Aile hekimliği ve randevu sistemi



Aile Hekimliği, adından da anlaşıldığı üzere her ailenin sağlık geliğimini takip etmesini görev edinmiş hekimlere deniyor. Amerika başta olmak üzere, pekçok gelişmiş ülkede uygulanan bu sistem, artık Türkiye’de de uygulanmaktadır. Aile hekimleri çocuk, genç, yaslı ayırt etmeksizin ailedeki tüm bireylere hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleri sunmaktadır. Aile hekimleri hem dahili, hem jinekolojik, hem çocuk sağlığı, hem ruhsal ve psikolojik sorunlarla ilgili temel hastalıkları tanımlayıcı, tedavi edici ve koruyucu sağlık bilgilerine sahip uzman doktorlardır.

Türkiye’de yeni uygulanmaya başlanan aile hekimliği, altı temel ilke üzerine kurulmuştur. Bu ilkeler kapsamlı hizmet, hizmette süreklilik, toplum sağlığı, sağlık hizmetlerinde koordinasyon, koruyucu hekimlik ve aile bütünlüğü olarak sayılabilir. Ayrıca temel esas ise, bireylere sunulan sağlık hizmeti söz konusu olduğunda bu ilkelerin hepsinin bir arada dikkate alınmasıdır. Tüm bunların yanında geniş kapsamlı ve koordinasyonu iyi olan bir sağlık hizmeti süreklilik, aile ve toplum temelinde de bir bütünlük içerir.
Doktortv doktorları gibi uzman hekimlerden oluşan aile hekimliği müessesesinin en önemli ilkesi hizmette sürekliliktir. Aile hekimliğinde vurgulanması gereken önemli bir diğer özellik ise, önceliğin hastalık değil hasta olması prensibidir. Zaten bu prensip bir anlamda aile hekimliğinin de kuruluş amacını özetlemektedir. Diğer uzmanlık dallarından farklı olarak, hastaların aile hekimlerine başvurmaları için belli bir sorunlarının olması, belli bir yaş grubunda olmaları ya da belli bir cinsiyette olmaları gerekmez. Hastalar aile hekimlerine rahatsızlık hissettikleri her konuda başvurabilirler.
Aile hekimi randevu sistemi de yine diğer randevu sisteminde olduğu gibi Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol ediliyor. Bu konuda hizmet sunmak isteyen bazı özel siteler de bulunmasına rağmen, bakanlık bu sitelerin hizmetlerine izin vermemekte ve aile hekimi randevusu almak isteyenleri kendi sitesine yönlendirmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More