2012 KPSS İptal Edilecek Mi? Son Durum Haberi



ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, KPSS ile ilgili iddialara ilişkin, ”Tüm Ankara’nın cumartesi sabah ve cumartesi öğleden sonra oturumlarının analizlerini yaptık, cevap kağıtlarını okuduk. Bu analizler bize şunu gösteriyor, geçtiğimiz yıllarla mukayese ettiğimiz zaman burada olağan dışı bir durum söz konusu değil” dedi.
Demir, gelen bütün evrakı analiz edeceklerini, inceleyeceklerini belirterek, ”Bu bilgileri kamuoyuyla zaman zaman paylaşacağız” diye konuştu.

Ali Demir, geçen hafta sonu yapılan KPSS ile ilgili iddialara yönelik açıklamalarda bulundu.
ÖSYM’nin yoğun bir sınav maratonu içinde olduğunu, Lisans Yerleştirme Sınavı’na iki milyona yakın adayın girdiğini ve bu adayların evraklarının okunduğunu söyledi.
ÖSYS kılavuzunun da internet sitesinde yayımlandığını anımsatan Demir, adayların kontenjanları görebileceğini, ciddi sayıda kontenjan artışının söz konusu olduğunu belirtti. Demir, ”Bu hafta sonu aynı güvenlik çerçevesi içerisinde, aynı güvenlik tedbirleri içerisinde hatta bir miktar daha güvenlik tedbirlerini artırarak 7-8 Temmuz tarihlerinde KPSS lisans sınavını gerçekleştirdik. Türkiye’de özellikle kamuda görev almak isteyen vatandaşlarımızın çok rağbet ettikleri ve buradan alacakları puanlarla kamuda memur ya da öğretmen olacakları bir sınav, o yüzden çok kritik, çok değerli bir sınavımız” diye konuştu.
KPSS’nin cumartesi günü sabah oturumunda genel yetenek, genel kültür sorularına yer verildiğini anımsatan Demir, bu oturuma 980 binden fazla adayın katıldığını söyledi. Öğleden sonra yapılan eğitim bilimleri sınavına ise 300 bine yakın adayın girdiğini ifade eden Demir, pazar günü yapılan sınavlarla birlikte toplam 1 milyon 500 bin kadar adayın sınava alındığını kaydetti.
Demir, ”Biz gerek sınav öncesinde, gerek sınav evrakımızın nakliyesi esnasında, gerek sınavların yapıldığı binalardaki güvenlik tedbirlerimiz olarak, gerekse sınav sonrasında evrakın dönüşündeki güvenlik tedbirlerimiz olarak büyük bir dikkat ve özen içerisinde bu sınavları gerçekleştirdik” diye konuştu.
Emniyet güçlerinin yaptığı operasyona da değinen Demir, şöyle devam etti:
”Çok uzun yıllardır, aylardır takip ettikleri bir operasyonu tamamladı ve bu da kamuoyuna yansıdı. Biz cumartesi günü görevimizin başında sınavı takip ederken bildiğiniz gibi öğleden sonra sınav devam ederken bir iddiayla karşılaştık. Bu iddiayı hemen inceledik. ‘Acaba bunlar ne kadar gerçek, ne kadar bizim sorularımızı yansıtan sorular’ diye çok detaylı bir inceleme yaptık ve gördük ki bunlar bir kısmı sınava giren adayların zihinlerinde kalanlardan derlenmiş sorular. Bir kısmı ise bizim tahminlerimize göre sınavımıza giren adayların kontrol dışında veya bizim müsaade etmememize rağmen yanlarında ya parça parça ya da bir bütün olarak götürdükleri kitapçıklarda yer alan sorular olduğunu görüyoruz. Ancak bunların yeniden yazıldıklarını görüyoruz, çünkü yazım hatalarından, cevap seçeneklerinin sıralanmasından bunu görüyoruz.”
”Ankara’da analiz yaptık”
Bazı sınav sorularının internet sitelerinde yayınlandığı saatlere ilişkin de açıklama yapan Demir, ”Saatlere baktığımız zaman, biz öğleden sonra sınavımızı 14.30 itibarıyla başlattık. Bu iddianın ilk internete düşüş saatine baktığımız zaman yaklaşık 16.00 gibidir, sınavın büyük bir bölümü tamamlandıktan sonra. Arkasından diğer iddialar da saat 17.30′da veya 22.30′da internete düştü. Bizim düşündüğümüz bunların sınavdan sonra bir gayretle hazırlanmış ve basına verilmiş nüshalar olduğu” dedi.
Soruların yayınlanması olayını ciddiye aldıklarını ifade eden Demir, ”Yakın olduğu ve Ankara’da bulunduğumuz için tüm Ankara’nın cumartesi sabah ve cumartesi öğleden sonra oturumlarının analizlerini yaptık, cevap kağıtlarını okuduk. Bu analizler bize şunu gösteriyor, geçtiğimiz yıllarla mukayese ettiğimiz zaman burada olağan dışı bir durum söz konusu değil. Doğru sayılarında olağanüstü bir artış, ortalamalarda olağanüstü bir artış diye bir şey söz konusu değil. Geçtiğimiz yıllarla mukayese ettiğimiz zaman hatta geçtiğimiz yıllardan bir-iki puan düşük olduklarını görüyoruz. Bu da bizim içimizi rahatlatıyor.”
