Gerginlik Büyüyor! Kobani Protestosunda Kan Aktı: 15 Ölü




Güneydoğu'da IŞİD karşıtı yapılan gösteriler DBP ve Hüdapar'ı karşı karşıya getirdi. Silahların kullanıldığı olayda 6 HÜDAPAR'lı, 3 DBP'li ve 1 vatandaş olmak üzere toplam 10 kişi hayatını kaybetti. Hastaneye kaldırılan yaralı sayısı ise 20'nin üzerinde olduğu öğrenildi.


Diyarbakır'da partililerin farklı noktalarında bir birlerine dönük yaptıkları silahlı, taşlı ve molotoflu saldırılarda DBP yanlısı olduğu öğrenilen Mardin doğumlu Mahmut Enez (55) ile Cami-Der üyesi olduğu öğrenilen Turan Yavaş hayatını kaybetti. Enez'in boynundan ateşli silah ile vurularak, Yavaş'ın ise dövülerek öldürüldüğü öğrenildi. Polis Bağlar İlçesi'nde silahla vurularak öldürülmüş 3 kişinin de cesedini buldu. Cesetler ambulanslarla morga kaldırılırken ölenlerin Hüda-Par sempatizanı olduğu belirtildi.

Kent genelinde çıkan olaylarda aralarında Kuzey Irak'ta yayın yapan Gele Kürdistan Televizyonu kameramanı Rojhat Doğru'nun da bulunduğu 21 kişi yaralandı. Şehirde sokak eylemleri sürerken, yaralıların kaldırıldığı hastanelerde polis geniş güvenlik önlemi aldı.



MUŞ


Muş'un Varto ilçesinde kepenkler kapatılırken, çıkan olaylarda polis barikat kurup ateş yakan gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Göstericiler taş ve molotof kokteyliyle karşılık verdi. Olaylar sırasında açılan ateş sonucu kafasından vurulan Hakan Buksur (25) hayatını kaybetti. Buksur'un öldüğünün duyulmasıyla ilçede olaylar daha şiddetlendi.

SİİRT


Siirt'te, Kobani saldırısını gerekçe gösteren göstericiler Kurtalan ilçe belediyesini saldırdı. Belediye garajında bulunan araçları ateşe veren göstericiler daha sonra polis panzerine ve belediye binasına molotof attı. Daha sonra göstericiler ile başka bir grup arasında silahlı çatışma çıktı. Çıkan olayda Yusuf Ç., Necat Ç., Cihan T., Bedriye Y., Hikmet B., Mehmet Ç., Mehdi E., Cüneyt Y. ile birlikte ismi tespit edilmeyen 6 kişi ağır yaralandı.

Kurtalan Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılar daha sonra Siirt Devle Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Yusuf Ç. ve Mehdi E. hayatını kaybederken, ağır yaralanan Cüneyt Y. ile birlikte ağır yaralanan 6 kişi yoğun bakım ünitesine alındı. Olayların devam ettiği kentte ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi.

Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü, yurt genelinde yaşanan toplumsal olaylar nedeniyle senelik izindeki tüm personeli görev başına çağırdı. Kobani olayları nedeniyle gerginliğin üst seviyeye ulaşması Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü'nü de harekete geçirdi. Personel Şube Müdürlüğü'nün kaleme aldığı üst yazıyla senelik izindeki personeller dahil tüm izinlerin kaldırıldığı bildirildi. Personele cep telefonu mesajıyla da iletilen yazıda, personelin senelik izinlerini kesip görev başına dönmeleri ve tüm personelin görevli oldukları birimlere intikal etmeleri istendi.



ŞIRNAK


Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde DBP ilçe binası önünde toplanan yaklaşık 5 bin kişi Cizre ile Mardin'in Nusaybin ilçeleri arasında bulunan Saklan Deresi mevkiindeki sınır tel örgütlerini kaldırarak Suriye'de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesine doğru yürüdü. Sınır kesiminde bulunan askerlerin nöbetçi kulübelerine Abdullah Öcalan posterleri ve YPG flamaları asan grubu askerler havaya ateş açarak durdurmak istedi. Grubun durmaması ve yürüyüşüne devam etmesi üzerine askerler daha sonra bir tepeye çekildi. Suriye tarafından da YPG'liler ile köylüler Cizre'den giden grubu karşıladı. Cizre'den giden ve Suriye'den gelen grup daha sonra birbirine karıştı. Suriye sınır kesiminde eylemlerini sürdüren binlerce kişi nöbet eylemine başlarken, bazı vatandaşlar ise sınırda çadırlar kurmaya başladı. Cizre ilçe merkezinde ise yol kapatan göstericiler polisle çatışmayı sürdürüyor.

