Türkiye’den Vize İstemeyen Ülkelerin Tam Listesi




Son dönemlerde dış politikada adından söz ettiren Türkiye’den vize istemeyen ülkeler yavaş yavaş artmaya başladı. Dış İşleri yayınladığı listede ,Türklerden vize istemeyen yani vizesiz gidilebilecek ülkerlerin listesini yayınladı.

Türkiye’nin son zamanlarda yürüttüğü başarılı diplomatik atak ve komşularla sıfır problem politikasından sonra bazı ülkeler, Türk vatandaşlarına uyguladığı vize uygulamasını kaldırdı.


Suriye ile karşılıklı vize uygulaması, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim başkanlığında ekim ayında Halep ve Gaziantep’te yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantılarının ardından kaldırıldı.

Vize uygulamalarına Libya ile, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Libya ziyareti çerçevesinde Libya lideri Muammer Kaddafi ile görüşmesinin ardından, Ürdün’le ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ürdün ziyareti sırasında karşılıklı olarak son verildi.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün yayınladığı verilere göre, Türkiye son dönemde peş peşe yaptığı vize anlaşmalarıyla dünyaya açılmaya devam ediyor. Vize uygulamasının kalktığı ülkelere her ay yenisi eklenirken, son olarak Ukrayna ile 22 Aralık 2011'de yapılan anlaşma ile Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebileceği ülke sayısı 71'e ulaştı.
Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan verilere göre, umuma mahsus pasaport sahipleri 60 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor, 11 ülkede ise sınır kapılarında ücret karşılığı vize alabiliyor. Bunun yanı sıra, 16 Aralık 2011 tarihinde yapılan iki anlaşma ile diplomatik pasaport sahipleri Nijerya ve Etiyopya'ya vizesiz seyahat edebiliyor.
Tüm pasaport sahiplerinin vizeden muaf olduğu ülkeler şunlar:
"Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritius, Nikaragua, Pakistan (İş adamları vizeden muaf), Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, Seyşeller, St. Lucia, St. Vincent-Grenadines, Sırbistan, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela."
Sınır kapılarında vize alınabilen ülkeler ise "Bahreyn, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Katar, Kenya, Sudan, Ukrayna, Umman ve Zambiya" olarak sıralanıyor.

Önümüzdeki günlerde imzalanan anlaşmaların yürürlüğe girmesiyle Rusya, Kuveyt ve Ukrayna’da da vizelerin kalkması bekleniyor.

Belarus ile de çok yakında vize kalkıyor. Artık Belarus’a vizesiz gidilebilecek.

Balerus’a Vize Kalktı Balerus Vizesiz Gidiş

Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Martinov, Türkiye ile vizelerin karşılıklı kaldırılması çalışmalarının tamamlandığını ve anlaşmanın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun imzasını beklediğini söyledi.
DAVUTOĞLU DAVET EDİLDİ

Balerusa Vize Kalktı Balerus Vizesiz Gidiş Balerusa Vize Kalktı Balerus Vizesiz GidişMartinov, AA’ya yaptığı açıklamada, vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına yönelik anlaşmanın hazırlıklarının tamamlandığını ve imzalanmaya hazır olduğunu belirterek, “Sayın Davutoğlu ile ön mutabakatımız mevcut ve kendisini özellikle bu anlaşmayı imzalaması için Minsk’e davet ettim” dedi.



Türkiye ve Belarus vatandaşlarının, vizelerin bir an önce kaldırılmasını istediğini kaydeden Martinov, Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkeler içinde Belarus’un Rusya’dan sonra Türk vatandaşlarına yönelik vizeyi kaldıran ikinci ülke olacağını kaydetti.

Martinov, Türkiye’den yatırımcıları da ülkesine davet ederek, “Belarus ile ortak işletmeler kurarak, üretilecek malın üzerine Made in Belarus yazılması bizim için geleneksel piyasalardaki satışları kolaylaştırır. Bizler de kendi makinelerimizin Türkiye’de montajı ve benzer şekilde üzerine Made in Turkey yazıp komşu ülkelerde pazarlanmasına ilgi duyuyoruz” diye konuştu.

Balerus‘a Vize Kalktı Balerus Vizesiz Gidiş

1 yorum:

vize şu an irtibarı ile kalktımı belarus'

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More