Borsa İstanbul’un (BİST) 1 Eylül’den itibaren veri yayını kuralları değişti
BDDK'nın listesinde olmayan yeni bir masraf daha ortaya çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların hangi hizmetler için ücret alacaklarını belirleyen düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanırken listede olmayan yeni bir masraf ortaya çıktı.
Borsa İstanbul’un (BİST) 1 Eylül’den itibaren veri yayını kurallarında değişikliğe gitmesi ve daha önce ücretsiz olarak sağlanan verilerden ücret talep etmesi bankaları da harekete geçirdi.
Yeni düzenlemeyle daha önce ücretsiz olarak yayınlanmakta olan hisse Senedi, tahvil ve VİOP Piyasası Düzey 1 (Yüzeysel) verileri, ayrı ayrı aylık her bir piyasa için 6 TL + KDV ücrete tabi olmuştu.
Tüm dünya borsalarında uygulanan veri ücreti BİST’te 1 Eylül’den itibaren alınmaya başlanınca sosyal medyada tartışma başladı. Borsa İstanbul konuya açıklık getirerek, 6 liralık veri ücretinin dünya ile mukayese edildiğinde en uygun şartlı satılan veriler olduğunu belirtti.
Borsa İstanbul’un 1 Eylül itibariyle verileri ücrete tabi tutmasının sosyal medyada tartışma konusu olması üzerine Borsa İstanbul’dan açıklama geldi. Borsaların tümünde gerçek zamanlı verilerin ücretlendirildiğine vurgu yapılan açıklamada, dünya borsalarındaki benzer içerikteki veri paketlerinin fiyatları ile mukayese edildiğinde Borsa İstanbul verilerinin dünyanın en uygun şartlarda satılan veriler olduğu belirtildi.
Tüm dünyada ücretli
STAR’a konuya ilişkin yapılan açıklamada “Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından özellikle sosyal medya mecralarında Borsa İstanbul tarafından getirilen yeni uygulamaya karşı, gerçeklerle bağdaşmayan haksız bir kampanyanın başlatılmak istendiği görülüyor. Öncelikle bu eleştirileri yöneltenlere hatırlatmak isteriz ki dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan borsaların tümü gerçek zamanlı verilerini ücretli veriyor. 1 Eylül 2014’te yürürlüğe giren düzenleme ile kapalı ortamda (kullanıcı isim ve şifresi ile girilen ortamlar) daha önce ücretsiz olan gerçek zamanlı son işlem fiyatı, en iyi alış, en iyi satış verilerini içeren Düzey 1 veri paketi ücrete tabi tutulmuştur. Belirlenen ücret seviyesi hizmet sağlayıcının talep ettiği kullanıcı sayısına göre 6 TL’den başlayıp 0.50 TL’ye kadar düşüyor” denildi.
Paketten yararlanmak isteyen müşteriler, , hisse senedi, tahvil ve VİOP piyasasını tek kademe derinlikli izlemek için aylık 18 TL+KDV, derinlikli veri içinse aylık 48 TL+KDV ücreti BİST’e ödeyecek.
İletişim içinde belirlendi
Dünya borsalarındaki benzer içerikteki veri paketlerinin fiyatları hakkında da bilgi verilen açıklamada “Benzer veriler dünyanın önde gelen borsalarından Viyana Borsası’nda 40 dolar, Nasdaq’ta 38 dolar, Londra Borsası’nda 43 dolar, Varşova Borsası’nda 49 dolar ücretle satılıyor. Yeni uygulamaya ilişkin kararın tüm süreç boyunca veri yayın kuruluşları, yatırım kuruluşları ve dağıtıcılarımız ile iletişim halinde olunarak belirlendiğini özellikle vurgulamak isteriz” ifadelerine yer verildi.
Bu düzenlemenin ardından aracı kurumlar işlem yapan müşterilerinden bu ücreti talep etmeyeceklerini açıklarken bankaların nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyordu. Ancak bankalar veri izlemek isteyen müşterilerinden bu ücreti almak için harekete geçti.
Bankalar müşterilerine SMS aracılığıyla, “Anlık veri yayını BIST tarafından ücretli hale gelmiştir. Anlık veri için paket alınması gerekmektedir” mesajı göndermeye başladı. (Habertürk)
Posted in: Ekonomi,Güncel Haber
Bu yazı;
Ekonomi kategorisine eklenmiştir,Güncel Haber kategorisine eklenmiştir. Bu ve buna benzer yazılardan ilk senin haberin olsun istersen ücretsiz Takipçimiz olabilirsiniz , ayrıca istersende bu yazıya 1 yorumda sen yapabilirsin!
0 yorum:
Yorum Gönder