DENİZLİ


Denizli'de, Kobani'de yaşananları protesto etmek amacıyla toplanan grupların taş atması üzerine polis müdahale etti. Esentepe Pazaryeri'nde toplanan eylemcilerin taşlı saldırılarına karşı polis ekipleri, su ve biber gazıyla kalabalığı dağıttı. Özel bir hastanenin yanından ara sokaklara dağılan göstericileri, bir süre polis ekipleri kovaladı. Göstericilerden atılan taşlardan Polis Müdürü Mehmet Gülsever ve adının Abdülkadir olduğu öğrenilen yaşlı bir adam ağır yaralandı. Yaşlı adamın kanını, olay yerinde bulunan gazeteci ve polisler durdurmaya çalıştı.



MERSİN

Tarsus'un çeşitli yerlerinde toplanan HDP üyeleri Yarenlik alanına doğru yürüyüş yaptı. PKK Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ve sözde PKK bayrakların açıldığı protesto oturma eylemi ile devam etti. Yarım saat süren oturma eyleminin ardından dağılıma geçen HDP üyeleri, Çağlayan Mahallesinde bulunan Mustazaflar Derneğinin bulunduğu bina önünde olay çıkardılar. Mustazaflar Derneği'ne saldıran HDP üyeleri dernek binası taş yağmuruna tuttu. Karşılıklı taş ve sopalarla başlayan olaylarda silahlarda kullanıldı. Savaş alanına dönen mahalleye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. 2 grubun ortasında kalan polis ekipleri grupları biber gazı ile ayırmaya çalıştı. TOMA ve 2 akrebin müdahale ettiği olaylarda Mustazaflara ait bir ev ve bir otomobil ateşe verildi. Yaklaşık bir saat süren çatışmada polis zor kullanarak müdahalede bulundu. Portakal biber gazı başta olmak üzere çok sayıda gaz kullanıldı. Çıkan çatışmalarda her iki grupta silah, taş ve sopalarla 9 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Biber gazından da çok sayıda polis etkilenirken, Emniyet Müdürü Haydar Çelik'in de biber gazından etkilendiği görüldü. Olay yerine gelen ambulanslar HDP üyeleri tarafından mahalleye alınmazken, yaralılar akrep denilen araçlarla hastanelere götürüldü. Olaylarda polis bazı kişileri gözaltına aldı.

VAN

Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bekleyen polise taş ve havai fişeklerle saldıran göstericiler, polisi linç etmek istedi. Polis son anda bir binanın içerisine girerek canını kurtarırken, göstericiler ise onlara ait hücum yeleği, cop, kalkan ve gaz maskesi aldı. Polislerin sığındığı binada bulunan AK Parti İpekyolu İlçe Başkanlığı'nı da taş yağmuruna tutan göstericiler, buradaki bir minibüsü ise ateşe verdi. Birçok iş yerinin camlarını da kıran göstericiler, TOMA'ların gelmesiyle tekrar ara sokaklara dağılırken, minibüs ise zırhlı araçlardan sıkılan suyla söndürüldü.



DİYARBAKIR'DA CAMİ-DER'E SALDIRI: 2 ÖLÜ

Diyarbakır'da Cami-Der'e yapılan silahlı saldırıda 2 kişi hayatını kaybetti.

