KADİR GECESİ NE ZAMAN? OKUNACAK DUALAR - NASIL İBADET ETMELİYİZ?



Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi hangi gün? Kadir Gecesi önemi. Kadir Gecesi Yapılacak İbadetler Neler? Kadir Gecesi‘nin Kur’an’daki Yeri, Kadir Gecesi‘nin önemi, Kadir Gecesi Ne Zaman? Kadir Gecesi Nasıl İbadet edilir? Kadir Gecesi namazı, Kadir Gecesi Duaları

Kadir gecesi ne zaman? Kadir gecesi hangi gün?

Kadir Gecesi‘nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27’nci gününün gecesi olarak kabul ediliyor.

2014 Yılı Kadir Gecesi hangi gün?
Yani bu sene 23 Temmuz Çarşamba gecesi Kadir gecesi olarak kabul ediliyor. İslam peygamberi Muhammed (s.a.v) Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız” demiştir.

Kadir Gecesi’ni nasıl geçirmeliyiz?

1- Yatsı namazında zammı sure olarak Kadir suresini okumalı.
2- Bir iki sayfa Kur’an-ı kerim okumalı.
3- Az da olsa sadaka vermeli.
Kadir Gecesini nasıl ibadet etmeli?

Cenabı Hak Kadir Gecesi'ni Ramazan Ayı içine gizlemiştir. Bunun esrarı da müminlerin her geceyi kadir bilip çokca ibadet etmeleridir.Kuranı Kerimde:

Rahman ve rahim olan Allah'ın adıyla... Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Bilir misin nedir Kadir gecesi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur. (kadr suresi 1-5)

ayeti gibi çeşitli ayetlerle övülen bir gece olan kadir gecesi peygamber efendimizin hadislerinde de bolca yer almıştır:
 

- "Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır." Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, İbn Mace

- Aişe (r.a)'dan rivayete göre Resullullah (s.a.v) ramazan ayının son on gününde camiye kapanır, ibadete kapanır, ibadete soyunur ve şöyle buyururdu: "Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!" Buhari, Müslim, Tirmizi

Hadislerde de görüleceği üzere kadir gecesi ile ilgili bir gün tayin edilmemiştir. özellikle peygamber efendimizin hadislerine baktığımızda ramazan ayının son 10-15 gecesine odaklanıldığını görüyoruz. çeşitli ehli sünnet alimleri veya evliyaları bu yönergelere bakarak çeşitli kadir gecesini arama formülleri gerçekleştirmişlerdir. bunlardan en önemlisi de büyük ehli sünnet alimlerinden imamı şa'rani hazretlerinin geliştirdiği yöntemdir. Ramazanı şerifin giriş günlerine göre şöyle tespit etmiştir:
*Pazar günü girerse, 28'i 29'a bağlayan gece
*Pazartesi günü girerse 20'yi 21'e bağlayan gece
*Salı günü girerse 26'yı 27'ye bağlayan gece
*Çarşamba günü girerse, 18'i 19 'a bağlayan gece
* Perşembe  günü girerse, 24'ü 25'e bağlayan gece
*Cuma günü girerse, 16'yı 17'ye bağlayan gece
*Cumartesi günü girerse, 22'yi 23' e bağlayan gece
kadir gecesidir. birçok evliya bu usulle kadir gecesini bulmuşlardır. bu hesaba göre 2014 ramazan ayı cumartesi gün başladığına göre kadir gecesi 22'yi 23'e bağlayan gecedir. Bu tarz gecelerde havaa berrak ve güzel olur. varsa ay nuruyla insanın gözünü alır. allah şimdiden kadir gecesinde yapacağınız duaları kabul buyursun.
Kadir Gecesi Nasıl İbadet Etmeliyiz?

Kadir gecesini, namaz kilarak, Kur’an-i Kerim okuyarak, tövbe, istigfar ederek ve dua yaparak degerlendirmeliyiz.
Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazi kilmadan önce hiç degilse bes vakit kaza namazi kilmalari daha faziletlidir. Kazasi yoksa nafile kilar.
Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istigfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demistir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

Hz. Aise (r.ah) söyle anlatiyor:
“Ey Allah’in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasil dua edeyim? diye sordum.

Resulüllah (s.a.v):

“Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî
(Allah’im sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet)” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Kadir suresi arapça ve türkçe meali

inna enzelnahü fi leyletilkadr. Vema edrake ma leyletülkadr.Leyletülkadri hayrum min elfi şehr. Tenezzelülmelaiketü verrühu fiyha bi’izni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta matla’ılfecr.

Manasi:
Şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.Bildinmi nedir Kadir Gecesi. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gecede melekler ve Rüh (Cebrail) Rablarının izniyle her iş icin arka arkaya iner. O gece fecrin dogusuna kadar selamettir
.

