Askeri personelin mecburi hizmeti 10 yıla iniyor




Subayın mecburi hizmeti beş yıl erken bitecek

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan subay ve astsubaylara önemli haber... 15 yıllık mecburi hizmet süresi 10 yıla indiriliyor. TSK'dan 10 yılı doldurmadan ayrılanların da ödeyeceği tazminat azalacak





MİLLİ Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, subay ve astsubayların 15 yıllık mecburi hizmet süresinin 10 yıla indirileceğini açıkladı. Yılmaz konuya ilişkin önceki gün Bakanlar Kurulu'nda sunum yaptı.

Dün AK Parti grubu öncesinde TBMM'de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Yılmaz, TSK'da şu an subay ve astsubayların 15 yılı doldurmadan istifa etmeleri halinde görev yapacakları yıl kadar tazminat ödediklerini anımsattı.

Yılmaz, bu sürenin 10 yıla çekileceğini belirterek şöyle dedi: Şu anda TSK'de mecburi hizmeti tamamlamadan istifa edemezsiniz. Aksi takdirde 15 yıllık tazminat parası ödemek zorunda kalırsınız. Şimdi mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indiriliyor. Düzenlemeden herkes faydalanacak' dedi.

Değişikliğin geriye dönük işleyip işlemeyeceği konusunda teknik bir çalışma da yapıldığı öğrenildi. Bu değişiklikle örneğin 8. yılında görevden ayrılan subay 2 yılı kaldığı için 2 yıllık tazminat ödeyecek.

Yılmaz, Harp Okulları başta olmak üzere TSK bünyesindeki okullarda öğretim üyesi ihtiyacını kapatabilmek için sözleşmeli öğretim üyelerinin muvazzaf subaylığa geçişinin kolaylaştırılacağını da söyledi. Yılmaz, ek, 'Mevcut uygulamada bu durumdaki öğretim üyelerinin muvazzaf subaylığa geçişi için 7 yıllık bekleme süresi var. Bu 7 yıllık bekleme süresini kaldırıyoruz. Yani öğretim üyesi ihtiyacını kolaylaştırmak için. Belli bir ihtiyaç var, bu giderilmiş olacak' diye konuştu.


Mecburi hizmet yükümlülüğünü eşitlikçi bulmayan bir grup mağdur eski asker ise facebook üzerinden örgütlendi. '15 yıl Zorunlu Hizmet Platformu' adlı oluşum, AHİM'e giderek, uğradıkları kayıpların tazminini isteyecek.
FİRAR SUÇU İŞLİYORLAR
Grubun avukatı Oğuz Evren Kılıç, yaşanan mağduriyetleri şöyle anlattı: 'Mart ayı sonunda AHİM'e başvuracağız. 20 eski asker, 200 bin euro tazminat talebiyle AHİM'de dava açmak istiyor. TSK Personel Kanunu'na göre, mecburi hizmetini tamamlamayan kişilere istifa hakkı tanınmıyor. İstifa dilekçeleri verildiğinde, amirleri tarafından reddediliyor. Onlar da firar suçu işlemek zorunda kalıyorlar. Firar ettikleri dönemde, hiçbir sigortalı işte çalışamıyor, kaçak hayatı yaşıyorlar. Daha sonra firar suçundan yakalandıklarında 200 gün hapis cezası alıyorlar. Askerlikle ilişiklerinin kesilmesi iki yılı buluyor.' Kılıç, istifa hakkı tanınırken, askere mecburi hizmetini yapmadığı için ödetilecek tazminat miktarının da rasyonel hesaplanmasını istedi: 'Aynı hizmet süresine sahip askerlere bile birbirinden farklı miktarlar çıkarılıyor. 30 milyardan 130 milyara kadar değişen tutarlarda tazminat ödeme zorunluluğu getiriliyor. Çoğu ödeyemediği için icra takibine giriyor.

Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Günlük Gazeteler
'Ölümü gösterip sıtmaya razı etme'
Askerlerin yaşadığı mağduriyete de değinen Kılıç, şöyle devam etti: Yeni yasayla zorunlu hizmet süresi 10 yıla indiriliyor. Ama bu da ölümü gösterip sıtmaya mecbur etmektir. Hakim ve savcıların zorunlu hizmeti 2 yıl iken, subay/astsubayların zorunlu hizmetinin 10 yıl olması eşitlik ilkesine aykırıdır. Firar etmiş ve askerlikle ilişiği kesilerek sivile ayrılmış olmasına rağmen askeri mahkemede yargılanmış ve hatta infaz çekmiş olanların mağduriyetleri halen ortada olan bir mesele.



http://www.memurlar.net/haber/220252/

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More