Yeni Ticaret ve Borçlar Kanunu Neler Getirdi.




1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren ticaret ve borçlar kanununda değişiklikler meydana gelecek. 1 Temmuz itibariyle hayatımıza girecek olan değişikiklikler ticaret ve borçlar ile ilgili. 1 Temmuz 2012 tarihinde yasalaşacak olan yeni Ticaret ve Borçlar kanunuyla 1 Temmuz’dan sonra hayatımız değişecek. Peki ama bu değişiklikler neler? sizler için bu kanunu biraz incelemek istedik.


* Otobüslerde tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Gece yarısından sonra yolcuların uyurken yüksek sesle müzik çalınmayacak.
* Şehirlerarası yolculuklarda yumurta, soğan, pide, lahmacun gibi kötü koku yayan yiyecekler yenilmeyecek.
* Yolcu taşımacılığında sefer yapılamamışsa, harekette yolcunun katlanamayacağı zaman diliminde gecikme olursa; yolcu, ödediği ücreti ve varsa zararını isteyebilecek. Yolcu, aksine bir sözleşme olmaması
* Firmalar, bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi, aracın belli saatten önce hareketi nedeniyle yolcunun yetişememesi gibi nedenlerden sorumlu olacak. Herhangi bir zarar ispat edilmese bile firma, www.memurvadisi.com bilet bedelinin 3 katı tazminat ödemek durumunda kalacak.
* Kamyon ve dolmuşlarda yer alan ve zaman zaman güldüren ‘Kamyon Çeker 10-20 ton, Gönlüm Çeker Paris Hilton’,’Araman İçin İlla Hata Mı Yapmam Gerekir?’ gibi kamyon arkası yazıları tarihe karışacak.
*Tek başlarına ticaret yapan ancak ticaret unvanlarına bir şirketin var olduğu izlenimini uyandıracak ekler yapan kişiler, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak.
*Taksitli satış ve tüketici kredilerinde dürüst davranılmaması haksız rekabet olarak sayılacak. Uygulanan faiz veya vade farkı, ödemelerinin nasıl yapılacağı açıklanacak.
*Ticaret unvanına, ”Türk”, ”Türkiye”, ”Cumhuriyet” ve ”Milli” kelimelerini Bakanlar Kurulu kararı olmadan koyan tacirler, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıyla cezalandırılacak
* Şirket müdürlerinden en az birinin yerleşim yerinin Türkiye’de bulunması ve bu müdürün şirketi tek başına temsile yetkili olması zorunlu olmaktan çıkıyor.
* Eşyanın kaybolmasından veya hasara uğramasından doğan talep hakları, teslimi takip eden 3 iş günü içinde; açıkça görülmüyorsa teslimi takip eden 14 iş günü içinde taşıyıcıya bildirilmemişse sona erecek.
* Yönetim kurulu üyelerinin yakınları, şirkete nakit borçlanamayacak, bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremeyecek.
* Müşteri, malın gerçek değeri konusunda yanıltılamayacak ve karar verme özgürlüğüne, verilen hediyelerle etki edilemeyecek.
* Kapıdan veya yoldan çevirerek yapılan satışlar, saldırgan satış yöntemi olarak değerlendirilecek.
* Kanun ticaret hayatına da yenilikler getiriyor. Yeni kanunla birlikte her tacir internet sitesi oluşturmak zorunda olmayacak, ancak internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi olan tacirler, işletmesi ile ilgili bilgileri bu siteden yayımlayacak.
* Şirketin internet sitesine konulan bir içerik, üzerinde bulunan tarihten itibaren en az 6 ay süreyle internet sitesinde kalacak, aksi halde konulmamış sayılacak.
* Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulan sermaye şirketlerinden internet sitesine sahip olanlar, üç ay içinde internet sitelerinin içeriklerini kanunun öngördüğü şekilde düzenleyecek.
* Otel, pansiyon gibi yer işletenler, konaklayanların eşyasının kaybolmasından ya da zarara uğramasından sorumlu olacak.
* Aynı sorumluluk, otopark ve benzeri yer işletenler için de geçerli olacak.www.memurvadisi.com
* Ev sahibi kafasına göre kira artışı yapamayacak.
* Kira bedelleri, bir önceki yıldaki üretici fiyat endeksindeki artışı geçemeyecek.
* Ev sahibi, yakın akrabalarını gerekçe gösterip kiracıdan evden çıkmasını isteyebilecek.
* Örneğin, “dedem taşınacak” ya da “Almanya’dan oğlum geldi” gibi ailevi gerekçelerle evinin tahliyesini isteyebilecek.
* Kiracının elektrik ve su borcunu ödememesi tahliye sebebi sayılacak.
* Uyarıya rağmen gürültü yapan, balkonda mangal yapan kiracının sözleşmesi iptal edilebilecek.
* Konut ve işyeri kirasında depozito, 3 aylık kira bedelini aşamayacak.
* “Ömür boyu kefalet” kavramı tarih oluyor.
* Kefil olma durumunda, kefalet süresi ne olursa olsun, 10 yıl sonunda kefalet kendiliğinden sonlandırılacak.
* Yanlış tedavi uygulayan doktor tazminata mahkum olabilecek. www.memurvadisi.com
* Onların da kendilerini güvenceye alabilmeleri için “sorumluluk sigortası” hayata geçirilecek.
* Hâkim, sadece ölümde değil, ağır bedensel zararlarda da zarar görenin yakınlarına tazminat ödenmesine karar verebilecek.
* Bu arada aralarında resmi nikâh olmayanların, yani nişanlı ve sevgililerin de tazminat istemeleri, yasal dayanağa kavuşmuş olacak.
(NTVMSNBC/ TRT)


Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Online Radyo Dinle * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog * Beles Radyo * Cep Telefonları * Maçlar * Altın Döviz Borsa * Ödevler * Arama Motoru * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Zarfat * Memurblogspot * gazete * memurcep * acemtr * İşler Güçler Dizisi * Kötü Yol Dizisi

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More