Edinilen bilgilere göre, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde yaşanan olaylarda Şeyh Şamil Mahallesi'nde bulunan Cami-Der'in bulunduğu alanı abluka altına alan göstericiler, ellerindeki silah ve baltalarla saldırıda bulundu. Saldırıda Dernek üyesi Turan Yavaş ile olaylarla ilgisi olmadığı iddia edilen Mahfus Enes (55) hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralandı. Gerginliğin devam ettiği bölgede göstericilerin ambulansların alana girmesine izin vermediği kaydedildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 



İZMİR
İzmir'de, Kobani'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etmek için Sümerbank binası önünde toplanan eylemcilerin içerisinde olduğu iddia edilen bir kişi, sivil polisin belindeki tabancayı alarak kaçtı. Silahının alındığını fark eden polis, gencin arkasından koşarak yakalamaya çalışırken düştü. Elinde silahla koşan genç, 200'e yakın çevik kuvvet polisinin bulunduğu yere doğru koşarak, ateş etmek istedi. Yaklaşık 100 metre elinde tabancayla yüzlerce kişinin bulunduğu Saat Kulesi'ne doğru kaçmaya çalışan 25 yaşlarındaki genç, diğer polisler tarafından etkisiz hale getirilerek, tabancayla birlikte gözaltına alındı.

BURSA
Kent Meydanı'nda toplanan HDP üyeleri, terör örgütü Işid'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Yaklaşık 100 kişilik grup önce oturma eylemi yaptı. Grup, PYD lehinde sloganlar atarken, Öcalan'ın posterini açtı. "Katil Işid", "Kobani Işid'e mezar olacak" şeklinde sloganlar atarken, gösteriler sırasında polis geniş güvenlik tedbirleri aldı. O esnada meydana gelen bir grup ülkücü, karşıt sloganlar atmaya başlayınca ortalık bir anda gerildi. HDP yanlıları bu grupa ve polislere taş atmaya başladı. Polis Toma ile eylemcilere müdahale ederken, grup etrafa dağıldı. Köşe başlarından taş atmaya devam eden göstericiler, çevre esnafı ve vatandaşlara da zarar verdi. Taş isabet eden bazı gazeteciler yaralandı.



HAKKARİ

Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasında çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden YPG'li Sevim Atak'ın cenazesi, binlerce kişi tarafından ilçeye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kerimağa Köprüsü'nde karşılandı. Atak'ın cenazesi de ilçeye 35 kilometre uzaklıkta bulunan Altınbaşak Köyü'nde toprağa verildi. Kepenklerin kapalı olduğu ilçede olaylar çıktı. Cengiz Topel Caddesi'nde barikat kuran yüzleri kapalı gruba, polis müdahale etti. Polisin gaz bombası ve plastik mermili müdahalesine, göstericiler taş, havai fişek ve molotofkokteyli atarak karşılık verdi. ilçedeki olaylar devam ederken, polis cadde ve sokaklarda geniş güvenlik önlemi aldı.

ERZURUM

IŞİD'in Kobani'ye girmesinin ardından Erzurum'da Mahallebaşı semtinde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, HDP İl binasında protesto eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından çıkan olaylara polis müdahale etmekte zorlandı. HDP'li grubun işyeri ve evlerine zarar verdiği bazı vatandaşlar ise HDP'li gruba saldırdı. Polis her iki grubun arasında kaldı. Bazı vatandaşların HDP'li gruba pompalı tüfek ve kılıçlarla saldırması ise ilginç görüntüler oluşturdu. Çıkan olaylarda 3 kişi yaralandı.

AĞRI
Cumhuriyet Caddesi'nde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan bir grup, IŞİD aleyhine sloganlar atarak, üzerinde Kobani'ye (Ayn el Arap) destek ifadeleri bulunan pankartlar açtı. Türk Telekom önüne kadar yürüyüş yapan grup, HDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe'nin basın açıklaması yapmasının ardından Cumhuriyet Caddesi'ne yürüyüş yaptı. Gruptan bazıları bir süre sonra polise taş ve şişelerle saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Olaylarda yaralanan bir gazeteci Ağrı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Doğubayazıt ilçesindeki izinsiz gösteride, Büyük Ağrı Caddesi'nde bir araya gelen gruptakiler, Belediye Caddesi'ne yürümek istedi. Gruba polisin izin vermemesi üzerine bazı kişiler polise ses bombası, havai fişek, molotofkokteyli, taş ve şişelerle saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.
İlçedeki esnafın kepenk açmadığı görülürken, göstericiler birçok iş yeri ve kamu kurumunun da camlarını kırdı. Ara sokaklara kaçan göstericilere polisin müdahalesi devam ederken bazı göstericilerin gözaltına alındığı bildirildi. Patnos'ta IŞİD tarafından öldürülen YPG'li Yılmaz Bartan'ın cenazesinin Patnos ilçesinde getirilişi esnasında kalabalık vatandaş grubu sloganlar atarak kamu binalarına saldırdı. Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

