Hırka-i Şerif Nerede Sergileniyor, Hırkai Şerifin Özellikleri



Hırka-i Şerif ziyarete açıldı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gümüş kutuda değil camekanın içinde sergileniyor. Bayrama kadar da ziyaret edilebilecek.
Hırka-i Şerif’in bulunduğu cami kendisiyle aynı isme sahip. Hırka-ı Şerif Camii, İstanbul, Fatih İlçesi’nde Atikali semti sınırları içinde, adını verdiği Hırkaişerif Mahallesi’nde yer alan 1851’de inşa edilmiş bir camidir.

Kimi yüz sürdü, kimi göz yaşı döktü. Her yıl ramazanın ilk cumasında ziyarete açılan hırkai şerife ilgi yine yoğundu. Rivayete göre İslam peygamberi Hz. Muhammed, miraca yükselirken üzerinde bu hırka vardı. Hırka daha sonra Veysel Karani’ye intikal etti ve İstanbul’a getirildi.

Topkapı sarayayında bulunan Peygamber Efendimizin diğer hırkası da Hırkai Saadet. Diğerine Hırka-i Şerif denmesinin sebebi de Peygamberimizin onunla miraca çıkmasıdır.
Aradan geçen yüzyıllar içerisinde yıpranan hırka 2009 yılında onarıma alındı. Bir İtalyan uzman tam 3,5 ay çalıştı ve kutsal emaneti onardı. Üzerindeki lekeleri çıkardı, ardından da sürekli tutulduğu gümüş kutudan alınarak bakteriden arındırılmış bir camekanın içinde sergilenmeye başladı.
Hırka-i Şerif çok özel bir şekilde muhafaza ediliyor. İklimlendirmesi, nemlendirmesi çok farklı. Özel şartlar oluşturulmuş.
Hırka-i Şerifin desenlerine bakıldığında bir noktasındaki desen, bir başka noktasındaki desene benzemiyor. Her tarafında farklı desenler var ve çok ince tığ işçiliği ile yapıldığı düşünülüyor.
Hırka-i Şerif 8 parçadan yapılmıştır. 2 arka, 2 ön ve kollar da 2 üst, 2 alt olarak yapılmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More