor. Yerli hayvanın kilosu ise pazarlarda 13-14 liraya kadar çıkabiliyor.
Geçen senenin gözdeleri anguslar. Onlar da çiftliğe geldi ama sayıları çok az. Bu sene angusların tercih edilmemesinin sebebi agresif olmaları. Onların yerine hereford, simental ve limuzinler daha çok bulunuyor.
Çiftlikte bulunan 10 bin ithal kurbanlığın bayrama kadar bitmesi planlanıyor. Çünkü talep gerçekten fazla.

Trakya bölgesi şap hastalığından tamamen arındırıldığı için Anadolu'dan Avrupa'ya kurban geçişinin kısıtlı olduğunu hatırlatan Can, bu yıl sadece İstanbul'un Avrupa yakası ve Trakya için kurbanlık ithal edileceğini belirtti. Bu kapsamda, şap hastalığının görülmediği; Avustralya, Meksika, Bulgaristan, Macaristan, Estonya, Litvanya ve Avusturya gibi ülkelerden hayvan getiriliyor. İthal kurbanlıkların İstanbul'un Avrupa yakasında satılması planlanıyor.

9 bin liraya büyükbaş
Kurban Bayramı'na az bir zaman kala kurbanlık fiyatları da aşağı yurarı belli olmaya başladı. Kurban pazarlarında satışa sunulan kurbanlıklar alıcılarını beklerken, fiyatların geçen yılki fiyatlarla aynı seviyede olduğu gözlendi. Büyükbaş kurbanlıkların fiyatları en ucuz 3 bin liradan başlıyor, 9 bin liraya kadar çıkıyor. Küçükbaş kurbanlıklar ise 500 ile bin lira arasında değişiyor. Geçen yıl 3 bin liraya satılan bir erkek dananın fiyatı bu yıl 3 bin ile 3 bin 500 arasında seyrediyor. En ucuz büyükbaş kurbanlığın 3 bin 500 liradan satışa sunulduğu pazarlarda 150 ile 200 kilo arasında et veren bir tosunun fiyatı ise 4 bin ila 4 bin 500 arasında değişiyor. Ortalama kurbanlık etin fiyatı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 20 ile 25 TL arasında değişmesi bekleniyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, illere göre kurbanlık fiyatlarının genel olarak geçen bayrama yakın ya da daha düşük seyredeceğini aktardı. İlk günlerden fiyat araştırmasına çıkan vatandaşlar ise kurbanlık fiyatlarını yüksek buldu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More