Altın fiyatları hangi seviyede düşer?
Geçtiğimiz güne başlarken, gündemde yine Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Avrupa’nın içinde bulunduğu kriz olduğunu görüyorduk.
Artan endişelerle birlikte küresel ekonomide ortaya çıkabilecek sorunlar konuşulmaya başlanırken, piyasalardaki olumsuz algılama da devam ediyordu. Öyle ki Apple’ın beklentiden kötü gelen 2. çeyrek karı ile ABD borsaları bir önceki günü ekside kapatıyor, Asya tarafında ise aşağı yönlü hareket dördüncü gününe giriyordu.
Avrupa tarafına baktığımızda, piyasalardaki olumsuz algılamanın sürdüğünü fakat borsalarda yukarı yönlü açılışlar yaşandığını görüyorduk. Bir süredir yaşanan gerilemenin ardından oluşan tepki alımları günün ilk yarısında yüzde 0.50 seviyesinde kazançların elde edilmesini sağlıyor, gün içindeki gelişmelerle de iyimser hava destekleniyordu. Öyle ki, AMB üyesi olan Nowotny’nin Avrupa'nın kalıcı kurtarma fonu olan ESM'ye bankacılık lisansı verilebileceğini belirtmesi, borsalarda banka hisse senetleri öncülüğünde yükselişlere neden olurken, piyasalardaki olumlu algılamayı da güçlendiriyordu.
Öte yandan, Yunanistan tarafında borçların yeniden yapılandırılması ihtimalinin hala gündemde olması yatırımcıların temkinli tavırlarının korunmasını sağlarken, ESM’ye yönelik haberler ile özellikle İspanya, İtalya ve Yunanistan borsalarındaki alımlar güçleniyordu.
ABD tarafına baktığımızda, kötü gelen konut satışları verisinin iyi seviyelerde gerçekleşen şirket karları ile birbirlerini dengelediğini ve piyasalarda yatay bir seyre neden olduğunu görüyorduk. Gün içinde, Fed’in yeni bir genişleme programına gideceği söylentilerinin güç kazanması, genişleme beklentisi içinde olan yatırımcıların risk iştahını arttırıyor ve yatay seyreden borsalarda yükselişlere neden oluyordu. Bu doğrultuda günü kapatan ABD borsalarında ise ufak kazançlar sağlanıyordu.
Küresel piyasalardan ayrışmanın yaşandığı IMKB’de, geçtiğimiz güne de hafif alıcılı bir havada başlanırken, olumlu algılamanın seans boyunca güç kazandığını izliyorduk. İkinci seansta alım baskısının artmasıyla 61900 seviyesi test edilse de gelen satışların karşılanamaması sonrasında gerileme yaşanıyordu. Gün içinde genel olarak alıcılı havanın korunduğu endekste kapanışa doğru gelen kar satışları ile bir miktar gerileme yaşanıyor ve kapanış 61707 puandan gerçekleşiyordu.
Bir önceki gün 1.83 bölgesini test eden Dolar/TL kurunda, geçtiğimiz güne baktığımızda yaşanan tepki yükselişi sonrasında bir miktar gevşemenin etkili olduğunu görüyorduk. Gün içinde 1.8205’e kadar çekinlen kurda, kapanışa doğru Avrupa kaynaklı endişelerin tekrar gündeme gelmesiyle bir miktar yükseliş yaşanıyor ve kapanış 1.8245’ten gerçekleşiyordu. Bugün kurdaki geri çekilmenin süreceğini öngörmekle birlikte, tepki yükselişleri durumunda 1.83’ün direnç görevi görmeye devam edeceğini düşünüyoruz.
ABD tarafında yeni bir genişleme programına gidileceği beklentilerinin güç kazanması bir süredir yatay seyrin hakim olduğu altına yarıyor ve altın ons fiyatı tekrar 1600 doların üzerine çıkıyordu. Halbuki altın tarafında güne 1578 dolardan başlangıç yapılmış ve günün ilk yarısı boyunca yatay bir seyir izlenmişti. Günün ikinci yarısına geldiğimizde güçlenen genişleme beklentileri ile altındaki güvenli liman algılamasının tekrar gündeme geldiğini ve sert yükselişler yaşandığını görüyorduk. Bugün açısından, genişleme beklentileri ile yükselen altında hafif alıcılı seyrin devam edeceğini fakat 1635 dolar seviyesinin geçilememesi durumunda ise yönün tekrar aşağı dönebileceğini düşünüyoruz.
Olumlu algılamanın hakim olduğu endekste, artan alımlar 61900 seviyesinin test edilmesini sağlıyor fakat gelen satışların karşılanamaması ile yön tekrar aşağı çevriliyordu. Kapanışın 61707 puandan yapıldığı endekste, bugün yukarı yönlü hareketin devam edeceğini ve 62000 seviyesinin üzerine çıkılmaya çalışılacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda izleyeceğimiz dirençler 61900, 62200/400 ve 62700 seviyeleri olacağı gibi destek olarak da 61700, 61200/61000 ve 60800 seviyelerini takip edeceğiz.
0 yorum:
Yorum Gönder