Yoğurdun Faydaları



Yoğurt sütün mayalanmasıyla elde edildiği için sütte bulunan protein, vitamin ve mineral gibi besleyici ögeler aynen yoğurtta da bulunur. Yoğurt süte nazaran yararlı bakteriler açısından daha zengindir. Evde kendinizin yapacağı yoğurt besin değeri açısından daha zengindir. Evde yoğurt yapımı ile ilgili yazımıza buradan
ulaşabilirsiniz. Probiyotik, prebiyotik denilen mikroorganizmalar, bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin atılmasına ve yararlı bakterilerin ise tutulmasına yardımcı olur. Prebiyotikler, bağışıklığı güçlendirir; sindirim sistemini sağlıklı kılar. Bu özellikle yoğurda fonksiyonel besin denilen yani ilaç olmadığı halde ilaç gibi etkileri olan lezzetli bir besindir. İçermiş olduğu iyi kalitede proteinin yanı sıra Folik asit, kalsiyum, fosfor, B vitaminleri, A vitamini, D vitamininden yana zengin bir besin kaynağıdır. Yoğurt kilo vermeyi hızlandıran besinlerden biridir. Özellikle bel çevresindeki yağları azaltıyor.

Bu nedenle yaz sofralarının vazgeçilmezi olan ve aynı zamanda kilo vermeyi hızlandıran besinler arasında ilk sırada yer alıyor.

Yaz aylarında daha hafif beslenmek gereklidir. Sağlıklı beslenmek için az yağlı süt ürünlerini tercih etmek, günde 4 porsiyon sebze ve meyve yemek, bol lifli ve kalsiyum içeren besinleri tüketmek gerekir.



Yoğurt, zayıflamak isteyenler için hem sağlıklı bir seçim hem de karbonhidrat ve protein içerdiğinden dolayı doyurucudur. Günde 3 kase yoğurt yiyen insanların daha kolay zayıfladığını ve bel çevresindeki yağların da azaldığını yapılan çalışmalar gösteriyor. ABD’li bilim adamları, yoğurdun içinde yağları hızla yakan Coenzym J adı verilen enzim sayesinde zayıflamaya yardımcı olduğunu söylüyor. Alman Bild Gazetesi’nin haberinde bu enzim sayesinde vücuttaki yağların çok daha çabuk yakıldığı ve sindirimin hızlandığı haber oldu.

Günde 1 porsiyon yoğurt ile günlük kalsiyum ihtiyacının %30’u karşılanır. Meyveli veya az yağlı yoğurt, ara öğün veya ana öğün yerine geçebilir. Yoğurdu oluşturan yararlı bakterilerin, antitümör maddeler üreterek, kanserin oluşumunu ve gelişimini önlediği tespit edildi. Yoğurda ekşiliği veren asidin ve yine yoğurt mayasındaki bakterilerin ürettikleri antibiyotik maddeler, insanlarda hastalığa yol açan birçok zararlı mikrobun faaliyetini durduruyor. Antibiyotik tedavisi gören hastaların, bağırsaklarında doğal dengenin bozulması yoğurt tüketimi ile düzene giriyor.
Yoğurdun, kan kolesterol seviyesini düşürdüğünü de bilinen etkileri arasında yer alıyor. Radyasyonun sağlığa zararlı etkisi yoğurtla tedavi edilebilmektedir. Ayrıca yoğurt, insan bünyesini bazı önemli hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerdendir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More