Devlet gençlere 6 ay maaş ödeyecek



İşbaşı eğitim programlarına katılarak firmalarda staja giden işsizlere 6 ay boyunca maaşları devlet tarafından ödenecek. Bu kişilerin sigortaları da yine devlet tarafından karşılanacak.

Maaşlar, net 740 TL olarak asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Bu süre içerisinde stajyer, işyerine uyum
sağlarsa ve işveren de isterse kadrolu olarak çalışmaya devam edecek.

Zaman'ın haberine göre yeni düzenleme ile işbaşı eğitim programlarına başvuran kişilerin 6 ay boyunca maaş ve SSK primi devlet tarafından karşılanacak.

EN AZ 5 ÇALIŞANLI FİRMALARDA DÜZENLENİYOR

İşkur tarafından yürütülen işbaşı programları, işsizlere meslek ve tecrübe kazandırma işlevi görüyor. En az lise mezunu düzeyindeki işsizler, işverenle ortak yapılan programlar çerçevesinde işletmelerde istihdam ediliyor. 6 ay boyunca çalışan bu kişiler işveren için ücretsiz eleman niteliği taşıyor. İşsizler için de meslek ve tecrübe kazanma imkânı sağlıyor. Bu programlara katılan kişiler, o işyerinden ayrılsa bile daha sonraki iş başvurularında 'şurada çalıştım, şu meslekte tecrübem var' diyebiliyor.

İşbaşı programları en az 5 çalışanı bulunan firmalarda düzenleniyor. Bu programlara katılacak kişilerin, o işyerinde çalışan kişiler dışındaki kişilerden olması gerekiyor. Ayrıca işbaşı programına katılacak kişilerin, son altı aylık çalışan sayısına ilave olarak işe alınması gerekiyor. Böylece işverenin mevcut elemanlarından birini işbaşı programı kapsamında işe alması ya da işçilerinden birini çıkarıp yerine maaşını devletin ödediği birini almasının önüne geçiliyor.

Firma, işbaşı programı kapsamında stajyere başvurduğu meslek kapsamında fiilen çalıştırmak zorunda. Başvurduğu meslek dışı bir iş ise yaptıramıyor. İşbaşı programları günlük en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere haftalık 45 saat oluyor. Toplamda 6 ayı geçemiyor. İşbaşı programlarına katılacak kişilerin İşkur'a kayıtlı işsizler arasından seçilmesi zorunlu.

Uzmanlar, bu programın en önemli hedefinin işsizlere nitelik kazandırmak olduğunu belirtirken birçok işverenin sürekli olarak nitelikli eleman bulamamaktan şikâyet etmesine de dikkat çekiliyor. Bu staj programları ile devlet, işverene 'elemanını kendin yetiştir, mesleği öğrenene kadar maaşını ben ödeyeceğim' diyor. Bu programların en büyük eksiği, staja gelen kişilerin düzenli gelir elde edememesiydi. Daha önce günlük 15 TL cep harçlığı verilen kişilere artık aylık 740 TL net maaş ödenecek. Daha önce yalnızca sağlık primleri ödenen bu kişilerin sigortaları da yatırılacak. Bu harcamalar, İşkur tarafından İşsizlik Fonu'ndan karşılanacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More