Kart aidatı nasıl alınır? İşte Cevabı




Yargıtay'ın kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak istenebileceğine yönelik kararı ile bu paraları almak isteyenler için yol da açıldı.

Yargıtay'ın kredi kartı aidatlarının 10 yıl geriye dönük olarak istenebileceğine yönelik kararı ile bu paraları almak isteyenler için yol da açıldı.

Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, aidatlar için hakem heyetlerine
başvuru gerektiğini söyledi. Tüketicilerin dilekçelerine kesintileri ispat edecek belgeleri de eklemeleri gerektiğini vurgulayan İrmek, "Elinde sözleşme ve belgesi olmayan tüketicilerin bunu bankalarından, 5411 Sayılı Kanun gereğince isteme hakkı bulunuyor" şeklinde konuştu.


Takvim

Kart limitine sınır düzenlemesi ‘aidatı’ sıfırlama fırsatı verecek


Kredi kartında limit sınırlamasına yönelik çalışmadan vatandaşa ‘aidat’ müjdesi var. Kullanılacak limitin bankalar arasında dağılımına vatandaş karar verecek. Bu da ‘kart aidatı’nda tüketicinin pazarlık kozu olacak.

Kredi kartında limit sınırlamasına yönelik çalışmadan vatandaşa ‘aidat’ müjdesi var. Kullanılacak limitin bankalar arasında dağılımına vatandaş karar verecek. Bu da ‘kart aidatı’nda tüketicinin pazarlık kozu olacak.

Hüseyin Özay / ANKARA

Kredi kartlarına limit sınırlaması getirecek düzenlemenin bankalar ile tüketiciler arasında yıllardır tartışma konusu olan ‘kart aidatını’ da sona erdirmesi bekleniyor. Üzerinde çalışmaları devam eden düzenlemede, hangi kredi kartının ne kadar limiti olacağını belirleme hakkı bankalar yerine vatandaşta olacak. Bu da, bankalar arasındaki kredi kartı rekabetinin artmasına yol açacağı için ‘kart aidatı’nın ortadan kalkması bekleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), kredi kartlarına limit sınırlaması getirilmesine ilişkin çalışması devam ediyor. Bir yandan düzenleme için ‘bilgisayar sistemi’ hazırlanırken, bir yandan da uygulamanın nasıl olacağı yönünde görüşmeler yürütülüyor. Çalışmalar sırasında, ‘limitin nasıl dağıtılacağı’ konusu, bankalar arasında tartışma konusu oldu. Sektörün önde gelen ve kredi kartı pazarından büyük pay alan bankaları, kredi kartı limitinin dağıtımında yetkinin Türkiye Bankalar Birliği’nde (TBB) olmasını talep ettiler.

Bankaların rekabeti kızışacak

Söz konusu bankalar, yine limit dağıtımının ‘pazar payı’ baz alınarak yapılması yönünde görüş bildirdiler. Bu yöntem hayata geçirilirse, büyük bankalar limitten yüksek, küçük bankalar ise düşük pay alacaklar. Örneğin 10 bin liralık limitin, 5 bin lirası büyük bankalar, geri kalanı ise küçük bankalar arasında paylaştırılacak. Küçük ölçekli bankalar ise bu uygulamaya karşı çıktı. Kredi kartı limitlerine ilişkin düzenlemeyi 2012 yılı sonuna kadar tamamlamayı planlayan BDDK ise kredi kartı limitlerini dağıtma yetkisinin tüketicilere verilmesinin daha doğru olacağını düşünüyor. Buna göre tüketici örneğin 10 bin liralık limitini isterse tek kartta toplayabilecek veya 3 kartı varsa limitlerini dağıtabilecek. Bu da, özellikle kredi kartı ‘aidatı’ konusunda tüketicinin elini güçlendirecek. Kredi kartı limitini dağıtma yetkisinin tüketicilere verilmesi halinde, bankalar arasındaki kredi kartı rekabetinin daha da artacağı tahmin ediliyor. Bu yöntemle, bankaların tüketicileri kendilerine çekmek için, ‘aidat’ gibi ücretleri de kaldırması bekleniyor. Yetkililer, bu yöntemin, kredi kartından aidat alınmasını tamamen kaldırmasa dahi, aidat tutarlarında indirime gidilmesine yol açacağını bildirdiler.


Haber Kaynağı: Star Gazetesi | Stargazete.com



KREDİ KARTI AİDATI İADE BAŞVURU DİLEKÇESİ
 …………………BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
        ANKARA
Bankanızın ……………………tarihinden beri ……………………………… nolu kredi kartı kullanıcısıyım. Bankanız tarafından hiçbir hizmet karşılığı olmaksızın, kredi kartı aidat bedeli olarak …… YTL hesap dökümüme yansıtılmakta ve şahsımdan tahsil edilmektedir.
Kredi Kart ücteti adıaltında para kesilmesinin hukuki mesnetsizliği;
· 4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Sözleşmedeki Haksız Şartlar” başlıklı 6. maddesine ve 5464 Sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunun 24. maddesine göre bankanızın almış olduğu bu kart ücreti, herhangi bir hizmet karşılığı olmadığından ve de söz konusu sözleşme şartı önceden hazırlanmış, özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle içeriğine etki edilemeyip; müzakere edilemediğinden haksız bir şarttır. Ayrıca 5464 sayılı yasanın 44. maddesinde yapılan atfa binaen, uyuşmazlıkların Tüketici Hakem Heyeti`nde ve/veya Tüketici Mahkemesi`nde çözümleneceği hüküm altına alınmıştır,denilmektedir.
Konu ile ilgili emsal karar:
- Kocaeli Tüketici Mahkemesi’nin 04/10/2006 tarih ve 2006/368 Karar nolu kararı
- Bu konudaki Kocaeli Tüketici Sorunları Hakem Heyeti`nin haksız alınan ücretin iadesi yönündeki kararı onaylaması emsal teşkil etmektedir.
- Konya Karatay Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından verilen yıllık kredi kartı aidat bedelinin iadesine yönelik karara itiraz eden banka yetkililerinin, Konya Tüketiciler Mahkemesi’ne açtıkları dâvâ reddedildi.
- Her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Bu sebeple haksız bir şart içeren sözleşmeler geçersizdir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle hakkaniyet ve mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde bankanız tarafından şahsıma ait hesaptan kesilerek tahsil edilen ……. YTL kart bedelinin ve daha önce yine aynı nedenle kesilmiş olan geçmiş dönemlere ait kart bedellerinin, diğer haklarım saklı kalmak kaydı ile, en geç 7(yedi) gün içerisinde tarafıma iade edilmesini; bundan sonra da bahse konu kart ücretinin alınmamasını, aksi takdirde hakkınızda Tüketici Hakem Heyeti`ne iade için müracaatta bulunulması ve her türlü yasal yollara başvuracağımı ihtaren bildiririm.
Tarih :
Ad-Soyad :
İmza :
Adres :
E-mail :
Tel :
Ek :Kredi Kart aidat kesintisini gösterir hesap ekstresi


Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Günlük Gazeteler

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More