Cemreler ne zaman düşer?



Bu sene için ilk cemre 2012 Şubat ayınının 19-20 gününde, ikincisi 26-27 Şubat arası ve son Cemre ise 5-6 Mart’ta düşecek

Isınma sıralamasının toprak, hava ve su şeklinde olduğunu belirtilen Cemre, her ne kadar folklorik bir inanış olsa da Cemre tarihlerinde hava sıcaklığı belirli oranda artıyor. Toprağa düşen üçüncü cemrenin ardından ise bahar geleceğine inanılıyor..



Cemre ve dönemleri hakkındaki rivâyetler üç kısma ayrılır. Bunun ikisi ananelere göre yapılmıştır.

1) Bâzı rivâyetlere göre Arapları bir kısmı çok soğuk dönemlerde mağaralara girerler ve kendileriyle birlikte koyun, inek, öküz ve sair hayvanları da yanlarına alıp kendilerine bir mevki tayin ettikleri gibi hayvanları için de yerler tahsis ederek ateş yakarlardı. Soğuğun azaldığını hissettikleri zaman sıra ile söndürürlerdi. İşte böylece “sukût-u cemerat” ta’bir ettiler ve her birine de “sukût-u cemre” dediler.

2) Diğer bir deyişe göre Çin zenginlerinden bâzıları soğuğun şiddetli zamanlarında evlerinde üç soba ve ocak yakarlar, soğuk kırıldıkça sobaları birer birer söndürürlerdi. Buna da sukûtu cemerat denilirmiş. Bu tanımdan dolayı cemrelerin düşmesi ta’biri, hava, toprak ve suda soğukluk şiddetinin kırılmasını ifâde etmektedir. Bana kalırsa bu uzak bir ihtimaldir, çünkü sukût-u cemerat ta’biri Arap ta’biridir. Çinlilerin âdetleri o dönemlerde Araplar arasında bilinmiyordu.

3) Bâzı eserlerde belirtildiği üzere cemre üç yıldızdan ibârettir. Bunlar sıra ile tarf, hen’a ve cephe yönündedir. Bunlara cemre denilmesinin sebebi parlak ve bir çeşit kırmızılığa meyilli olmalarıdır. Düştüğü denilmesi de guruba meyilleri anlamındadır. Şöyle ki, Şubat’ın yedinci günü (mîlâdi 21), güneşin doğumundan öğleye kadar olan vakitte guruba temâyül edince suda ısınma meydana gelir. Şubat’ın on dördüncü (miladi 28) sabahında guruba başlayınca havada ısınma belirtileri görülür. Şubat’ın yirmi birinci (miladi Mart 7) burç vakti toprakta ısınma meydana gelirmiş. Bu nedenle ilkine “cemre-ul-mâ”, ikinciye “cemre-ul-hava”, üçüncüsüne de “cemre-ut-turab” denilmiştir.


Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu * Günlük Gazeteler

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More