Şans Bilekliği Modelleri ve Anlamı



Geçen sene çok moda olan ve bu yaz da aynı hızda devam eden bu çılgın şans bilekliği modası başta ip ve plastik bilekliklerle başladı ve sonra altın ve gümüş sektörüne de ilham vererek altın ve gümüş bilekliklere de yansıdı. Catch Your Luck adlı bir markanın tasarımıyla başlayan şans bileklikleri çığ gibi yayılarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça beğenildi.

2013 ŞANS BİLEKLİĞİ MODELLERİ
Şans bileklikleri yabancı bir markanın ürünü olarak başlasa da kendi kültürümüze uyarlanarak nazar boncuklarıyla, Hz Fatıma’nın şifalı el sembolüyle süslendi ve nazardan hastalıktan koruması düşüncesiyle kullanılmaya başlandı.
Kültürümüzün bir parçası olan nazar boncuklu şans bileklikleri en çok tercih edilenler arasında gösterilebilir. Altın sektöründe pırlantalarla işlenmiş nazar boncuğuna sahip tasarımlar ve yine gümüş bilekliklerde ise safir gibi değerli taşlarla işlenmiş bileklikler bulunuyor.
Bunun yanında ip bilekliklere de bu tip semboller eklenerek şans bileklikleri oluşturuluyor.
Şans bilekliklerinin anlamından bahsetmek gerekirse örneğin yonca; dört yapraklı özelliğinden dolayı her bir yaprağı için ayrı bir anlam ifade ediyor. Bunlar; aşk, sağlık, para, saadet olarak belirlenmiş. Ve üzerinde yonca bulunan bilekliklerin bu konularda şans getirdiğine inanılıyor.
Hz. Fatıma’nın el simgesi ise hastalıktan uzak tutmayı sağlıyor. Bildiğiniz üzere Hz. Fatıma’nın ellerinin şifalı olduğuna inanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More