Beklenen İlk %100 Yerli Otomobil Cenevre'de




Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği araç, Uluslararası Cenevre Fuarı’nda sergilenerek, dünyada vitrine çıkan ilk Türk otosu ünvanını kazandı.

TÜRK otomotiv sektörü 82’ncisi düzenlenen Uluslararası Cenevre Fuarı’na damgasını vurdu. Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği V1 konseptinin seri üretime hazır hali ilk kez Cenevre’de vitrine çıktı.


Tasarımından, yürüyen aksamına yüzde 100 Türk mühendislerinin geliştirdiği araç, yurtdışında bir fuarda sergilenen ilk Türk markası oldu. Fuarda ayrıca Ford Otosan’ın ürettiği yeni Transit’in konsept versiyonu, Hyundai Assan’ın ürettiği yeni i20 ve Oyak Renault’un üretmeye hazırlandığı yeni Megane HB sergilendi.

İşte ‘babayiğit’ burada

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Cenevre’de Karsan standını ziyaret etti. Çağlayan, Karsan V1 ile Türk mühendislerinin tüm dünyaya mesaj verdiğini belirterek, “Sayın Başbakanımız cari açığı azaltacak, otomotiv sektörüne katma değer katacak bir babayiğit arıyordu. İşte o babayiğit burada” diye konuştu.

Damadı görücüye çıkardık

Her zaman otomotiv sektörünün yanında olduklarını vurgulayan Çağlayan, Karsan V1’in Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenmesinden dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Çağlayan, şöyle konuştu: “Şimdi sıra aracın Türkiye’de seri üretimine başlamasında. Eskiden ben otomobil fuarlarına kız almaya gelirdim. Bu kez damadı görücüye çıkardık. Türkiye ilk defa tasarımı kendine ait bir ürünü ortaya koyuyor. İyi ki New York taksi ihalesi yapıldı. Yoksa böyle bir araç ortaya çıkmayacaktı. İnan Kıraç, Jan ve Claude Nahum’u tebrik ediyorum, dünyanın en büyük fuarında ‘Ben de varım’ dediler.”

Çağlayan, Karsan V1’in dünyanın her yerinde konuşulacağını kaydetti. Türkiye’nin otomotivte önemli bir noktaya geldiğinin altını çizen Çağlayan, “Diğer markalar da yarışa çıkacak. Siz yapın, manevi, maddi destek bizden. 2023 hedeflerimiz var. Dünyanın 10 büyük ekonomisi olmanın yolu buradan geçiyor. Kendi otomobilimizi, kendi uçağımızı üretmeliyiz. Yeni teşvik tasarısını Başbakanımıza sunduk. Döviz götüren değil, getiren bir teşvik sistemi olacak.”

2014’te banttan inecek

Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, 17 milyon dolarla geliştirdikleri iki prototipi Cenevre’de sergilemekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Aracı 200 milyon Euro yatırımla 2014 yılının ilk yarısından itibaren üretmeye başlayacağız. İlk etapta en az 20 bin adet üretilecek” dedi. Nahum, şunları söyledi: “3 yolcudan 6 yolcuyla kadar versiyonları olabilecek. Dünyada 650 milyon engelli olduğunu fark ettik, bunlara yaşlı, kilolu ve hamileleri de eklediğinizde 1.5 milyar hareket kabiliyeti kısıtlı insan var. Biz ilk kez dünyada bu insanlara özel, bir araç yarattık. Bu sosyal sorumluluğu olan bir araç.

Farklı bir segment yaratmalı

Türkiye’de uzun zamandan beri yerli otomobilin konuşulduğunu hatırlatan İnan Kıraç, “Beklentiler hep 25-30 bin liralık araç üzerine. O denizde yüzlerce model var, bu rekabette dışarıda şansınız çok olmaz. Doğru istikamette doğru pazara hitap etmelisiniz. Biz yepyeni dünyaya açılacak bir segment oluşturduk. Türk mühendisliğinin büyük bir kademe kazandığını görüyorum. 165 günde maketten gerçek yürüyen bir araca dönüştürdük” diye konuştu.

Dünyanın en küçük otobüsüyle 1.5 milyar kişiye hitap edeceğiz

Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenen V1’in hareket kabiliyeti kısıtlı insanlar için üretilen dünyanın ilk aracı olduğunu söyledi. Nahum, “Biz dünyanın en küçük otobüsünü üreteceğiz. 3 yolcudan 6 yolcuya kadar farklı varyasyonları olabilecek. Dünyada 650 milyon engelli olduğunu fark ettik, bunlara yaşlı, kilolu ve hamileleri de eklediğinizde 1.5 milyar hareket kabiliyeti kısıtlı insan var. Biz ilk kez dünyada bu insanlara özel, bir araç yarattık. Kırmızı okyanusta kaybolacak bir araç üretmedik” diye konuştu. Sergilenen iki prototip için 17 milyon dolar harcadıklarını ifade eden duayen otomotivci, aracın seri üretimine motor ve şanzıman hariç 200 milyon euro yatırımla 2014’ün ilk yarısında geçeceklerini belirtti. Jan Nahum, şöyle devam etti: “Yıllık en az 20 bin adet üretilecek. Şu anda yürüyen ve 2014’de bantlardan inecek aracın yüzde 90’ı yerli olacak. 2.4 litrelik benzinli Chrysler motorunu şimdilik dışarıdan alıyoruz ancak 2015-2017 yılları arasında motor da yerli hale gelecek.”


Volt ve Ampera ‘Yılın Otomobili’

“Avrupa”da Yılın Otomobili” ödülü ilk kez Cenevre Oto Fuarında açıklandı. Aynı platformu kullanan elektrikli Chevrolet Volt ve Opel Ampera bu önemli ödüle layık görüldü. Avrupada ilk genişletilmiş menzilli elektrikli otomobil modelleri Volt ve Ampera en yakın rakiplerinden 49 puan fark atarak 330 puanla birinci oldular. Ampera yılın 2’inci yarısından itibarın Türkiyeye gelecek.

Motoru da kendimiz üreteceğiz
Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Günlük Gazeteler

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More