Oruçluyken susamamak için ne yapmalı?



Ramazan ayında oruç tutanların en büyük problemi su ihtiyacı hissetmesi ve susuzluk çekmesidir.

Özellikle Ramazanın yaz aylarına denk geldiği dönemlerde vücudun hızlı su ve tuz kaybı, susuzluğu artıracak ve suya daha çok ihtiyaç duyulmasına neden olacaktır. Bu yazımızda ramazanda susuz kalmamak için, ramazanda
susuzluk çekmemek için, ramazanda susuzluğa iyi gelecek öneriler.

Oruçluyken susamamak için ne yapmalı?

Ramazanda Susuzluğa Ne İyi Gelir?
Ramazan ayında susuzluk çekmemek için iftar ve sahur arasında kalan dilimde bol su tüketimi ilk şart olarak öne çıkmakta. Suyun yanı sıra ayran ve taze sıkılmış meyve suları da iyi birer alternatif olabilir. Kısacası iftardan sonra sahura kadar olan zaman da aralıklar ile sıvı gıdalar tüketmelidirler.

Oruçlu iken susamamak için çoğunlukla iftarda ve sahurda yoğun miktarda su içilir. Bir anda çok fazla sıvı alınması ise sindirim güçlüğüne neden olur. Vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur. Çok sıcak günlerin yaşandığı şu günlerde ise Ramazanda oruçlu iken susamamak için, sahura kadara geçen sürede azar azar sıvı gıdalar tüketmek gerekir.

Çay ve kahve gibi içeceklerden ise uzak durmanız daha doğru olacaktır. Bu gibi içecekler, su ihtiyacını bir nebze de olsa karşılamakta, ancak daha çok sıvı atımını sağladığı için ihtiyaç tekrar ortaya çıkabilmekte.

Ağır işte emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyen kişiler kaybettikleri mineralleri yerine koymaları için tuzlu ayran, maden suyu içebilirler. Fosfor kaybını gidermek için ise kırmızı et yerine balık tüketebilirler.

Ramazanda iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma, kızartma gibi ve aşırı tuzlu yiyeceklerden kaçınılması gerekir.

Oruçluyken ise su ihtiyacını karşılayabilmek için çeşitli fiziksel aktiviteler gerçekleştirilebilir. Örneğin dudaklarınızı aralayarak dilinizi dişlerinizin arasından çıkarın ve havayı içinize çekin. Sonraki aşamada ise nefesinizi verirken ağzınızı kapatın ve nefesi burnunuzdan verin.

Bir diğer yöntem ise ilk olarak sol burun deliğinden nefes alın, sağdan verin. Bu işlemi aynı ve ters olacak şekilde birkaç defa tekrarlayın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More