Kredi Kartı Yıllık Aidatı Ücreti Geri Alma
Günümüzde kredi kartı kullanmayan kişi sayısı çok azdır. Bilindiği üzere bankalar bu kredi kartlarından yıllık kart aidatı ve kart ücreti almaktadırlar. Bu ücret, kredi kartı yıllık kullanım ücreti olarak lanse edilmektedir. Kimi zaman bu ücret yıllık 20 TL, kimi zaman da 60 TL olabilmektedir. Kredi kartı kullanıcıları isterlerse bu kart aidat ücretine itiraz edebilirler, ödedikleri ücreti geri isteyebilir ve alabilirler, kart aidatını iptal ettirebilirler. Peki kredi kartı aidatı ve kart ücreti nasıl geri alınır, nasıl iptal ettirilir, itiraz etmek için kredi kartı aidatı itiraz dilekçesi örneği nasıldır, iptali için dilekçe nasıl yazılır, nereye
başvurulur? Ayrıca kredi kartı aidatı, yıllık kart ücreti yasal mı ona da kısaca değineceğiz.
İtiraz ederek kredi kartı aidatı iptal ettirilebilir mi, ödenen ücret geri alınabilir mi?
Bu sorumuza kısaca evet diye cevap verebiliriz. Kredi kartı aidatları ile tüketici lehine bir çok mahkeme kararı mevcuttur.4822 kanunla değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun‘un 6. maddesi sözleşmelerdeki haksız şartlar üzerinedir. Yani sözleşmelerle haksız olarak belirlenen şartları düzenler. Yani bu kanun sayesinde, sözleşme imzalanmış bile olsa, haksız olarak imzalatıldığını düşünüyorsanız kanun uyarınca itiraz yolu açıktır. Kanunda aşağıdaki ifade yer almaktadır:
Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.Yani bir anlamda kredi kartı aidatı da haksız şart olarak değerlendirilebilir. Çünkü banka zaten kredi kartı için alışveriş yapılan işletmeden komisyon ve de ödeme geçikince faiz almaktadır. Kredi kartı masraflarını bu şekilde fazlasıyla çıkarmaktadır. Bir de üzerine aidat ve yıllık kullanım ücreti talep etmesi bir haksız şarttır.
Kredi kartı aidatına nasıl itiraz edilir, nereye başvurulur, ücret nasıl iptal ettirilir?
Kredi kartı aidatına itiraz için dört farklı seçenek mevcuttur.- En basit olanı, kredi kartı alınan banka aranır. Kredi kartı aidatının iptali istendiği söylenir. Bu ücretin yasal olmadığı ifade edilir ve ücret iadesi ya da iptali talep edilir. Bu şekilde zahmetsizce aidat iptal ettirilebilir.
- Bankaya kredi kartı yıllık aidatı iptali için itiraz dilekçesi verilir. Dilekçeye banka resmi olarak cevap vermek zorundadır.
- Eğer 1. ve 2. yöntemler işe yaramaz ise, kaymakamlık ya da valilikler içerisinde bulunan Tüketici Hakem Heyetlerine itiraz dilekçesi verilir.
- Tüketici mahkemesine başvurmak.
Kredi kartı aidatına itiraz dilekçe örneği – ücret iptali örnek dilekçesi
Bankaya verilecek dilekçe örneği: ……(BANKA ADI)………… BANKASI A.Ş.GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
(Banka adresi)
Konu : Kredi kart yıllık aidat ve kullanım ücreti hakkında
Hamili olduğum ………… nolu kredi kartından … yılı … ayına ait hesap bildirim cetvelinde …… Türk Lirası kredi kartı yıllık üyelik ücreti kesildiğini öğrenmiş bulunuyorum. Hesap Bildirim Cetveli ile kesilen yıllık üyelik ücreti, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 6. maddesinde düzenlenen ” Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar” hükmü ve ilgili yasal düzenlemelere aykırıdır.
Bu nedenle ……. yılı ……….. ayına ait hesap özetinde yer alan yıllık üyelik ücretine itiraz ediyor ve talep edilen ve kesilen …… TL kredi kart yıllık üyelik ücretinin bir sonraki hesap bildirim cetvelindeki tutardan mahsubunu talep ediyorum. Aksi halde yasal yollara başvuracağım hususunu bilgilerinize sunarım. Saygılarımla.
Adres : Ad-Soyad:
Tarih ve İmza
Tüketici hakem heyetine sunulacak dilekçe örneği
(buraya oturduğunuz ilçenin adını yazınız) KAYMAKAMLIĞI
TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI’NA
Başvurucu :(buraya adınızı soyadınızı ve adresinizi yazınız)
Karşı Taraf :(buraya banka adı ve adresini yazınız)
Konu :Kredi kart yıllık ücretinin iadesi hk.
Talep :.. TL bedelin iadesi hk.
Olay :
1. (buraya banka adını yazınız) Bankası AŞ.’nin çıkarmış olduğu (buraya kredi kart numaranızı yazınız) numaralı kredi kart hamiliyim.
2. Kredi kartıma ait ../../201. son ödeme tarihli hesap özeti ile kredi kart üyelik ücreti adı altında …….,00 TL para tahakkuk ettirilmiştir.
3. Karşı taraf ile aramda tanzim edilmiş KREDİ KARTLARI ÜYELİK SÖZLEŞMESİ’nde her ne kadar kart ücreti alınacağı belirtilmişse de, 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasanın 6. maddesi gereğince, bu sözleşme;
a. Önceden hazırlanmış, standart sözleşmedir.
b. Dolayısıyla sözleşme koşulları benimle müzakere edilmemiştir.
c. Sonuç olarak sözleşmenin bu düzenlemesi, banka tarafından tek taraflı olarak sözleşmeye konmuş, haksız bir koşuldur.
d. Aynı sözleşmenin başka bir maddesi ile de banka ücret ve faizlerin miktarlarını tek taraflı olarak arttırabilme yetkisini kendisinde tutmaktadır. Bu hüküm dahi 4077 sayılı yasanın 6. maddesi ve 5464 sayılı yasaya aykırıdır.
e. Son olarak Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından verilen iki ayrı karar ve T.C.Kocaeli Asliye Hukuk Mahkemesinin Esas 2006/65 , Karar 2006/368 nolu emsal kararı ile T.C.Ankara 2.Tüketici Mahkemesinin Esas:2007/472 ,Karar 2007/1011 nolu Garanti Bankasının Tüketici Hakem Heyetinin Kararına İtirazı Nedeniyle, mahkemenin tüketici lehine emsal kararı ile kredi kart ücretinin yasal olmadığı belirlenmiştir.
4. Bu nedenlerle tahsil edilmiş bulunan ..,00 TL’nin, kredi kart üyelik ücretinin ödeme tarihi olan ../../.201. tarihinden itibaren karşı taraf Banka’nın 1 yıllık mevduata uyguladığı faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte tarafıma iadesine karar verilmesini dilerim.
Ad, soyad, imza
Ekler :
1- Banka Kredi Kartı Üyelik sözleşmesi
2- … /…../201. son ödeme tarihli hesap özeti
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi
0 yorum:
Yorum Gönder