Devlet Memurları Kanunu değişiyor



47 yıllık Devlet Memurları Kanunu değişiyor. Yeni değişikliğe göre KPSS’den sonra memurlar bir süre ‘aday’ statüsünde çalıştıktan sonra yeterlilik sınavına girecek.
Kıdem tazminatı’, ‘intibak’ ve ‘taşeron işçilerle’ ilgili düzenlemenin ardından, ‘kamu personel reformu’ için de ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı düzenlemeler yapıyor. Bakanlık 47 yıllık Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklikle ilgili çalışma başlattı. Yeni düzenlemeyle kamu
görevlileri arasındaki ücret dengesizliğini gidermeyi planlayan bakanlık, çalışan memurun ödüllendirilmesini, çalışmayan memurlara yaptırım uygulanması için değişikliğe gidiyor. Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) ise reform gibi değişikliklerin yapılması planlanıyor. KPSS’den sonra ikinci bir sınavın daha yapılması gündemde.
Farklılıklar ortadan kalkıyor
Yeni değişikliğe göre, kamu görevlilerinin özlük ve sosyal hakları ile ilgili çalışmalar bulunuyor. Çalışma kapsamında 5 ayrı kanun ile kamu görevlilerinin haklarında düzenlemeler yapılıyor. Kamu görevlilerinin ücret farklılıkları, aynı statüde olan ve aynı işi yapan personel arasında ciddi sıkıntılara neden olduğu saptandı. Örneğin, kadrolu işçi ile sözleşmeli işçi, kadrolu mühendis ile sözleşmeli mühendis arasında büyük ücret farklılıkları belirlendi. Ayrıca yine kamu görevlilerinin, izin, kıdem tazminatı, prim gibi birçok sosyal hakkında da büyük farklar olduğu saptandı. Kamu personel reformu ile tüm bu farklılıkların eşitlenmesi amaçlanıyor.
Memurluğa Giriş Zorlaşacak 
Yeni reform çerçevesinde henüz taslak aşamasına dahi gelmeyen çalışmaların gelecek yıl içinde tamamlanarak, memur sendikaları ile değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, memurlarla ilgili yapılması planlanan düzenlemelerden bazıları şöyle:
- Kamu görevlilerinin özlük ve sosyal hakları tek bir kanunda toplanacak. Her meslek grubunun ayrı ayrı düzenlemesi olmayacak.
- Devlet memurluğundaki ‘ömür boyu iş garantisi’ anlayışına son verilecek. Kamu görevlileri için kısmen uygulanan, ‘ödül ve prim’ sistemi, sistematik yapıya dönüştürülecek. Ayrıca, çalışmayan memurlara da yaptırım uygulanmasının önü açılacak.
- Memurluğa girmek zorlaşacak. KPSS’den yeterli puan alan memurlar belirli süre aday memur statüsünde çalıştırılacak. Adaylık süresinin ardından ise yeterlilik sınavına tabi tutulacak. Sınavı kazanan adaylar asıl memur olarak görevlendirilecek.
devlet memurlari kanunu deği̇şi̇yororororkamu işçilerine ücret düzenlemesi
Peki, 23 madden oluşan tasarıda öne çıkan başlıklar neler ? 
Tasarıda memurların sosyal hayatına yönelik önemli değişiklikler var. 
Özellikle çocuk sahibi olacak kadın memurların çalışma şartları yeniden düzenleniyor, erkek memura babalık izni geliyor. 
Kadın Memura Doğumdan Sonra 1 Yıl Gece Nöbeti Yok
Kadın memurlara, hamileliklerinin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemeyecek. 
Erkek Memura 10 Günlük "Babalık İzni"
Erkek memura eşinin doğumundan sonra verilen üç günlük mazaret izni "babalık izni" adı altında on güne çıkacak. 
Eşi Ölen Erkek Memura Ücretli ve Ücretsiz İzin Hakkı
Doğum esnasında veya doğumdan sonra annenin ölümü halinde babaya anne için öngörülen süreler kadar ücretli ve ücretsiz izin verilecek. 
Çocuk Yardımında 2 Çocuk Sınırı Kalkıyor
İki çocukla sınırlandırılan çocuk yardımında da sınır kalkacak. 
Memura 3 Aylık Refakat İzni
