Kürtçe öğretmen başvurusuna rekor başvuru



Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, 500 Kürtçe öğretmeni yetiştirecekleri tezsiz yüksek lisans programına, 2 bin 528 kişinin başvuru yaptığını söyledi.


Başvuru süresi sona eren "Kürtçe Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Sınavı"na katılacak adaylar için, Rektörlük Konferans Salonu'nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, üniversitesi bünyesinde Kürtçe dili ile ilgili yapılan çalışmaları anlattı. Kürtçe'nin hak ettiği yeri bulacağına inandıklarını kaydeden Omay, "İnşallah bu 500 kardeşimizi, daha 500'ler takip edecek" dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım da tarihi bir gün yaşandığını, dün başvuru süresi sona eren programa, büyük ilgi gösterildiğini kaydetti.

Alan kısıtlamaları ve aranan özelliklerin, başvuru sayılarını azalttığını, aksi takdirde 20 bin kişinin müracaat edeceğine inandıklarını ifade eden Yıldırım, "Kürtçe öğretmeni yetiştireceğimiz 500 kişilik programa, 2 bin 528 kişi müracaat etti. Müracaat eden adaylar arasında, az da olsa öteki kökenlerden insanlar da var. Bu medeni cesaretlerinden dolayı kendilerini kutluyorum" dedi.

Bugün 10 okulda yapılacak sınavlar için, 16 bin liralık bir bütçe ayrıldığını aktaran Yıldırım, şunları söyledi: "Puanı 60'ın altında olan bir aday hiç bir sıralamaya giremeyecek. İlk 500 kişi asil olacak. Ondan sonrada makul miktarda yedekler olacak. Bu 500 kişinin 250'si birinci öğretim, diğerleri ikinci öğretim olacak. Sınav sonuçları
için birkaç günlük süre verilmişti. Bu kadar fazla müracaat olunca, sonuçlar biraz daha geç açıklanacak."

UNESCO'nun kaybolmakta olan diller arasında Zazaca'ya da yer verdiğini, kendilerinin Zazaca'nın listeden çıkarılmasını istediklerini vurgulayan Yıldırım, "UNESCO merak etmesin. Zazaca kaybolmayacaktır. Biz Kurmancça'ya da Zazaca'ya da sahip çıkmasını biliriz ve beceririz. Artık bu iki lehçeye de sahip çıkmayı
onurlu bir görev olarak görmüş bir Artuklu Üniversitesi var" diye konuştu.

Kürtçe öğretmenliği için başvuruda bulunanlar arasında yer alan Ferda Akgül ise İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi'nde öğrenci olduğunu kaydederek, "Bizim için çok güzel bir gelişme. Kendi ana dilimizde öğrenci yetiştirmek çok daha güzel olacak. İnşallah sınavda başarılı olurum" dedi.

Kaynak : http://www.internethaber.com/kurtce-ogretmen-mardin-artuklu-universitesi-rektor-yardimcisi-ve-yasayan-diller--446751h.htm#ixzz21vCtcSlp

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More