Kadir Suresi
Kur’an-i Kerim’in doksan yedinci suresi olup bes ayet; otuz kelime ve yüz yirmi harften olusur. Fasilasi “râ” harfidir. Ismini ilk ayetinde geçen “kadr” kelimesinden alan bu surenin Mekke’de mi, yoksa Medine’de mi indigi konusunda ihtilaf vardir.
Sure, insanlara Kur’an’in degeri ve önemi hakkinda bilgi vermektedir. Allah Teala, Hicr Suresinde “Bunu biz indirdik” buyurur. Yani Hz. Peygamber (s.a.v)’in arzusu ile degil bizim dilememiz sonucu indirilen apaçik bir kitaptir

Kadir suresi neden indirilmiştir
Bu surenin inisi hakkinda degisik rivayetler vardir. Bunlardan biri söyledir:
Bir kere Resulüllah (s.a.v) Ashab-i Kirama Israilogullarindan birinin, silahini kusanarak Allah yolunda bin sene cihat ettigini bildirmisti. Ashabin buna hayret etmesi üzerine Cenabi Hak, Kadir suresini indirmistir (Tecrîd-Sarîh Tercemesi, VI, 313).
Kadir Gecesi Denilmesinin Sebebi
Bu geceye Kadir gecesi denilmesi seref ve kiymetinden dolayidir. Çünkü:
a) Kur’an-i Kerim bu gecede inmeye baslamistir.
b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapilan ibadetten daha faziletlidir.
c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Tesl’nin ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).
d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayida melek iner.
e) Bu gece tanyerinin agarmasina kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktir. Yeryüzüne inen melekler ugradiklari her mümine selam verirler.

Kadir Gecesinin Hangi Gece Olduğu Neden Bilinmemektedir?
Kadir gecesinin hangi gece oldugu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’in yirmi yedinci gecesinde oldugu tercih edilmistir. Hz. Peygamber (s.a.v) bunun kesinlikle hangi gece oldugunu belirtmemis, ancak; “Siz Kadir gecesini Ramazan’in son on günü içerisindeki tek rakamli gecelerde arayiniz” buyurmustur (Buhari, Müslim).
Baska bir hadiste ise Ibn Ömer (r.a) söyle nakletmistir:
Sahabelerden bazi kimselere, rüyalarinda, Kadir gecesinin, (Ramazan’in) son yedi günü içinde oldugu gösterildi. Resulüllah (s.a.v) onlara: “Görüyorum ki rüyalariniz Ramazanin son yedi günü hakkinda birbirine uygun düsmüstür. Artik kim Kadir gecesini aramaya kalkisirsa, onu Ramazan’in son yedisinde arasin, buyurmustur (Buhari, Müslim).

Kadir Gecesinin Gizli Olmasının Sebebi Nedir?
Islam kaynaklarinda belirtildigine göre Allah Teala bir takim hikmetlere dayanarak Kadir gecesini ve onun disinda daha bazi seyleri de gizli tutmustur. Bunlar:
Cuma günü içerisinde duanin kabul olacagi saat; bes vakit içerisinde Salât-i vusta; ilahi isimler içerisinde Ism-i Azam; bütün taatlar ve ibadetler içerisinde rizay-i ilahi; zaman içerisinde kiyamet ve hayat içerisinde ölümdür. Bunlarin gizli tutulmasindan maksat müminlerin uyanik, dikkatli ve devamli Allah’a ibadet ve taat içerisinde olmalarini saglamaktir. Müminler bu geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatle degerlendirmelidir. Ebu Hureyre (r.a)’in rivayet etmis oldugu hadisi serifte Peygamber Efendimiz (s.a.v) söyle buyurmustur

Kadir Gecesi’nin İslamiyet’teki önemi
Kadir Gecesi, Müslümanlara göre çok hayırlı ve mübarek sayılan bir gecedir. Kadir gecesi Kur’an’da şöyle tanımlanmıştır:
“Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde indirmişizdir. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”
Kadir Gecesi Hadisleri
Allah Resulü (sas) bu geceyle ilgili olarak bizlere şunları söyler: “Kim inanarak ve sırf Allah rızası için Kadir Gecesi‘nde kalkarsa geçmiş günahları bağışlanır.” buyurur. Demek ki, bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani gafletle geçirmemektir. Allah Resulü (sas) namaz kılmış, Kur’an okumuş, dua ve tefekkürde bulunmuştur. Yine Allah Resulü (sas): “Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan ondan nasibini almıştır.” buyurur.
Bir ayet – O geceyi bilir misiniz? Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi‘nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rabb’lerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar. (Kadir, 1/5)
Bir hadis – Bir ömre bedel gece Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)’e ümmetinin ömrü gösterilmiş. Resûlullah (aleyhisselâtu vesselâm), önceki ümmetlerin ömrüne nispetle kısa olduğu için, amelde onların uzun ömürde işlediklerine yetişemezler diye bu ömrü kısa bulmuş. Bunun üzerine Cenab-ı Hak bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi‘ni vermiştir. Muvatta, İ’tikaf 15, (1, 321).
Ramazan: Bereket ayı
Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur’an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.

Kadir Gecesi bu ayda: Kur’an’ın indirilmeye başlandığı bu ay içinde Kur’an-ı Kerim’deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan ” Kadir Gecesi ” vardır. Bu gece Allah’ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan’ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan’ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.

Kaynaklar:
1-FAZİLET TAKVİMİ-FAZİLET NEŞRİYAT-18 TEMMUZ
2-)http://erdemgenc4.blogcu.com/kadir-gecesi-ile-ilgili-ayetler-ve-hadisler/8816975

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More