Sosyal medyada ne suç, ne suç değil?



Sosyal medyaya yaptırım getirilmek isteniyor ama internet ortamında denetim kolay değil. Ne suç ne değil ? Bu kavramlar da tartışmalı

Hükümet twitter, facebook gibi sosyal ağlar başta olmak üzere sosyal medya konusunda yasal yaptırımlar getirmeye hazırlanırken, bu alandaki suç tanımları da farklılık gösteriyor. Sosyal
medya üzerinden suç işlendiğini saptayarak ispatlamak ve ceza yaptırımı uygulamak zor bir süreci de beraberinde getiriyor.

Hukukçular sosyal medyada suç tanımının tartışmalı olduğunu belirttiler ve yasal düzenleme yapılsa daha internet ortamının yüzde 100 denetlenmesinin mümkün olmadığını vurguladılar. Türkiye’de bugün için sosyal medya ve internet üzerindeki suç tanımları ile yaptırımlar, şu şekilde sıralanıyor:
Sosyal medyada ne suç, ne suç değil? |  görsel 1

SUÇ VE İSPATI: İnternet ortamında ve sosyal ağlar aracılığı ile yazılanların kime ait olduğunu yüzde yüz ispat etmek çok zordur. İnternet ortamında oluşturulan bir içerik, hakaret ve suça, isyana veya şiddete teşvik gibi yasal tanımlara girmiyorsa, suç sayılamaz. Nefret söylemi de şiddet  bağı varsa ceza konusu olabilir.  

AĞIR ELEŞTİRİ: Ağır eleştiriler bile savcı ya da hakim taktirine göre, takipsizlik ya da beraat ile sonuçlanabilir. Muhalif içerikte olan bir yorum suç teşkil etmez. Özellikle siyasetçiler arasında yaşanan, Asliye Hukuk Mahkemelerinde tazminat davalarına konu olan ve beraat ile sonuçlanan çok sayıda ağır eleştiri davası vardır.

TWİTTER IP VERMİYOR: Twitter gibi Türkiye’de temsilciliği olmayan şirketler, Türk makamlarına IP numarası vermiyor. Teknik yollarla bulunan IP numarasının o kişiye ait olduğu saptansa dahi, soruşturmaya konu mesajın atıldığı dakikada orada birden fazla kişi varsa, kesin suçlama yapılamıor. Sahte hesaplar dolayısıyla sosyal paylaşım hesabının, gerçekten o kişiye ait olup olmadığı da ispatlanmak zorunda…

RETWEET SUÇ OLUR MU ? : Halkı isyana teşvik eden bir twiti retweet etmek de, suçlamaya konu olabilmektedir.  Bu biçimdeki bir twiti hiçbir yorum eklemeden aynen retweet eden kişinin o twitin içeriğine katıldığı anlamı çıkar ve bu da suç soruşturmasına konu olabilir.
gazeteport

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More