Japon Balığı Hakkında Herşey
Japon balığı cinsiyet ayrımı zorluğu türlerine göre değişmektedir ama genel olarak cinsiyet ayrımı zordur. Cinsiyet ayrımı için anüse bakılabilir. Erkek japon balığın anüsü ufak ve karna yapışık dişininki ise geniş ve karından ayrıdır. Erkek japonları üreme döneminde de cinsiyeti belli olur. Yumurtlama zamanı erkeğin solungaç kapakları ve göğüs yüzgeçlerinde oluşan parlak parlak bant japon balığın cinsiyetini ele verir.Çiftleşme döneminde erkeklerin solungaçlarında küçük kabarcıklar çıkar.
Cyprinidae
En tanınmis soguk su balıklarıdır. Kokeni 'Sazan' balıgından gelir. Yuzyıllardan beri yapılan ozel secim ve uretimden dolayı bugun yuzlerce cesitte ve bircok renkte bulunurlar.
PH 6.0 - 8.0
Sıcaklık 15C - 30C
Maksimum Boy 15 cm
Cinsiyet Erkeklerin göğüs yüzgeci ve solungaç kapakları üzerince beyaz renkli darbeler vardır.Erkekler daha uzun, dişiler ise daha yuvarlak vücutludur.Genelde erkekler akvaryum içerisinde sürekli takip ederbilirler.
Üretim Üretimi kolaydır.Yumurtalarını yayarak ürerler.Canlı gıdalar ve yüksek protein diyetiyle üreme daha kolay sağlanır.Sıcaklık üreme için arttırılmalıdır.Yumurtladıktan sonra ebeveynler mutlaka tanktan çıkarılmalıdır.Anaç balıklar yumurtaları yerler.Bu yüzden yumurtaların yenmemesi içi genelde akvaryum tabanına yakın ağlar çekilir.Ağların altına düşen yumurtalara anne ve baba balıklar ulaşamaz.
En tanınmis soguk su balıklarıdır. Kokeni 'Sazan' balıgından gelir. Yuzyıllardan beri yapılan ozel secim ve uretimden dolayı bugun yuzlerce cesitte ve bircok renkte bulunurlar.
PH 6.0 - 8.0
Sıcaklık 15C - 30C
Maksimum Boy 15 cm
Cinsiyet Erkeklerin göğüs yüzgeci ve solungaç kapakları üzerince beyaz renkli darbeler vardır.Erkekler daha uzun, dişiler ise daha yuvarlak vücutludur.Genelde erkekler akvaryum içerisinde sürekli takip ederbilirler.
Üretim Üretimi kolaydır.Yumurtalarını yayarak ürerler.Canlı gıdalar ve yüksek protein diyetiyle üreme daha kolay sağlanır.Sıcaklık üreme için arttırılmalıdır.Yumurtladıktan sonra ebeveynler mutlaka tanktan çıkarılmalıdır.Anaç balıklar yumurtaları yerler.Bu yüzden yumurtaların yenmemesi içi genelde akvaryum tabanına yakın ağlar çekilir.Ağların altına düşen yumurtalara anne ve baba balıklar ulaşamaz.
Bu balıkların tarihi 1600 sene oncesine gider. Guney Cin'de milattan sonra 265-420 yillari arasında bazi ureticiler kahverengi (sazanin dogal rengi) balıklarının yavruların bazılarının cekici kirmizi renkte oldugunu gorduler, ve dikkatlı uretmelerle gittikce daha guzel renkli balıklar urettiler. 1200-1300 senesine kadar japon balıkları gumus, siyah, kırmızı ve karısık renklerde bulunuyorlardı. 1500 senelerin sonlarına dogru degisik yuzgec sekilleri ortaya cıkmaya basladı, ve bunları degisik buyumeler (gozler vb.) ve vucut sekilleri takip etti. Bundan sonra Cin'de diger gelismeler devam etti ve bu balıklara olan ilgi diger ulkelere de yayıldı.
1500 seneleri civarinda japon balıkları Cin'den Japonya'ya goturuldu ve bu ulkede bircok gelismeler yapıldı (aslan kafa vb.).
Ulkemizde bu balıklara neden 'Japon balıkları' denildigini bilmek mumkun degildir. Buyuk ihtimalle ulkemize bu balıklar ilk once Japonya'dan getirtilmistir, belkide ilk olarak bir Japon imparatoru bir Osmanli Sultanına bu balıklari hediye etmistir.
Bakınız diger ulkelerde bu balıklar hangi isimlerle anılırlar:
Cin'de "chin-yu"
Japonya'da "kingyo"
Fransa'da "poisson rouge"
Almanya'da "goldfisch"
Ingilizce konusulan ulkelerde "goldfish"
Turkiye'de "Japon balıgı"
Japon Baliklarinin Uretilmesi:
Burada (Avustralya) birkac tanıdıgım kisi devamlı olarak japon balıgı uretiyorlar. Ayrica japon balıklarının uretilmesi hakkında bircok kitapta okumustum. Size bildiklerimi ozetlemeye calısayım.
