Dilekçe ve Mektup nasıl yazılır?
Dilekçe Nedir Doğru Dilekçe Nasıl Yazılır Yazılı Dilekçe Örnekleri
Özel şahısların tüzel kişiliklere (resmi daire veya firmalar) talebini yazılı olarak iletmek için yazılan yazılara dilekçe denir.Özellikle devlet dairelerinde yaptığımız işlemlerde sıkça karşımıza çıkan dilekçe yazma işi özel sektörlerden konsolosluklara kadar her yerde çıkıyor karşımıza. Halini arzetmek, talepte bulunmak, gereğinin yapılmasını istemek üzere hazırlanan bu dilekçelerin belli bir planı ve yazma biçimi vardır. Bu yazma biçimlerine, üsluba uymak dilekçenin ciddiye alınması ve işlemin daha hızlı olmasına katkıda bulunabilir. Gelelim dilekçe nasıl yazılır konusuna.
Pek çok dilekçe örneği vardır bunlardan başlıcaları aşağıdaki dilekçelerdir.
Velayet Dilekçesi
Temyiz Dilekçesi
Tapu Tescil Dilekçesi
Öğrenci Dilekçesi
Banka Dilekçesi
Okul Dilekçesi
Şikayet Dilekçesi
İstek Dilekçesi
Genel olarak bir dilekçede 6 temel öğe vardır:
1) Tarih
2) Makam adı (ve gerekirse ili veya açık adresi.)
3) Konu metni
4) İmza
5) Dilekçeyi yazan kişinin adı
6) Dilekçeyi yazan kişinin adresi
2) Makam adı (ve gerekirse ili veya açık adresi.)
3) Konu metni
4) İmza
5) Dilekçeyi yazan kişinin adı
6) Dilekçeyi yazan kişinin adresi
Bu öğeler kenar boşlukları belirlendikten sonra içeride kalan alanda, hayali dış çerçeveye yaslanacak şekilde yerleştirilir.
İç bölgenin sağ üst kısmına dilekçenin tarihi GG.AA.YYYY biçiminde yazılır.
Sol alt bölgeye de dilekçeyi yazan kişinin adresi yazılır. Adres yazarken posta kodu biliniyorsa mahalle yazmaya gerek yoktur. Adres açık olmalıdır.
Konu metni kağıdın tam ortasına gelecek şekilde (belki biraz üst tarafta kalabilir) yazılır. Paragraflar girinti ile başlar.
Makam adı da konu metninin üst kısmına, arada normal paragraf boşluğundan biraz daha fazla boşluk kalacak şekilde yazılır ve hitap sonrasına virgül getirilir.
Konu metninin sağ alt tarafına, kenara çok yaklaşmayacak ve metinle arasında bir miktar boşluk kalacak şekilde imza atılır.
İmzanın hemen altına isim yazılır. İsim, soyadı büyük harflerle olacak şekilde yazılır.
Öğe aralarında bırakılacak boşluk miktarı, sayfanın görünümü bozulmayacak biçimde ayarlanabilir.
Bunların dışında ek belgelerin bir listesi yer alabilir. Dilekçe ile birlikte ek belgeler de veriliyorsa adres kısmının hemen üstünde bunlar belirtilmelidir.
Ek 1: 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi
Ek 2: 1 adet adli sicil kaydıAşağıda dilekçe genel olarak nasıl yazılır planı bulunmaktadır.
Eğer devlet kurumuna yazıyorsanız dilekçeyi, kurum adına örneğin "... başkanlığı'na" veya " ..... şube müdürlüğü'ne" şeklinde başlık atabilirsiniz. Ya da özel bir kurum için kurumun tam adını yazdıktan sonra "genel müdürlüğü'ne" şeklinde yazabilirsiniz başlığı. Kurum adının sağ altına şehir yazınız. Sonra planda belirtilen şekilde dilekçenizi uygun kelime-cümlelerle yazınız. Yazınız okunaklı olmalıdır. Bilgisayardan dilekçe yazarak da çıktı işleminden sonra imza atarak dilekçenizi hazırlayabilirsiniz. Dilekçenin sonuna arz ederim yazmanız dilekçelerin genel kabul edilmiş yazım tarzıdır. Sol tarafa adresinizi sağ tarafa ise tarih, ad soyad yazdıktan sonra imza atarak dilekçenizi sonlandırın. Dilekçenin kağıdında hangi yazı nereye gelecek planını yapmanız dilekçenin göze görünürlüğü açısından önemlidir. Dilekçe yazarken konuyu net cümlelerle, dolandırmadan ifade etmeye gayret ediniz
Dilekçe Örneği - 1 :
Dilekçe Örneği - 2 :
Dilekçe Örneği - 3 :
Mektup; internet ve cep telefonu kullanımının yaygınlaşmadan önce kullanılan en popüler iletişim yöntemlerinden bir tanesi olmaktaydı.Fakat son zamanlarda iletişim yönünde kullanılma payı oldukça fazla daralmıştır. İnternet ortamında mektup (e-posta) olarak kullanılmaya devam edilse de kâğıda kalemle yazılan o samimi duyguları artık barındırmıyor diyebiliriz. Fakat yine de bazı yörelerde veya olumsuz şartların olmasından dolayı az sıklıkta da olsa mektup kullanımı devam etmiyor da değil yani. Bu nedenle sizlere bir mektubun nasıl yazılması gerektiğinden kısaca bahsedelim.
Yabancı dilde yazılmış mektup örneği |
Akabinde hitap bölümünü kılıfına göre yerleştirmemiz gerekir. Örnek verecek olursak, “sevgili arkadaşım”, ”değerli, sayın, canım öğretmenim” vb. sesleniş (hitap etme) kelimelerini iyi bir biçimde seçelim.
Ardından giriş bölümüne başlangıç yaparak mektubu hangi amaçla yazdığımızı cümlelerle ifade edelim ki bu mektubun çok önemli cümleleri olmaktadır.
Gelişmebölümünde mektubu hangi amaçla yazmayı giriş bölümünde belirttiysek, bunları kısa veya uzun bir şekilde açıklamayı tercih edelim. Burada olayları akışına göre kelimelerle anlatmak karşımızdakinin kolaylıkla anlamasına olanak tanımaktadır.
Son olarak sonuç bölümünde de aktarmaya çalıştığımız olayı sonuçlandıracak veyaözetlendirecek şekilde mektubumuzu bitirmeye çalışmalıyız. Buradaki cümleler kısa ve öz olmalıdır. Ardından dilek, istek ve arzularımızı veya selamlarımızı güzel bir ifadeyle iletmemiz gerekir. Ve sağ alt tarafa da isim ve soy isim ile birlikte altına da imzanızı atmanızı önermekteyiz.
Bu şekilde basit bir anlatımla mektup nasıl yazılır sizlere kolayca anlatmış oluyoruz.
Posted in: Adli-Hukuki Bilgiler,Eğitim
Bu yazı;
Adli-Hukuki Bilgiler kategorisine eklenmiştir,Eğitim kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazılardan ilk senin haberin olsun istersen ücretsiz Takipçimiz olabilirsiniz , ayrıca istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!
0 yorum:
Yorum Gönder