Memurun bakmakla yükümlü olduğu veya memurun refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek yakınlarının ağır bir kaza gerçimesi veya önemli bir hastalığa yakalanmış olması halinde memur 3 aya kadar rekafat izni alabilecek. 
Evlilik ve Doğum İzni 7 Güne Çıkıyor
5 gün olan evlilik ve ölüm izinleri ise memurun eşinin birinci derece akrabalarını da kapsayacak şekilde 7 güne çıkacak. 
Yeni düzenlemede emekli memurlar da unutulmadı... 
Emekliye % 50 Harcırah Zammı
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı emekli memurlarla ilgili de açıklamalarda bulundu: 
"Emeklilikte ödenen harcırah arttırılmıştır... 500 tl olan ödenek 750 tl ye çıkartılmıştır" 
En çok tartışılan konuların başında olan memurların sendikal haklarına yönelik düzenlemelere de tasarıda yer veriliyor. 
KİT Personeline Sendika Yolu
KİT personeli artık sendikalara üye olabilecek. 
Memura 122 TL Toplu Görüşme Ödeneği
Sendika üyesi kamu görevlilerine, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim olmak üzere yılda 4 defa toplam 122 lira toplu görüşme ödeneği verilecek. 
"İş Güvencesi Kalkmayacak"
Bakan Yazıcı, "sözkonusu düzenleme memurun iş güvencesini kaldıracak" tartışmalarına da son noktayı koydu. 
"Kamu görevlilerinin kamu hizmetine çok kolay son verilmesi kesinlikle bu tasarı da öyle bir amaç yok, onu sağlayacak bir düzenleme de yok." 
Tasarı kanunlaşırsa disiplin sisteminde önemli değişikler gerçekleşecek. 
İtiraz Sadece Disiplin Kurulu’na Yapılacak
Bakan Yazıcı disiplin sistemine yönelik şunları söyledi:
"Tasarıyla uyarı ve kınama cezalarına karşı itirazların sadece disiplin kurullarına, artık amiri ortadan kaldırdık, doğrudan doğruya disiplin kuruluna yapılabilecek." 
Sicil Sistemi Kalkıyor
Bakan Hayati Yazıcı, sicil sisteminin yapılan bu tasarı ile ortadan kalktığını dile getirdi. 
Tasarı ile Vatandaşa Kötü Muamelede Bulunan Memura da Ciddi Cezalar Geliyor
Artık memur yönetime karşı sorumlu olduğu kadar hizmet verdiği vatandaşa karşı da sorumlu olacak. 
Vatandaşın kamu hizmeti almasını engelleyen memura önemli disiplin cezaları verilecek. 
Disiplin cezalarında öngörülen artışa karşın bazı konularda ise memurun önü açılıyor. 
Şehir Dışına İzinsiz Çıkalabilecek
Yeni düzenlemeyle memur artık ikamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terketmek, toplu müracaat ve şikayette bulunmak, yasaklanmış her türlü yayını görev mahallinde bulundurmak sebebiyle ceza almayacak. 
Kamu ile Özel Sektörün Arasındaki Engeller de Kalkıyor
Tasarı kanunlaşırsa kamu yönetiminde müsteşar, genel müdür, başkan gibi bazı üst yönetici kadrolarında özel sektörde çalışmış nitelikli personel istihdam edilebilecek. 
Kariyer Uzmanlık Sistemi
Kamunun nitelikli personel ihtiyacı ise kariyer uzmanlık sistemi ile karşılanacak. 
Hayati Yazıcı, bu çerçevede ilave olarak bin 140 uzman, iki bin 540 uzman yardımcısının istihdam edileceğini söyledi, uzmanlar arasındaki farkların giderileceğinin altını çizdi. 

En Güncel Memur Maaşlarını BURADAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ Hangi memur kaç para maaş alıyor?...

Memurlardaki 399 ile 657 Arasındaki Farklar Neler Öğrenmek İçin TIKLAYINIZ..



Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Online Radyo Dinle * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog * Beles Radyo * Cep Telefonları * Digg * Maçlar * Altın Döviz Borsa * Ödevler * Arama Motoru * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Zarfat * Memurblogspot * gazete * memurcep * acemtr * İşler Güçler Dizisi * Kötü Yol Dizisi * Yeni Vadi* SSK SGK BAĞKUR SORGU EKRANI

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More