Rabobank Türkiye



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Hollandalı Rabobank'a faaliyet izni verdi. BDDK'nın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Kurul, 1 Ağustos 2013'te kuruluş izni verilen Rabobank AŞ'ye faaliyet izni verilmesini kararlaştırdı.


Resmi Gazete'ye göre, kararın "5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 10'uncu maddesi ile "Bankaların İzne Tabi İşlemleri İle Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin" 7'nci maddesi kapsamında yapılan değerlendirme neticesinde, Kurul'un 1 Ağustos 2013'te kuruluş izni verilen Rabobank'a faaliyet izni verdiği belirtildi.
BDDK geçen sene Rabobank International Holding B.V. ve diğer tüzel kişi ortaklar tarafından Türkiye'de mevduat bankası kurulmasına izin vermiş, 300 milyon dolar sermayeli bankanın kurucu hakim ortağı Rabobank'ın bankadaki pay oranının ise yüzde 96 olarak belirlendiğini açıklamıştı.
Toptan tarım ve gıda alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük kooperatif bankalarından biri olan Rabobank'ın tarım sektörünün geniş olduğu ülkelerde büyüme hedefleri bulunuyor.
Rabobank 2006 yılında Şekerbank'ta hisse alımı gündeme gelmiş ancak daha sonra banka, hisse alımıyla ilgilenmeyeceklerini açıklamıştı.

ÇİFTÇİLERİN KURDUĞU BANKA

Hollanda'da 114 yıl önce bir grup çiftçinin kurduğu Rabobank özellikle gıda sektöründe yerel girişimlere finans vermesiyle tanınıyor. The Banker Dergisi'nin Dünyanın En Büyük 1000 bankası listesinde 26. sırada yer alan banka listede aktif büyüklük açısından Avrupa'daki birçok dev bankanın önünde yer alıyor.
Rabobank daha önce Türkiye'nin gündemine 2005 yılında Şekerbank'ın yüzde 51'ini 340 milyon TL'ye satın almasıyla gelmiş ancak bu anlaşma daha sonra bu anlaşmadan vazgeçilmişti.

Dünyanın en büyük 20 finans kuruluşu arasında olan ve 2005’te Şekerbank’ı elinden kaçıran Rabobank’a, BDDK ile yaptığı 2 görüşme sonunda ‘300 milyon dolar getir, lisansı al’ mesajı verildi. Rabobank, Türkiye’de sıfırdan banka kuracak.
ŞEKERBANK’ı almaktan fiyat anlaşmazlığı nedeni ile son anda vazgeçen Hollandalı bankacılık devi Rabobank, kaçırdığı Türkiye trenine bu kez sıfırdan banka kurarak yeniden binmeye hazırlanıyor. Banka satın almak yerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) lisans alarak sıfırdan bir banka kurma yolunu benimseyen Rabobank’ın İkinci Başkanı geçtiğimiz günlerde lisans görüşmeleri için Ankara’ya geldi.
300 milyon dolara lisans
Ekim 2010’da yapılan görüşmeler sırasında BDDK’dan ‘300 milyon dolar sermaye getirirseniz, bankacılık lisansı alabilirsiniz’ yanıtını alan Rabobank ise, şu sıralar Türkiye pazarına hangi alana yoğunlaşarak gireceğine karar verme aşamasında. BDDK 2001 krizinden bu yana Türkiye’de yeni bir bankacılık lisansı vermedi.
BDDK ile iki kez görüştü
BDDK ile iki kez görüşen Rabobank yetkilerinin kuruma, “Türkiye pazarına girmeye kararlıyız. Genel merkezimizde ticari bankacılık yada perakende bankacılıktan hangisine yoğunlaşacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Bu kararın ardından işlemlere başlayacağız” dediği öğrenildi.
Adabank’tan da vazgeçti
Başkanlığını Piet Moerland’ın yaptığı ve Türkiye’de bir temsilciliği bulunan Rabobank’ın ilk etapta Adabank ile ilgilendiği ve bu konuda ilgili makamlarla temasa geçtiği kaydedildi. Ancak Adabank’ı, BDDK’nın ‘Adabank’ı 90 milyon dolara alsanız bile, 200 milyon dolar sermaye koymanız gerekir’ mesajının ardından almaktan vazgeçtiği ve sıfırdan yeni bir banka kurmaya karar verdiği belirtildi.
Rabobank’ın Adabank’ı almaktan vazgeçmesinin bir diğer nedeni de risk almak istememesi. Rabobank yetkililerinin çevrelerine, ‘Adabank’ı almak yerine sıfırdan banka kurmak daha sağlam. Adabank ile ne aldığınızı tam olarak bilemiyorsunuz, yeni banka kurmak daha az riskli” dedikleri öğrenildi. Bu yıl içinde Türkiye pazarına girmeyi planladığı öğrenilen Rabobank yönetiminin Türkiye pazarına girdikten sonra hızla şubeleşmeyi hedeflediği kaydedildi.
7 yıldır lisans verilmiyor
Bu arada BDDK, 2004 yılından bu yana bankacılık lisansı vermiyor. ‘Bankacılık Yasası’ndaki ‘Banka kurmak için aranan sermaye şartı 30 milyon liradır’ hükmüne rağmen, BDDK son 7 yıldır yeni banka lisansı için en az 300 milyon dolar sermaye getirilmesi şartı getiriyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin bu konudaki son açıklamasında, “Gönlümüzden geçen ve altına inmeyeceğimiz tutar, 300 milyon dolardır” diyerek bu konudaki kararlılıklarını dile getirmişti.
Şekerbank ile anlaşması son anda bozulmuştu
RABOBANK 2005 yılında Şekerbank’ı almak üzere görüşmelere başlamıştı. Bankanın yüzde 100 hissesinin 340 milyon dolar olarak belirlendiği ön anlaşmanın ardından Rabobank’ın fiyatta değişiklik yapmak istemesi üzerine anlaşma bozulmuş ve satış gerçekleşmemişti. Şekerbank ile görüşmeleri sırasında Hollanda merkezli Rabobank ile ilgili olarak Ziraat Bankası gibi Anadolu’da çok şubesi bulunan bankaların şubelerini almak niyetinde olduğu da yazılmıştı.
10’a yakın yabancı grup, lisans istedi
BDDK’nın 2001 krizinde ağır yara alan bankacılık sektörüne yönelik tedbirlerinin ardından global krizde iyi bir performans gösteren Türk bankacılık sektörüne ilgi arttı. Sektöre girmek isteyen çok sayıda yabancı banka bulunduğu kaydediliyor. 2001 krizinden sonra lisans konusunda titiz davranan BDDK’dan bugüne kadar 10 yakın yabancı bankacılık grubunun randevu alıp görüştüğü belirtiliyor.
Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17237579.asp?gid=254


Anahtar Kelimeler: manşet, rabobank kimin, rabobank kredi kartı, rabobank nedir, rabobank türkiye, rabobank türkiye şubesi haberleri

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More