Türkiye için ekonomi senaryoları
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Avrupa’daki borç krizinin derinleşmesi durumunda Türkiye’de hem kurun hem de enflasyonun yükseleceğini açıkladı. TEPAV Finans Enstitüsü’nün “Ekonomide Durum” başlıklı raporunda ekonomideki olası gelişmelere ilişkin senaryolara yer verildi. Raporda, Türkiye ekonomisinde yılın ikinci yarısında neler olabileceğini Avrupa’daki olası gelişmeler ışığında değerlendirmek
gerektiğine dikkat çekildi.
Raporda yer alan 1. senaryoda Avrupa’da krizin şiddetlenmediği, Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkış olasılığının yükselmediği, İspanya’daki durumun ise daha kontrol edilebilir hale dönüştürüldüğü varsayıldı. Bu durumda döviz kuruna yukarıya doğru baskının hafifleyebileceği ve yılın son çeyreğinde enflasyonda belirgin bir düşüş olabileceği belirtildi. Ancak büyüme oranının yüzde 4.5-5 arasında olan potansiyel düzeyine ulaşması için bu gelişmelerin yeterli olmayacağı; Avrupa’daki krizin göreli olarak hafifleyeceğine dair daha fazla emarenin ortaya çıkması gerektiği vurgulandı.
Avrupa’daki krizin şiddetlendiği varsayımı üzerine şekillendirilen 2. senaryoda ise şu ifadelere yer verildi:
• Krizin şiddetlenmesi halinde daha keskinleşmesi beklenir. Bu durumda risk alma iştahı ve yükselen piyasa ekonomilerine fon akımları azalır. Döviz kuruna yukarıya doğru baskı oluşur.
• Aynı zamanda yatırım ve dayanıklı tüketim harcamaları olumsuz etkilenir. Bu, kredi talebini azaltır.
• Hem riskin artması hem de dış piyasalardan borçlanma olanaklarının azalması kredi arzını sınırlar. Sonuçta kredi hacminin artış hızı yavaşlar.
• Döviz kurunun artması enflasyonu yükseltir. Belirsizliğin artması ve kredi hacminin artış hızının azalması ile yurtiçi talebin dizginlenmesi enflasyona olumlu etki yapar. Ama enflasyonu yükseltici etkiler ağır basar.
• Dolayısıyla, bir yandan büyümenin azaldığı, ekonomik küçülmenin yaşandığı bir dönem yaşanırken, enf- lasyonun yükseldiğine şahit olunabilir. Aynı ortamda cari işlemler açığının da azalması beklenebilir.
OLUMSUZ SENARYO OLASILIĞI DAHA YÜKSEK
TEPAV’nin raporunda bu senaryolardan ikisinin de gerçekleşme olasılığı olduğunun altı çizildi. Mevcut koşullar altında ikinci senaryonun yaşanması olasılığının biraz daha yüksek göründüğü ifade edilen raporda, “Bu durumda Avrupa’daki krizin ne kadar şiddetleneceği önem kazanıyor. Bu konuda henüz bir yargıya varmak için erken” denildi.
Kaynak:bigpara
0 yorum:
Yorum Gönder