IPv6 Nedir? IPv6 Hakkında Herşey




Milyarlarca internet kullanıcısını çok yakından ilgilendiren IPv6 sistemi devreye girdi. Peki şimdi ne olacak, hayatımızda ne değişecek?

Bugün itibari ile internet IPv6′ya geçiyor ve bu değişiklik ile 32 bitlik ip karakterleri 128 bit oluyor. Facebook, Google gibi büyük internet siteleri şimdiden iPv6′ya geçmeye geçmeye başladılar. ÖzellikleGoogle hızlı bir internet bağlantısı için IPv6’ya özellikle büyük
şirketlerin geçmesi de önemle vurgulanmakta. Eğer her şey doğru bir şekilde yapılırsa hiç kimsenin internetteki değişimi fark bile edilmeyecek.

IPv6 Nedir?
Internet Protokolü sürüm 6 kısaca IPv6, 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4′ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine geliştirildi. IPv4 oluşturulmaya başlandığında internetin bu kadar büyüyeceği hesaplanmamış olsa gerek sıkıntıların başlamasıyla 128 bitlik adres yapısı olan IPv6′ya geçilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Yeni adresleme sürümü olan IPv6 sınırsız denebilecek bir adres aralığı sunmak üzere tasarlandı.


IPv4 ve IPv6 Nedir? Farkları Nelerdir?

İnternet dünyası, bir bakıma IP adreslerinin sonuna yaklaşıyor. IPv4 adreslerinin son blokları da ayrılmış durumda şu an. İnternetin başlangıcından beri gelen ve internetin en temel teknolojisi olan İnternet Protokol adresleri (internette sağda solda gördüğümüz 177.48.210.127 gibi sayılar) tükenmeye yüz tuttu.

Tabi bu durum internet dünyasının sonu olmayacak. IPv4’ün yerini, çok daha fazla nümerik adres sunan, adres atamalarını kolaylaştıran ve ekstra ağ güvenlik önlemleri sağlayan IPv6 teknolojisi alacak.
IPv4’den IPv6’ya geçiş kolay bir iş değil. Birçok kişi IPv4, IPv6 kavramlarına ve IPv6’ya geçişin muhtemel etkilerine aşina değil.
Bu yüzden IPv4 ve IPv6’ya geçiş ile ilgili bir rehber hazırladık. Soru-Cevap şeklinde olan bu rehberimizde IP adreslerinin her iki versiyonunu ve neden bu kadar önemli olduklarını açıklamaya çalıştık. Ayrıca detaylara inerek milyarlarca internet sitesi, işletme ve bireyin internetin bu yeni çağına geçişiyle ilgili önümüzdeki birkaç yıldan neler beklemeniz gerektiğini de derledik.

IPv4 ve IPv6 Soru-Cevap

Soru: IPv4 Nedir?
Cevap: IPv4’ün açılımı Internet Protocol versiyon 4 şeklinde. IPv4, cihazların internete bağlanmasına olanak sağlayan en temel teknolojidir. Ne zaman bir cihaz internete bağlansa (PC, Mac, cep telefonu ya da diğer cihazlar, fark etmez), o cihaza 177.48.210.127 gibi eşsiz, nümerik bir IP adresi atanır. İnternet üzerinden cihazlar arasında veri aktarımı için, bu veri paketi iki cihazın IP adresleri ile birlikte ağ üzerinden aktarılmak zorunda.
IP adresleri olmadan bilgisayarlar arasında iletişim ve veri aktarımı mümkün değil. Yani IP adresleri internet alt yapısı için hayati bir konumdadır.

IPv5’e ne oldu ?

Versiyon 5 çoktan
başka bir şeye isim olarak verildi. 1970’lerin sonunda ST (The Internet
Stream Protocol) adında bir protokol geliştirilmişti. Bu protokol
deneysel olarak ses ve video iletilebilmesini amaçlıyordu. 20 yıl sonra
bu protokol yeniden gözden geçirildi, ST2 ismini aldı ve IBM, NeXT,
Apple, ve Sun tarafından ticari projelerde kullanılmaya başlandı.
Gerçekten çok farklı şeyler sunuyordu. ST ve ST+, bağlantı sağlayamayan
IPv4 sistemine nazaran bağlantı sağlayabiliyorlardı. Üstelik servis
kalitesi de sağlıyordu. ST ve ST+ çoktan o ’5’ ismini almışlardı."
Herhangi bir karışıklığa sebep olmamak için 5 ismin kullanılmamasına karar verildi.


     
       Yeni bir IP protokolün hayatımızdaki yeri !

      IPv4 uzun yaşam süresince esnek ve sağlam tasarımından dolayı uzunca yıllar daha ihtiyacları karşılayabilecek gibi gözükmesine rağmen ağa bağlanan cihazların sayısının ve çeşitlişiğinin (PLC,PDA, UMTS mobil telefonlar,sensör ağları vb) IPv4’ün adres aralığının zaman içinde bitme sorunuyla karşılaşmamız ihtimalini doğurdu. 
      IPv6 bu problemi IP adres aralığını arttırarak öngörülebilir bir gelecekte ortadan kaldırmıştır.IPv6 bunun yanında IPv4 ile hizmetlerin çeşitlenmesi ile sağlanılmasında güçlük yaşanan:
Güvenlik Servis kalitesi (Quality of Service QOS) 
Mobillik Çoklu gönderim (Multicast) 
Ağ yönetimi problemlerine de çözümler sunmaktadır.

