Sabıka kaydı almak artık ücretsiz



Adalet Bakanlığı, halk arasında ‘sabıka kaydı’ olarak bilinen ve daha önce verilirken 5 TL alınan ‘adli sicil belgesi’ için bundan sonra ücret alınmaması için 81 ilin Cumhuriyet Başsavcılıkları’na yazı gönderdi.
İzmir’de de bu yazıyla birlikte adli sicil belgesi verilirken para alınması uygulaması sona erdi.
VATANDAŞIN YÜZÜ GÜLDÜ
İzmir Adliyesi’nde, yıllardır işe giriş işlemleri ve sürücü belgesi başta olmak
üzere çeşitli kurum ve kuruluşların talep ettiği adli sicil belgesini alabilmek için kuyruktan kuyruğa koşan vatandaşlar, son bir yıldır, bankalarda da uygulanan numaramatik sistemi sayesinde bu kargaşadan kurtuldu. En son çıkan ‘Torba Yasa’ vatandaşın yüzünü güldürdü.
AK Parti Manisa Mililtvekili Recai Berber ve arkadaşları tarafından geçen hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan adli sicil belgelerinden ücret alınmaması teklifi, yasada yer aldı ve yürürlüğe girdi.
Mevcut sistemde, adli sicil bilgilerini sorgulama yetkisi, mahkemelerde, hakim, Cumhuruyet Başsavcılığı ile Askeri Savcılık’ta bulunuyordu. Diğer kurumlar ise Adalet Bakanlığı’nın onayı ile sistemden sorgulama yapabiliyordu. Vatandaşlar ise adli sicil bilgileri için adliyeye giderek, belirli bir ücret karşılığında haklarındaki bilgilerin yer aldığı belgeyi alıyordu. 25 Mayıs 2005 tarih ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 13′üncü maddesi, 6353 sayılı kanunun 33′üncü maddesi ile değiştirildi. Halk arasında “sabıka kaydı” olarak bilinen adli sicil bilgilerinin sorgulamasında alınan 5 liralık ücret artık alınmayacak.
YILLIK 5 MİLYON TL GELİR
İzmir Adliyesi’nde adli sicil biriminden sorumlu Başsavcı Vekili Gökhan Karaburun, yazı kendilerine ulaşır ulaşmaz, geçen hafta adli sicil kaydından alınan 5 liralık ücreti durdurduklarını söyledi. Karaburun, vatandaşın adliyeye gelip, nüfus cüzdanı ile başvurması halinde, alacağı numarayla adli sicil belgesini alabileceğini belirtti.
Öte yandan, adli sicil bilgilerinin internet üzerinden sorgulanmasıyla ilgili teknik altyapı çalışmaları devam ediyor.
Adalet Bakanlığı’nın, bugüne kadar, Türkiye genelindeki adliyelerde alınan sabıka kaydı ücretleri sayesinde yılda yaklaşık 5 milyon TL gelir elde ettiği de belirtildi.

Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Online Radyo Dinle * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog * Beles Radyo * Cep Telefonları * Digg * Maçlar * Altın Döviz Borsa * Ödevler * Arama Motoru * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Zarfat * Memurblogspot * gazete * memurcep * acemtr * İşler Güçler Dizisi * Kötü Yol Dizisi

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More