Gerçek Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır ?



Gebelik süresi bilindiği gibi 40 haftadır. Genellikle tahmini doğum tarihi yaklaştıkça gebelerde rahimde kasılmalar tespit edilir.Gebeler bu kasılmaları karnında dikleşme ve sertleşme şeklinde hissederler. Özellikle normal seyreden gebelikte 37. haftadan sonra fetal baş pelvis kemiği girişine uyum sağlamağa başladığı andan itiberen gebe kadınlar zaman zaman rahimde kasılmalar hissetmeye başlar.

Bu kasılmalar tıpta Braxton Hicks kasılmaları adını verdiğimiz yalancı doğum ağrıları olup gebeliğin son trimesterinde daha sık görülür ve gerçek doğum ağrılarının hazırlık aşamasıdır. Gebe kadınlar bu kasılmaları bazen gerçek doğum ağrıları ile karıştırırlar. Oysa bu kasılmalar günde birkaç defa gelen, rahim ağzında çok fazla bir değişikliğe neden olmayan kasılmalar olup yaklaşık bir dakika kadar devam ettikten sonra geçer, gebeler ise bu durumu kasılma olarak hissettikleri halde ağrı duymazlar, hatta 37. haftadan sonra muayene eden doktorları tarafından bu kasılmalar manuel olarak hissedilir ve bu durum hastaya muayene sırasında izah edilir.
Eğer bu kasılmaların aralığı giderek kısalırsa, önceleri bir saatte, yarım saatte bir gelen ve yaklaşık bir dakika süren kasılmaların aralığı giderek sıklaşır ve sonunda on dakikada iki kez gelmeye başlarsa  bu ağrılar doğum sancıları olarak kabul edilir. Kasılmalar giderek regüler (düzenli) bir hal alır ve üç dakikada bir gelir. Her kasılma doğum kanalı olan ve serviks adı verilen rahim ağzının giderek olgunlaşmasına, kısalmasına ve açılmasına neden olur. Servikal kanalda kısalma ve açıklık oluşmaya başladıktan sonra ve baş pelvis girimini geçmeye başlayınca gebeler giderek bu kasılmalarla birlikte ağrı da hissetmeye başlarlar. Kasılmaların şiddeti ve sıklığı artıkça baş pelvis giriminde çıkıma doğru yaklaştıkça ağrıların şiddeti ve sıklığı daha fazla artar. Eğer fetüs doğum kanalına girdiğinde, fetüse ya da gebenin doğum kanalına ait nedenlerle baş pelvis uyumsuzluğu, pelvis girimde darlık ya da pelvis girimi normal olsa da orta pelvis düzleminde veya çıkım düzleminde darlıklar gibi fetüsün doğum kanalında ilerlemesine engel teşkil edebilecek durumlar mevcutsa, doğum sancıları giderek daha fazla artar ve dayanılmaz olabilir.
Problem olmadan sancılarla birlikte doğum kanalında fetal baş seviyesi uygun bir iniş gösteren gebelerde ise doğum travayında hiçbir zaman çok aşırı bir sancı hissedilmez, ancak doğuma yakın dakikalarda sancı biraz daha yoğun hissedilir.

Doğum sancıları gebe kadınların korktuğu şekilde birden bire şiddetli bir şekilde başlamaz, günler içinde yavaş yavaş kasılmalar şeklinde başlar ve hatta regüler sancılar oturduktan sonra ağrı gebeler tarafından yavaş yavaş hissedilmeğe başlar. İlk doğum genellikte ortalama 18 saatte gerçekleştiğine göre doğum sancısı  başladığında, kasılmalar arttığında, kasılmalar regüler hale geldiğinde  telaşlanmadan hastaneye gitmek gerekir.
Gebe kadınlarda düzenli aralıklarla gelmeyen kasık ve bel ağrısı, idrar yaparken kasılmalar, böbrek taşına, apendiste bağlı ağrılar, mide ağrısı, safra kesesi, böbrek taşı ağrıları, nadir görülen yumurtalık kisti torsiyonu ağrısı, fıtık ağrısı gibi çok çeşitli ağrı yapan hastalıklar da görülebilir. Bu tür alışılmışın dışında ağrı ortaya çıktığında da gebe kadınlar ağrı kesici almadan doktoruna müracaat etmeli ve ağrı nedeni bulunarak duruma uygun gerek tibbi gerekse cerrahi tedavisi planlanmalıdır.
Kaynak : doktorsitesi.com

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More