      IPv4 ve IPv6 adresleri beraber kullanılabiliyormu ?  

  Evet,IPv6’ya geçiş aşamasında kolaylık sağlamak için aynı cihaz üzerinde hem IPv4 hemde IPv4 adresi bulunabilir.Bu tip yapıya ikili yığın ("dual stack") yapısı adı verilir.IPv6 destekleyen çoğu uygulama bağlanılmak istenen noktanın ilk olarak IPv6 adresi olup olmadığını kontrol eder,eğer varsa IPv6 üzerinden bağlanmaya çalışır.Ipv6 adresinin olmaması durumda IPv4 adresi kullanılır. 

     
IPv6 destekleyen işletim sistemleri hangileridir? 
 
      Unix sitemlerinin tamamına yakını,Windows XP SP1 ve sonrası, Windows 2003 ve Windows Vista IPv6’yı destklemektedir.Tam bir liste için IPv6 Uyumluluk Listesi’ne göz atabilirsiniz. 
     IPv6 (IP versiyon 6), henüz geliştirilme ve deneme aşamasında olan bir ağ protokolüdür. 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine geliştirilmiştir.
     IPv4 oluşturulmaya başlandığında İnternet'in bu kadar ilerleyeceği hesap edilmemişti. Şimdi adresleme sıkıntısı oluşunca 128 bitlik adres yapısı olan IPv6'ya geçilmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu sefer gelecek fazlasıyla düşünülerek oluşturulmuş bir adres yapısıdır. Yeni adreslemede sınırsız denebilecek bir adres aralığı olacaktır.
IPv6'da olan trafik işgal edici paket başlıkları kaldırılarak bir hız arttırımına gidilmiştir. Ayrıca yeni eklenen şifreleme sistemleriyle daha güvenli iletimler sağlanmaktadır. Uçlar arasında şifreli iletimi kolaylaştıran AH ve ESP başlıkları mevcuttur. AH ve ESP başlıkları uçlar arasındaki tüm veri iletimini şifreleyen IPSec protokolünü destekle amaçlı kullanılmıştır.

     Ayrıca şu anda IPv4'ün, QoS eklentisiyle idare ettiği ama tam olarak destekleyemediği görüntü ve ses iletimi sıkıntısı IPv6 ile çözülecektir. IPv6, Görüntü ve ses paketlerine "öncelikli pakettir" ibaresi atanarak bunlara trafikte öncelik tanımasına olanak sağlamaktadır.
    

            
       Sonuç olarak önceki bölümde bahsedilen özelliklere bakıldığında, bunların arasında en geniş etkiyi yaratacak olanın IPv6′nın geniş adresleme olanağı olduğu gözlemlenir. Bu sayede Internet’e bağlanmak isteyen her tür aracın (bilgisayar, telefon, araba, buzdolabı, vs.) her an her yerden bunu gerçekleştirmesi mümkün olacaktır. Uçtan uca bağlantıların sağlanabilmesi sayesinde IPsec’in getirmiş olduğu yüksek güvenlik seviyesine erişilebilecek ve yeni eşler arası (peer-to-peer) iletişim uygulamalarının önü açılabilecek. En önemlisi de artık       NAT’lere ihtiyaç kalmayacak.
       Herhangi birine gönderim adresleri servis keşfini kolaylaştırıcı bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Otomatik adres konfigurasyonu ise hem ağa erişen düğümlerin hem de ağ birimlerinin üzerindeki konfigurasyon yükünü azaltıcı bir faktördür. Internet’in gelişimini hızlandıran tak-kullan (plug-and-play) tarzı uygulamaların artması bu özelliklerle mümkün olacaktır. Otomatik adreslemenin bir başka faydası da ağların ISS değiştirme işlemlerini daha kolayca yapmasına olanak tanımasıdır.
       Adres genişliğine ek olarak protokolün kendi bünyesinde sağlamış olduğu genişleme olanakları, Internet mimarisinin değişen ihtiyaçlara karşılık verecek biçimde şekillendirilmesini mümkün kılıyor. Özellikle kablosuz erişimdeki gelişmelerin Internet’in yapı taşı IP’den yeni beklentileri olacağı kesin. Şimdiden ne olacağını kestiremediğimiz bu değişikliklerle gelecekte ancak IPv6 gibi genişleme olanağına sahip olan bir protokol aracılığıyla başedilebilir. Internet’in etkisine daha yeni girmiş olduğu kablosuz ağlar için geliştirilmiş olan Mobil IPv6 performans üstünlüğü ve altyapı gereksinimlerini en alt düzeye indiren yaklaşımıyla hali hazırda Mobil IPv4′e tercih edilen protokol olma özelliğine sahiptir.
        Bu özelliklerinden dolayı IPv6 Internet’in geleceği için şart bir gelişme olmakla beraber son kullanıcıların ve ağ yöneticilerinin de getirilerinden kısa vadede yararlanabileceği bir teknolojidir.

 


Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Online Radyo Dinle * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog * Beles Radyo * Cep Telefonları * Maçlar * Altın Döviz Borsa * Ödevler * Arama Motoru * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Zarfat * Memurblogspot * gazete * memurcep * acemtr

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More