4+4+4 YASASI KAVAGA DÖVÜŞ MECLİSTEN GEÇTİ




Mecliste ciddi tartışmalar sebep olan 4+4+4 yasa teklifi 30 dakikada meclisten geçti. Miili eğitimde köklü bir değişikliğe sebep olacak yeni sistem Meclis komisyonunda günlerdir tartışılıyordu. Akpli ve Chp li vekillerin boğaz boğaza geldiği görüşmelerde bazı milletvekilleri ezilme tehlikesi geçirdi.

-Hükümetin, (sekiz)8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine (oniki)12
yıllık kesintili zorunlu eğitim getiren yasa teklifi ile (sekiz)8 yıl ikiye bölündü. Eski sistemde öğrenci 8 yılı bitirmeden okuldan ayrılamıyordu. Yeni sistem de ise:

- Meslek liselerinin (İmam hatip liseleri başta olmak üzere) orta kısımları yeniden açılacak. Yeni sistemle ilköğretim 4’üncü sınıftan sonra 10 yaşındaki bir öğrenci imam hatip lisesine geçebilecek. 2’nci kademe ilköğretim okulları ortaöğretim programlarıyla ilişkilendirilecek. MEB’in, imam hatip liselerine yönelik 2’nci kademe okullar açması yönetmelikle mümkün olacak.

- İlkokul 4’üncü sınıfı bitiren öğrencilere seçmeli dersler adı altında istedikleri alanda ders seçme olanağı sağlanacak. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın hazırlayacağı seçmeli ders programıyla, Arapça, Kuran dersleri de seçmeli ders olacak. Aleviler, Süryaniler, Hıristiyanlar ve Museviler için de seçmeli din dersleri getirilecek. Komisyonda, ilgili madde, Kürtçe’nin seçmeli ders olacağı yorumuna da yol açtı. Yasa teklifinin 3’üncü maddesindeki okul kurma tanımı aynı zamanda müfredat bütünlüğü olarak düzenlenecek. Genel bir lisede aynı zamanda meslek lisesi veya meslek ortaokulu programları da yer alabilecek.



-  Çıkarılan yasada okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilmedi. Ancak ilköğretime başlama yaşı 6’dan 5’e çekildi. Eğitim çağı da 6-13 olarak düzenlendi. Liseler 2012-13’ten itibaren zorunlu olacak. Bakanlar Kurulu zorunlu eğitimin başlamasını 1 yıl erteleyebilecek. Üniversiteye girişte uygulanan katsayılar kaldırıldı. Okul başarı puanları da yeniden düzenlendi. Adayların sınav puanına eklenen en düşük okul başarı puanı 12’den 30’a yükseltildi. En yüksek puan ise 60 olarak kaldı.
- Akşam açıklama yapan AK Partili Fikri Işık ise, “72 ayını doldurmayan hiçbir yavrumuz okula başlamayacak. 5 yaşında ilkokul yok” diyerek kabul edilen teklifte düzeltme yapılacağını söyledi.

Kaynak. http://seriiilan.com/index.php/14-flashhabermodulu/63-444yasasi

Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Günlük Gazeteler

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More