H3N2 Virüsü Nedir, Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?
Sağlık bakanlığı son zamanlardaki grip salgınıyla alakalı izah yaptı; “Bu Domuz gribi (H1N1) değil, H3N2 virüsüdür”. Genel olarak Ekim ve Kasım ayılarından Mart ayı sonu Nisan ortasına kadar, mevsimsel grip salgını olabiliyor. Bu dönemlerde hastanelerde yoğunluk artıyor.
Grip oldunuz hekime gittiğiniz, ilaç aldınız 2-3 günde düzeldiniz ilacı bıraktınız. İşte bu tür yaklaşım yanlıştır. Gribin bir haftalık bir
dönemi mevcuttur. Bu dönemi çok dikkatli ve iyi sıhhatli şekilde atlatmanız gerekir.
H3N2 gribine yakalandıysanız netlikle antibiyotik kullanılmayınız. Antiviral ilaçlar gribin başlangıcındaki ilk 48 saatte tesirli olur. Bu tür ilaçları kendi başınıza kullanmayınız, netlikle doktorunuz tarafından önerilmeli. Ailenizden bir ferde, komşunuza veya arkadaşınıza iyi gelmiş, o vakit ben de kullanmalıyım diye bir düşünceye kapılmayınız. Her bünye farklıdır ve hastalığı yakalanma şiddeti ile atlatma aşaması farklıdır. Bu yüzden, size en uygun ilacı doktorunuz vermelidir. Hekiminiz tarafından verilen antibiyotikler, netlikle ihtiyaç duyulan dozda ve vaktinde kullanılmalıdır.
İlk olarak virüsten savunmak için kesinlikle ellerinizi sık sık sabunla yıkamanız gerekiyor. Aksırırken ve öksürürken ağzın temiz bir mendille; mendil yoksa kol ile kesinlikle kapatınız.
Nezleyle grip birbirinden aynı hastalıklar değildir. Nezleye yakalandığınızda; burun tıkanıklığı, hapşurma ve burun akıntısı gibi durumlar olurken; Gripte de bu belirtilerin yanında ateş, adale ağrısı gibi belirtilerde olmaktadır. Daha sıhhatli net bir netice almak için kesinlikle hastaneye gidiniz.
Gribe yakalandıysanız kalabalık ortamlara girmeyiniz. Bu yüzden hastalığa yakalanan; çocuklar okula, çalışanlar ise iş yerine gitmemelidir. Hanenizde iyi bir istirahat yapmanız gerekli. Hanenizi sık sık havalandırınız ve bol miktarda sıvı tüketiniz.
Genelde Ekim ayında; Kanser olanlara, kronik hastalığı olanlara ve de kalp hastalarına grip aşısı önerilir. Ama o vakit aşı yaptırmadıysanız bu vakitlerde da doktorunuza müracaat ederek grip aşısı yaptırabilirsiniz.
KORUNMAK İÇİN
Leblebicioğlu, öncelikle virüsten korunmak için mutlaka ellerin sık sık sabunla yıkanması gerektiğini, hapşırırken ve öksürürken ağzın temiz bir mendille; mendil yoksa kol ile kapatılması gerektiğini belirtti.
Nezleyle gribin birbirinden ayrılması gereğine dikkat çeken Berberoğlu, "Nezlede burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık olur. Gripte de bu belirtiler olabilir ama ateş, kas ağrısı asıl belirtileridir. Yine de vatandaşın bir sağlık kuruluşuna giderek bu ayrımı hekimin yapması gerekir" dedi.
ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!
Prof. Dr. Leblebicioğlu, grip durumunda kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerektiğini anımsatırken, antiviral ilaçların ise gribin başlangıcındaki ilk 48 saatte etkili olduğuna dikkat çekerek, "Bu ilaçların da mutlaka doktor tarafından verilmesi gerekir. Komşuma, eşime, anneme iyi gelmiş, ben de kullanayım, denilmemeli. Size uygun ilacı hekim yazmalı. Özellikle antibiyotikler, mutlaka gerekli dozda ve sürede kullanılmalı" diye konuştu.
OKULA, İŞE GİTMEYİN
EKMUD Başkanı Leblebicioğlu, gribe yakalanmış kişilerin kalabalıklardan uzak olması gerektiğini bunun için, çocukların okula, çalışanların işe gitmemeleri gerektiğini anımsattı. Dinlenmeyi, evin sık sık havalandırılmasını ve bol sıvı tüketilmesini önerdi.
AŞI ZAMANI GEÇMEDİ
Kalp, kanser, kronik hastalığı olanlara grip aşısı önerildiğini ve bunun zamanının genelde Ekim olduğunu belirten Leblebicioğlu, "Ancak aşı yaptırmak için hala geç değil. Bu aylarda da grip aşısı yaptırılabilir" dedi.
"OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL"
Grip salgını haberleri üzerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, mevsimsel grip salgınlarının arttığı dönemlerin her sene yaşandığını belirterek, "Herhangi bir olağanüstü sıkıntı söz konusu değil. Vatandaşlarımızın panik yapmamasını arzu ediyoruz" dedi.
Bakan Müezzinoğlu, Kırklareli Sanayi Sitesi'ndeki esnafları ziyaret etti.
HER YIL KIŞ AYLARINDA ARTIYOR
Esnafın sıkıntı ve şikayetlerini dinleyen Müezzinoğlu, bir gazetecinin, "Türkiye'de yeni bir grip salgını iddiaları var. Bu konuda bilgi verir misiniz?" sorusu üzerine, Türkiye'de herhangi bir sağlık sorununun söz konusu olmadığını söyledi.
Her yıl hastanelerdeki yoğunluğun kış aylarında arttığını vurgulayan Müezzinoğlu, "Toplumsal duyarlılık arttığında yoğunluk daha da artıyor. Gripken hekime gittiğimizde, 'aldın ilacı yarın düzeldin' değil. Gribin bir haftalık bir dönemi vardır. Bu dönemi olabildiğince dikkatli atlatmamız lazım. Genelde ekim ve kasım ayından mart sonuna kadar, mevsimsel grip salgınlarının arttığı dönemleri her sene yaşıyoruz. Herhangi bir olağanüstü sıkıntı söz konusu değil. Vatandaşlarımızın panik yapmamasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Müezzinoğlu, vatandaşlara, bu mevsimde bol bol sulu gıda almaları, üşütmemeleri ve kalabalık ortamlarda dikkatli olmaları önerisinde bulundu.
"OKULA GİTMEYİN DİYECEK BİR DURUMDA DEĞİLİZ"
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Öğrencilerimize 'okula gitmeyin', çalışanlarımıza 'iş yerinize sakın gitmeyin' diye bir cümleyi şu an söyleyecek durum söz konusu değil. Öğrencilerimiz de okullarına devam edecek, çalışanlarımız da işlerine devam edecek. Ama rahatsızlığı olan vatandaşımızın da 2-3 gün süresinde hem istirahat etmesi hem bol sulu gıdalar alması hem de hekimin tavsiyelerine uymasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından bazı vatandaşların cebinden sigara paketlerini de alan Bakan Müezzinoğlu, sigarayı bırakma sözü veren bir kişiye de takım elbise sözü verdi.
0 yorum:
Yorum Gönder