Sınav esnasında veya sınavın büyük bir kısmı tamamlandıktan sonra salondan çıkan olası bir sorunun cevap kağıtlarına yansıması diye bir şeyin söz konusu olmadığını düşündüklerini ifade eden Demir, analizlerinin devam ettiğini bildirdi. Demir, ”Gelen bütün evrakı analiz edeceğiz, inceleceğiz. Bu bilgileri kamuoyuyla zaman zaman paylaşacağız” dedi.
Demir, ”Emniyet Genel Müdürlüğünden bize gelen bilgiler doğrultusunda, şunu onlar da büyük bir memnuniyetle ifade ediyorlar. Özellikle göreve geldikten sonda gerçekleştirdiğimiz her adaya farklı soru kitapçığı gündeme gelip uygulamaya başladıktan sonra pek çok kopya çekme yolu kapanmış vaziyette. Bu nedenle tek bir yol, başkası yerine bir başkasının sokulması. Bu yönde duyumlar aldıklarını, bu yönde çalışmaları olduklarını bize ilettiler. Bizden de yardımcı olmamızı istediler. Biz de bu tür usulsüzlüklerin ve yolsuzlukların giderilmesi için birlikte çalıştık” diye konuştu.
”Bazı grupların hoşuna gitmemiş olabilir”
ÖSYM’de göreve geldikten sonra pek çok oyunu bozduklarını belirten Demir, her adaya farklı soru kitapçığıyla çok ciddi bir değişiklik oluşturduklarını, sınavların kötüye kullanımını ciddi anlamda engellediklerini vurguladı. Demir, ”Bu, bazı kısımların, bazı grupların hoşuna gitmemiş olabilir ve bunun karşılığı olarak da böyle bir operasyon düzenlemiş olabilirler” dedi.
”Sızdırılan sınav sorularının sınavdan bir gün önce Google’da arandığı” iddialarını da değerlendiren Demir, şunları kaydetti:
”O iddiayı inceledim. Google searchin trendlerini belirleyen imkanı bunlar günlük rakam olarak veriyor. 6 Temmuz’da herhangi bir araştırma, sorgulama yok. 7 Temmuz’da iki katı, üç katı sorgulama söz konusu. Bu hangi saatte gerçekleşti? Biz şuna inanıyoruz, detaylara bakılınca, ancak bu görülebilecektir. Sınavdan çıkan adaylarımız gerek cep telefonlarından gerek internet cafeden bunu sorgulamış olabilir. Bundan daha doğal bir şey yoktur. Bunların sınav öncesi sorgulanmış gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum. Bu sınav sonrası adayların meraklarını gidermek için yaptıkları bir eylem.”
Sınav sorularının ÖSYM’nin telif hakları kapsamında olan eserler olduğunu belirten Demir, bunu açıkça belirttiklerini, ÖSYM’nin izni olmadan, telif hakkı bedeli ödenmeden herhangi bir yerde yayınlanamayacağının söylendiğini kaydetti.
Demir, ”Bu nedenle o söz konusu dershanenin organize ettiği aday grubu ile soruları yayınlaması telif haklarına aykırı. Ama o dershane özür de diledi, geri de çekti. Biz bunu takip edeceğiz. İzinsiz bu tip yayınlamaların yasak olduğunu vurgulayacağız ve yasal işlem ne gerekiyorsa onu da yapacağız” dedi.
Soru, sınav uygulama ve dağıtım süreci gözden geçirildiğinde bütün aşamaların çok sıkı kontrol altında olduğunu belirten Demir, şöyle devam etti:
”Soruları hazırlayan, denetleyen akademisyen arkadaşlarımız sadece kendi alanlarındaki birkaç soruyu denetliyorlar, bunları da çok önceden soru havuzumuza atmış oluyorlar. Soruların tamamını birlikte gören sadece matbaada çalışan ve kapalı bölümde bulunan arkadaşlarımız. Matbaadaki kapalı dönemde bizim önem verdiğimiz, 24 saatini hem gözlemcilerle, hem emniyet güçleriyle hem de kameralarla izlediğimiz asla içeriden dışarıya bir şeyin çıkmasına müsaade etmediğimiz bir ortam.

Öte yandan sınav evrakının merkezden illere nakillerinde il merkezlerindeki saklama merkezlerindeki saklama depolarımızdan sınav binalarımıza taşınmalarında hep hakem şahit, hep gözlemci ve emniyet güçlerimizi birlikte bulunduruyoruz. Görebildiğimiz kadarıyla zincirimizde bir açık olmaması gerekir. Buna asla müsaade etmeyiz. Şu ana kadar yaptığımız sınavlarda da bu zincirin bozulduğunu görmüyoruz. Dolayısıyla herhangi bir kontrol dışı sorunun gitmesinin mümkün olacağına biz inanmıyoruz.”

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More