Kolesterolü Düşüren Gıdalar Nelerdir?
Kolesterolü Düşüren 10 Gıda Kolesterol vücudumuzda tüm hücrelerimizde bulunan yağımsı bir madde olup bazı hormonlarımızın yapımında, D vitamini yapımında ve hazım için gerekli maddelerin yapımında kullanılır. Vücudumuz bunların hepsi için gerektiği kadar kolesterol üretir. Ayrıca yediğimiz bazı gıdalarda da kolesterol bulunur.
Kolesterol lipoprotein denilen yapılarla kanımızla damarlarımızın içinde taşınır: LDL ve HDL-Kolesterol. Halk arasında Lanetli veya Kötü Kolesterol denilen LDL-Kolesterol yüksekse, atar damar duvarlarında (arteri) kolesterol plakları (ateroskleroz) oluşur. Halk arasında hayırlı veya iyi kolesterol denilen HDL-Kolesterol ise yağları karaciğere taşır ve karaciğer de kolesterolü vücudumuzdan uzaklaştırır.
Kolesterol neden önemlidir?
Kişinin kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse, kalp hastası olma ihtimali de o kadar yüksektir. Türkiye’de birinci sırada gelen ölüm nedeni kalp-damar hastalığıdır.
İyi kolesterol (HDL kolesterol) ve kötü kolesterol (LDL kolesterol) nedir?
LDL kolesterol, kanda, kolesterolü taşıyan başlıca pakettir. Kanda yüksek olduğu zaman damarların iç yüzüne yapışıp, plaklar oluşturur. Kolesterol dışındaki bazı maddelerin de eklenmesiyle bu plaklar büyür ve bunlar üzerinde oluşan çatlaklarda gelişen pıhtılar damarları tıkarÇağımızda çok yaygın olan bu hastalık damar sertliği olarak bilinir. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında oluşmuşsa kalp krizine, beyin damarlarında oluşmuşsa felce neden olur.
Kandaki kolesterolün bir bölümü de HDL kolesterol adı verilen paketlerin içinde taşınır. Bu tip (HDL) kolesterol ters yönde taşınmada görevli olduğu için damar duvarındaki kolesterolün uzaklaştırılmasında yardımcı olduğundan “iyi huylu” kolesterol denilmektedir.
Kolesterolün verebileceği zararı en aza indirmek için, günlük yiyecek listemize kolesterolü azaltan veya dengede tutmaya yardımcı olan gıdaların eklenmesinde fayda vardır. Özellikle ülkemiz gibi kolesterol sorununun fazla olduğu kültürlerde bilinçli beslenerek bu problemleri en aza indirgemek mümkündür.
Kolesterol Azaltma Oranı: %18
Hayvansal yağlar gibi yüksek kolesterollü yağların yerine daha sağlıklı olan zeytinyağı, fındık yağı gibi doymamış yağları tercih etmek veya avokado gibi besinleri tüketmek LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein ) kolesterolünüzü ciddi bir şekilde azaltmanıza yardımcı olur. Günlük tüketimini doymuş yağlı besinler yerine içerisinde % 15.1 tekli doymamış, % 7.9 çoklu doymamış yağ içeren zeytin yağı tüketen kişilerin LDL kolesterol düzeyi % 18 düzeyinde daha az olduğu görülmüştür.
Kolesterol Azaltma Oranı: %7-14
Kepek, özellikle yulaf kepeği LDL kolesterol seviyesini çok etkin bir şekilde azaltmaktadır. Özellikle sabah kahvaltılarında fazlası ile tüketilen beyaz un bazlı ekmek tarzı gıdalar yerine, içerisinde kepek bulunan besinlerin tercih edilmesi kolesterol ile mücadelede en önemli yardımcılarınızdan biri olacaktır.
Kolesterol Azaltma Oranı: %8-14
Günde 50 grama kadar tüketilen keten tohumunun sağlıklı bir yetişkinin kolesterol düzeyini % 8, yüksek kolesterol problemi yaşayan bir yetişkinde ise % 14 civarında azalttığı tespit edilmiştir.
Kolesterol Azaltma Oranı: %9-12
Yapılan çalışmalara göre günde yarım diş kadar tüketilen sarımsağın kolesterol düzeyini %9 ile 12 oranı arasında azalttığı belirlenmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sarımsağın çiğ olarak tüketilmesidir.
Kolesterol Azaltma Oranı: %5-10
Badem üzerine yapılan birçok çalışma, bir porsiyon kadar tüketiminin kolesterol düzeyini % 10 civarında azaltacağını göstermiştir. Ancak badem kalorisi yüksek bir besin maddesi olduğu için günde bir avuç kadar tüketilmesi önerilmektedir.
Kolesterol Azaltma Oranı: %0-17
Likopen sebze ve meyvelere kırmızı rengini veren bir karotenoid pigmentidir ve domates, karpuz ve bunlar gibi kırmızı renkli gıdalarda bulunmaktadır. Likopen ve LDL kolesterol arasındaki bağlantıyı hedefleyen çalışmaların sonucu biraz çelişkilidir.
Kolesterol Azaltma Oranı: %7-10
Fıstık ve cevizin kolesterol üzerine etkisini inceleyen sayısız çalışma yapılmıştır ve bunun sonucunda her iki gıdanın da kolesterolü azaltıcı etkisi olduğu görülmüştür. Ancak her iki gıdanında yüksek kalorili olması günlük kullanım açısından sınırlayıcı nitelik taşımaktadır.
Kolesterol Azaltma Oranı: %7-10
Yulaf ve pirinçten elde edilen kepek gibi arpa da kolesterol ile mücadelede önemli besin maddelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle unlu mamüller’de un yerine kullanılması kolesterolün %7 ile 10 düzeyleri arasında azalmasına yardımcı olmaktadır.
Kolesterol Azaltma Oranı: %2-5
Bitter çikolatalarda bulunan kakao flavonlarının ve bitki sterollerinin (fitosterol) kolesterolü %2 ile 5 arasında azalttığı kanıtlanmıştır. Fitosteroller başta mısır ve soya olmak üzere genellikle bütün bitkilerde bulunmaktadır. Ancak bu azalma kolesterol adsorpsiyonunun inhibe edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yüksek kolesterolü olmayan kişilerde çok etkili azalma görülmesi beklenmemektedir.
Kolesterol Azaltma Oranı: %2-5
Yeşil çay özellikle Asya ülkelerinde sıkça tüketilmekte ve buralarda vücudun yağını yıkadığına inanılmaktadır. Yeşil çay üzerine yapılan çalışmalar da bu inanışı destekler niteliktedir çünkü yeşil çay kolesterolü % 2 ila 5 oranında azaltmaktadır. Aynı zamanda şekersiz tüketilen yeşil çay çok az kalori içerdiğinden kolesterol ile mücadele için en iyi alternatiflerden birisidir.
0 yorum:
Yorum Gönder