Hangi İlaçlar Buzdolabında/Oda Sıcaklığında Saklanmamalı- SAKINCALARI Neler?



17 şubat 2013, ilaç doğru kullanımı, antibiyotikler, hangi ilaçlar buzdolabında hangi ilaçlar oda sıcaklığında saklanır, ilaçların bulunması gereken oda sıcaklığı nedir, ilaçlar buzdolabında neden bozulur/ne olur, hangi ilaçlar buzdolabında bozulur, hangi ilaçlar buzdolabında saklanmalı, buzdolabında saklanması gereken ilaçlar listesi, buzdolabında bozulan ilaçlar hangileri

BUZDOLABINDA SAKLANMASI GEREKEN İLAÇLAR
ACT HIB AŞI
MIXTARD 30 3 ML*5 KARTUŞ
ALCAINE DAMLA
NIDAZOL-M VAGINAL TABLET
BIOKADIN VAGINAL SUPPOZITUAR
NOVOMIX 30*5 PENFIL
CLEOCIN VAGINAL KREM
NOVOMIX FLEXPEN 100 IU 3 ML*5 ENJ KALEMİ
EMEDUR 100 MG.SUPPOZITUAR
NOVORAPID FLEXPEN 100 IU 3 ML*5 ENJ KALEMİ
EMEDUR 200 MG.SUPPOZITUAR
PARANOX FORT SUPPOZITUAR
ENDOL SUPPOZITUAR
PARANOX S SUPPOZITUAR
ENGERIX-B AŞI
PARANOX SUPPOZITUAR
ENGERIX-B PEDIATRIK AŞI
PNEMO AŞI
ESMERON 12 FLAKON
PROCTOGLYVENOL SUPPOZITUAR
GLİSERİN KANSUK-B SUPPOZITUAR
PROCTOLOG SUPPOZITUAR
GLİSERİN KANSUK-K SUPPOZITUAR
RHOGAM AŞI
GLUCAGEN 1 MG HYPOKİT
SALOFAK 250 MG SUPPOZITUAR
HEPATITIS B IMMUNGLOBULIN AŞI
SPAZMOPANALGINE SUPPOZITUAR
HUMALOG 100 IU 3 ML 5 KARTUŞ
STREPTASE 150000IU 1 FLAKAN
HUMALOG MIX 25 100 IU 3 ML 5 KARTUŞ
SURVANTA FLAKON
HUMAN ALBUMIN %20 100 ML
TE ANATOXAL AŞI
HUMAN ALBUMIN %20 50 ML
TETAVAX AŞI
HUMULIN NPH N 1 FLAKON
TRACRIUM 25 MG 5 AMPUL
HUMULIN R 1 FLAKON
TRACRIUM 50 MG 5 AMPUL
HUMULIN R 70/30 1 FLAKON
TRACTOCILE 0.9 ML 1 FLAKON
LANTUS OPTIPEN 5 KARTUŞ
TRACTOCILE 5 ML 1 FLAKON
LEVEMIR FLEXPEN 100 IU 3 ML*5 ENJ KALEMİ
VITALIPID INFANT 10 AMPUL
LYSTHENON FORTE FLAKON
VOLTAREN SUPPOZITUAR
MINIRIN AMPUL
XALATAN DAMLA
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, kullanma talimatında belirtilmediği sürece ilaçların buzdolabında saklanmaması gerektiğini açıkladı.
İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan yapılan açıklamada, ‘akılcı ilaç kullanımı’nın yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi. Akılcı ilaç kullanımının öncelikli olarak halkın sağlığını ve toplumun çıkarını gözettiğinin anlatıldığı açıklamada, öncelikle hastanın probleminin tanımlanması, yani hekim tarafından doğru teşhisin konulması gerektiği vurgulandı.
İlaçlı veya ilaçsız, etkili ve güvenilir tedavinin tanımlanmasının şart olduğuna işaret edilen açıklamada, “Eğer ilaçla tedavi uygulanacaksa, uygun ilaçların seçimi, her bir ilaç için uygun dozun ve uygulama süresinin belirlenmesi ve uygun reçetenin yazılması basamakları izlenmelidir. Bu aşamada onaylanmış, güncel tanı ve tedavi kılavuzları esas alınmalıdır. Kullanılmakta olan ve en son kullanılan ilaçlar, hastanın alerjik durumları sorgulanmalı ve hasta tarafından belirtilmelidir. İlaçların nasıl, hangi dozda, hangi sıklıkta, ne kadar süre kullanılacağı ve hangi koşullarda saklanacağı hastaya tam olarak anlatılmalı, hasta ve hasta yakını tarafından eksiksiz olarak uygulanmalıdır. Hasta yakını ilacın olası yan etkileri, ilacın besin ve ilaç etkileşimleri konusunda bilgilendirilmelidir. Bu durum hasta/hasta yakını tarafından da sorgulanmalıdır” denildi.
İLACIN KİMYASINI BOZMAYIN
İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun açıklamasında, kullanma talimatında belirtilmediği sürece ilaçların buzdolabında saklanmaması gerektiğine dikkat çekildi. Uygun olmayan saklama koşullarında ilaçların kimyasal yapılarının bozulabileceğinin hatırlatıldığı açıklamada, ilacın etkisini kaybedebileceği hatta istenmeyen etkilerin ortaya çıkabileceği ve zehirlenmelere sebebiyet verebileceği dile getirildi. Buzdolabında saklanması gereken ilaçların kesinlikle buzlukta saklanmaması ve dondurulmamasının tavsiye edildiği açıklamada, hamilelik ve emzirme döneminde, çocuklarda, yaşlılarda, böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda, kronik hastalığı olanlarda, ilaç alerjisi öyküsü olanlarda ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.
İLAÇLARIN YÜZDE 50′Sİ UYGUNSUZ KULLANILIYOR
Hamilelerin ve emziren annelerin ilaç kullanmadan önce mutlaka hekim ve eczacıya danışılması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada şu uyarılara yer verildi:
“İlacınız; hekiminize veya eczacınıza sormadan; çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözülerek kullanılmamalıdır. İlaçlar çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde, ışıktan ve nemden korunarak ve ambalajında saklanmalıdır. İlaç, hekiminiz tarafından önerilen süre boyunca kullanılmalıdır. İlaç kullanımı yarıda kesilmemeli, hekime danışmadan doz değişikliğine gidilmemelidir. Doz atlamamaya ve ilacı her gün aynı saatlerde almaya özen gösterilmelidir. Herhangi bir ilacı veya vitamin, ilaç dışı gıda takviyesi, bitkisel ürün gibi bütün ürünleri kullanmadan önce hekiminize ve eczacınıza danışınız. Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. İlaç ancak doğru kullanılırsa etkilidir. Ancak ne yazık ki tüm dünyada ilaçların yaklaşık yüzde 50′si uygunsuz şekilde kullanılmaktadır.”
CİHAN

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More