Balik uretmek icin saglikli disi ve erkek balik lazimdir. Simdi gulmeye basliyabilirsiniz sanki biz bilmiyorduk diye ama bircok insan iki ayni cinsiyetten baliktan uretmeye calisirlar. Neden mi? Cunku eger bazen bir cinsiyetteki balik eger akvaryumda karsi cinsten balik bulamazsa kendi cinsinden diger balik ile eslesir, ve olayi dahada karistirmak icin biri erkek balik gibi digeride disi balik gibi hareket etmeye basliyabilirler. Bu melek baliklarinda sikca rastlanir. Bazende akvaryumu olan sahis baliklarin cinsiyetlerini ayirt edemedeginden dolayi iki ayni cinsiyetten baligi ayni akvaryumda uretmeye calisir.
Japon baliklarinin disi ve erkek oldugunu ayirt etmek baligina gore cok zor degildir. Baliklari ayirt edilebilmek icin ergenlik cagina erismis vede ureme mevsiminde uremeye hazir duruma gelmis olmalari gerekir. Japon baliklari genellikle iki yasina ulasinca uremeye hazir duruma gelirler, ama bu bulunduklari akvaryumun su isisi, yedikleri yem gibi etkenlerden dolayi degisebilir. Size boy olcusu veremiyorum; 'su boyda olunca...' gibi, cunku her tur japon baligi degisik boya ulasir. Benim tanidiklar 4-5 yasindan buyuk baliklar urerken artik verimin dustugunden bahsediyorlar. Yani uretmek icin balik 2 ve 4 yaslari arasinda olmali. Genellikle yaz aylari ureme mevsimidir japon baliklari icin, fakat akvaryumda su isisi ayarlanabildiginden akvaryumda ureme mevsimi yilin 365 gunu denilebilir. Ureme 'mevsiminde' disi baliklar daha toplu gozukurler (yumurtalar olustugu icin) ozellikle yukaridan bakildiginda. Erkek japon baliklari ise kafa ve solungac kapaklarinin uzerinde kabarikliklar olusur (sivilce gibi!). Ayrica ureme mevsiminde baliklarinizi izliyerek tahminlerinizi dogruluyabilirsiniz, nitekim esas ureme baslamadan once erkek baliklar disilerin peslerinden yuzerler birkac gun.
Uretmek istediginiz balıkların iyi beslenmis olmaları sarttır. Uretme zamaninda birkac hafta onceden cesitli ve kaliteli yemlerle beslenmeliler (Canli, dondurulmus ve kuru yemler).
Akvaryumda uretmek icin en kucuk akvaryum 60x30x38cm (boy x derinlik x genislik) boyunda olmalidir. Uzun alcak akvaryumlar, kisa derin akvaryumlardan daha elverislidirler bu durum icin. Idael olarak akvaryum sabah gunesini alacak bir yere konur, fakat direk gunes isigindan kacinilmalidir. Akvaryumun dibine dere kumu koymaya luzum yoktur fakat birkac demet sik yaprakli bitki konulmali veyahutta naylon yunden yapilan sacaklar konulur (Ben bu naylon sacaklarla bircok balik turu uretiyorum). Bir koseye havayla calisan basit bir sunger filtre konur.
Japon baliklarini uretmenin bir yontemi akvaryumu bir parca cam veya ici gozukur plastic ile iki kompartmana ayirip bir kenara iki erkek japon baligi ile oteki tarafa bir disi konur. Su en azindan 15 derece olmalidir. Geceleyin suyun derinligini 10-13cm derinlige indirip aradaki cami kaldirin. Sabah ureme baslamalidir. Fakat baslamazsa birkac gun baliklari oyle birakin yine birsey olmazsa suyu eski yuzeyine getirip yine kompartmanlara ayırın baliklari ve bir hafta on gun sonra yine deneyin.
Bazen suyun isisini birkac derece dusurmek japon baliklarini uretmeye tesvik eder, bazilari bir iki kup buz atarlar akvaryuma suyun derinligini dusurduklerinde. Ama dikkat su sadece birkac derece dusmeli!
Ureme olur olmaz anne ve babalari hemen akvaryumdan cikartmali aksi takdirde yumurtalarini yerler. Tek bir disi japon baligi birkac bin yumurta yumurtlayabilir bir seferde. Eger dinledirilirse bir disi japon baligi bir ayda birkac kere ureyebilir.
Yumurtalar 18-20 derece arasinda tutulmali ve filtreler cok yavas calismalidir bu ara. Yavrular 4-5 gunde yumurtadan cikarlar. Daha alcak isida bu sure uzar. Yavrular ilk 48 saat sadece olduklari yerde dururlar. Bundan sonra beslenmeye baslanabilir.
Japon balıklarını sagmak icin balıklar yukarda belirtildigi gibi uremeye hazir duruma getirilirler. Uremeye hazir baliklar yumurta ve dollerini kolay salarlar. Uremeye hazir olmayan baligi sagmaya calismak onun olumune yol acabilir.
Erkek ve disi balıgı akvaryumdan alinmis su ile yarim doldurulmus iki ayri kovada tutun. Bir kaseyede yarim akvaryum suyunuzdan ve birkac sik yaprakli bitkiden koyun.
