Kuru fasulyenin ateşini söndürecek adım




Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirilmesini öngören Bakanlar Kurulu Kararının imzaya açıldığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirilmesi işleminin tamamlandığını açıkladı.Tarım Ürünleri Araç ve Gereçleri İthalat İhracat AŞ (TAREKS) ve Fidan Üreticileri Alt Birliği (FÜAB) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
(TİGEM) arasında hibrit mısır ve fidan üretimi alanlarında yapılacak işbirliği protokolünün imza törenine katılan Bakan Eker, "Bugünlerde Türkiye'yi kaosa sürüklemeye çalışan bir operasyon var" diyen Bakan Eker, bu kapsamda tarım ürünleriyle ilgili bir takım haberlerin de çıktığını söyledi.

Patates, kuru fasulye ve balık fiyatları üzerinden bir takım kara tablolar çizmeye bulunduğunu ifade eden Eker, patatesle ilgili olarak Bakanlık çalışanların dün Nevşehir ve Niğde'de bulunduklarını, sadece bu illerdeki depolarda 700 bin ton sofralık patates tespit ettiklerini vurguladı. Eker, "Diğer illerdekilerle birlikte bu sofralık patates 800 bin tonun çok üzerinde. Ayrıca 154 bin tonu sertifikalı olmak üzere 400 bin ton da tohumluk patates var. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 2013 yılında Türkiye patates ihracatında rekor kırmış, 309 bin ton patates ihraç edilmiş" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Eker, üretici fiyatıyla tüketici fiyatı arasında bir oynama olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Biz bunu izliyoruz, arkadaşlarımız il il market fiyatlarını, ortalama üretici-tüketici fiyatlarını alıyor. Sektörle ilgili etkisi olabileceğini düşündüğümüz aktörlerle temaslarımız oldu. Üretimde bir problem yok. Türkiye'nin aylık sofralık patates talebi yaklaşık 250 bin ton. Bütün Türkiye'nin bir ayda kullandığı patates bu. Patates nisan ayında çıkıyor. Nisan ayından itibaren de yeni sezon açılıyor."

Patates üretiminde nisan ayından itibaren yeni sezonun açıldığını kaydeden Eker, "Önümüzde 2,5 ay hadi diyelim 3 ay var, 250 bin tondan 750 bin ton eder. Sadece sofralıktan bahsediyorum, tohumluğu hiç katmıyorum. Şu anda depolarda yeterinden daha fazla sofralık patates var. Dün arkadaşlarım gittiler, depoları yerinde gördüler" diye konuştu.
Eker, Bakanlık olarak üretici-tüketici fiyatı arasındaki makasa doğrudan müdahale etme imkanına sahip olmadıklarını vurguladı.
Türkiye'nin 2011 ve 2012 yıllarında 200 bin ton, geçen yıl ise 195 bin ton kuru fasulye ürettiğini belirten Eker, medyada bunun aksi bilgilendirmelerin yapıldığını ifade etti. Eker, bu durumlara anında müdahale ettiklerini söyledi.

Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye kuru fasulye üretimi ortalama 200 bin ton. Bunun yüzde 1'ini bile karşılamayan bir çeşidi ile ilgili bir fiyat yükseltmesi sonucu fasulyenin fiyatı şuraya çıktı deniyor. Halbuki doğru değil. Bir semtteki bir marketin en uç fiyatını alıyor, ortalama fiyat gibi gösteriyor, bu da doğru değil. kuru fasulyeyi 6,5 liraya satan marketler de var. Onu söylemiyor. Türkiye'de en çok tüketilen fasulye çeşidindeki ortalama fiyat 7,5-8 lira. 16 lira fiyat söylüyorlar. Birileri bir kaotik durum da buradan çıkarabilir miyiz derdi içerisinde bu da doğru değil."
-Çeltik üretiminde Cumhuriyet rekoru-
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, göreve geldiklerinde Türkiye'de pirinç tüketiminin 540 bin ton olduğunu, 360 bin ton çeltik üretildiğini, bunun 219 bin ton pirince karşılık geldiğini, geri kalanının ithal edildiğini hatırlattı.
Tedbirler sonucunda Türkiye çeltik üretimini 900 bin tona çıkardıklarını belirten Eker, "Türkiye çeltik üretimi 900 bin tona yükseldi, bu da 540 bin ton pirinç yapar. Çeltik üretiminde Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı" dedi.
Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 172 iş yerinde Osmancık pirincinin 2,5 liraya satıldığını belirterek, isteyene bir tona kadar da satış yapıldığını dile getirdi. Eker, TMO'nun üretici-tüketici arasındaki makası tüketici lehine dengelediğini ifade etti.
Spekülatif eğilimlere karşı, kuru fasulye, pirinçte gerekli tedbirleri aldıklarını kaydeden Eker, "Kuru fasulye, pirinç ve patateste, Türkiye'nin 76 milyon insanının tükete miktarın tamamını karşılayacak kadar ürün var. Endişeye gerek yok. Fiyat artışına yol açacak herhangi bir durum söz konusu değil. Bunu birileri spekülatif maksatla kullanıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Eker, geçen seneki hamsi üretiminin önceki yıllara göre artış gösterdiğini de belirterek, dönem sonuna kadar 250 bin tonluk üretim beklendiğini, söz konusu rakamın bir önceki sene 160 bin ton seviyelerinde olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin tarımsal anlamda 2013 yılını üretim rekorları ile geçirdiğini söyleyen Eker, "Bugünlerde endişe ettiğimiz hususlar var. Meteorolojik kuraklık var bu gerçek, yağmur önceki yıllara oranla az. Biz şuanda tarımsal kuraklıkla ilgili endişe ediyoruz. Önümüzdeki haftalardaki yağışlar bunun seyrini belirler. İlkbahar yağışları olursa bu endişe geçer. Değilse de biz alacağımız tedbirleri alırız" ifadelerini kullandı.
-Kuru fasulye'de gümrük vergisi indirimi-
Bakan Eker, basın mensuplarının kuru fasulye ithalatına ilişkin sorusu üzerine, kuru fasulyenin gümrük vergisi oranının sıfıra indirildiğini söyledi. Bu konunun Bakanlar Kurulu'nun imzasına sunulduğunu açıklayan Eker, söz konusu düzenleme için, "O iş bitti artık, tamam" ifadelerini kullandı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More