Once erkek balıgı sagmak daha uygundur. Yumusak bir kepce ile erkek balıgı yakalayin (fazla stress yapmayacagini hissediyorsaniz cabucak elinizlede yakalayabilirsiniz). Islak ellerle baligi kasede suyun altinda tutun ve bas parmak ve isaret parmaklarini kullanarak balıgın ortasindan anusune dogru hafifce (masaj yapar gibi) bastirarak oksayin. Az miktarda beyaz dol birakilir. Hemen baligi kovasina geri koyup dolu suya yavasca calkalayarak karistirilir. Dol sadece bir iki dakika ise yara vaziyette durur.
Disi balıgı ayni sekilde yakalayip yumurtalar sagılır ve kaseye yayılır. Bircok yumurtanin bir araya gelip birbirine yapismasini onleyin. Ayni erkek ve disi ile bu olay 2-3 kere tekrarlanabilir, fakat her seferinde yeni bir kase kullanilmasi gerekir. On onbes dakika sonra fazla su kaseden dokulerek yumurtalarin yapıstıgı bitkiler ve yumurtalar yavruların yetistirilmesi icin kullanılacak akvaryuma konur.
Japon Balığı Beslemesinde Nelere Dikkat Edilmeli
Japon balıklarının sindirim sistemleri diğer balık türlerine göre farklılık gösterir. Tropikal balıklarda mide memelilerdeki gibi belirginken japon balıklarında neredeyse bağırsak ile aynıdır. Bu nedenle çabuk sindirilebilir gıdalara ihtiyaç duyarlar.
Japon Balığı Beslenmesi
--Japon Balığı Beslenmesi--
Aşırı protinli beslenmeden kaçınılmalı. Fazla protein vücutta yağa dönüşerek balıkta yağlanmaya neden olur. Her ne kadar dışardan bakıldığında balık büyüyor gibi görünsede aslında balık gün geçtikçe yağ deposuna dönüşüyor ve ölüme yaklaşıyordur.
Akvaryumda ısıtıcı kullanılmıyorsa su ısısı mvsimlere göre farklılaşacaktır, su ısısı düştükçe japon balıklarının yem ihtiyacı azalacağından bu dönemlerde az yemleme yapmak gerekmektedir. Ama önrimiz bir ısıtıcı alarak su ısısını sabitlemenizden yana.
Japon balığı yavrulu akvaryum videosu:
Japon balıkları soğuk su balığıdır.
Japon balıkları, geniş bir sıcaklık aralığında yaşayabilirler ve bilinenin aksine, ılık su balıklarıdır. Soğuk bahçe havuzlarında da yaşayabilmelerinden dolayı soğuk su balığı sanılmaktadırlar. Japon balığı bir sazangildir ve ideal gelişme sıcaklığı 23 ila 25 santigrad derece aralığındadır. Soğuk su balıkları 20 santigrat derece sıcaklığın üstünde yaşayamayan alabalık gibi balıklardır.
Japon balıkları, eğer büyük bir akvaryumda ve sabit sıcaklıkta bakılırsa süphesiz daha sağlıklı olacaklardır. Özellikle kışın bir ısıtıcı kullanılmazsa, gece gündüz değişen oda sıcaklığından dolayı vücut drençleri düşecek ve hastalıklara yakalanmalarına neden olacaktır..
Kavanozda Japon Balığı
Bir balığı kavanoza koymak doğru değildir. Mutlaka filitreli, balıkların yüzebileceği bir akvaryumda bakılmalıdırlar.
Japon Balığı Sağma Teknikleri
Japon balıklarına en büyük eziyet, Japon balığını sağmaya çalışan, çok akıllı arkadaşlardan çekiyor. Sağma yöntemleri yanlıştır.
Sazangillerin yumurtaları sağılmak için uygun değildir. Yumurtalar yapışkandır. Bu yapışkanlığın giderilmesi gerekmektedir yoksa yumurtalar mantarlaşacaktır.
Dişi balık, periyotlar halinde yumurtlar çünkü yumurtaları hepsi aynı anda olgunlaşmamıştır. Hepsinin olgunlaşması için hormon verilmelidir.
Japon balıkları sağılacaksa ilk önce dişi sağılır. Sonra Erkek Balık sağılır. Balığın spermi suda 28 saniye ile 3 dakika canlı kalabilmektedir.
Sazangillerde yumurtalar üreme kanalı vasıtasıyla dışarı verilirken, salmonidlerde vücut boşluğundan kanal vasıtası olmadan anal açıklıktan yumurtalar çıkar. Minik Japon balığına yaptığınız baskılarla hayvanın iç organlarına zarar veriyorsunuz.
Alıntı
Bu haber: www.memurvadisi.com sitesine aittir.
Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * Ha Babam Uzay Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Günlük Gazeteler * Kimineli Blog
Posted in: Akvaryum Dünyası
Bu yazı;
Akvaryum Dünyası kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazılardan ilk senin haberin olsun istersen ücretsiz Takipçimiz olabilirsiniz , ayrıca istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!
0 yorum:
Yorum Gönder