TEKİRDAĞ
Çorlu ilçesinde HDP üyesi bir grup, Kobani'de yaşananları protesto etti. Atatürk Meydanı'nda toplanan grup, ellerindeki döviz ve afişlerle bir süre slogan attı. Daha sonra Abdullah Öcalan'ın resim ve afişlerini çıkartan grup, hükümet aleyhinde slogan attı. Omurtak Caddesi'nden Belediye Meydanı'na yürümek isteyen grup liderleri ile emniyet yetkilileri arasından kısa süreli tartışma yaşandı. Trafiği kapatan grup, meydanda Öcalan lehine slogan atıp oturma eylemi yaptı.

MALATYA
Malatya'da terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan grup, caddeyi trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı. Yüzüncü Yıl Kavşağı'nda toplanan grup, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanlığına kadar yürüdü. Burada grubu durduran çevik kuvvet ekipleri, kent merkezine girmelerine izin vermedi. Kalabalık, Milli Egemenlik Caddesi'ni trafiğe kapatarak caddede oturma eylemi yaptı. Grup, Yüzüncü Yıl Kavşağı'na yürüdükten sonra bir süre halay çekip dağıldı.

KOCAELİ
Terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle Gebze'de gösteri düzenleyen HDP üyesi bir gruba, polise taşla saldırması üzerine müdahale edildi. Gebze Osman Yılmaz Trafo Meydanı'ndan yürüyüşe geçen grup, Cuma Pazarı'ndan kent meydanına geldi. Burada açıklama yapan grup, daha sonra Atatürk Caddesi'ne yürümek isteyerek polise taşla saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale sonrası dağıtılan grup için polis ekipleri, çevrede güvenlik önlemi aldı. Olaylar sırasında bazı dükkanların camları kırılarak tahrip edildi.

MUĞLA
Fethiye ilçesinde Belediye Kültür Merkezi önünde toplanan grup, oturma eylemi yaptı. Ortaca ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan HDP üyesi bir grup ise saldırıları protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Gruptakiler, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.

GAZİANTEP

Gaziantep'te, IŞİD'in Suriye'de Kürtlere yönelik saldırılarını protesto etme amacıyla izinsiz gösteri yapmak isteyen grup, polisle çatıştı. Çatışmalar gece boyunca devam ederken, güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Merkez Şahinbey İlçesi'nin Beybahçe Mahallesi'nde gece geç saatlerde toplanan yüzleri maskeli yaklaşık 100 kişilik grup, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etme amacıyla izinsiz gösteri yapmak istedi. Grup, polisin dağılmaları yönündeki uyarılarına aldırış etmeyerek, polise taş, molotof kokteyl ve taş atarak saldırdı. Polis, tazyikli su ve biber gazı ile grubu dağıtmaya çalıştı.

Ara sokaklara dağılan grup, Beybahçe mahallesinde oturan ve hastaneye gitmek isteyen bir ailenin aracına saldırırken, aracın camlarını kırdı. Hastaneye gitmek üzereyken saldırıya uğrayan aile, şok yaşadı. Saldırıya uğrayan aile polis otomobiline bindirilerek hastaneye götürüldü. 

SİİRT'TE İKİ GRUP ÇATIŞTI: 2 ÖLÜ


Siirt'teki Kobani protestosunda iki grup arasında çıkan silahlı çatışmada 2 kişi hayatını kaybetti.

Siirt'te, Kobani saldırısını gerekçe gösteren göstericiler Kurtalan ilçe belediyesini saldırdı. Belediye garajında bulunan araçları ateşe veren göstericiler daha sonra polis panzerine ve belediye binasına molotof attı. Daha sonra göstericiler ile başka bir grup arasında silahlı çatışma çıktı. Çıkan olayda Yusuf Ç., Necat Ç., Cihan T., Bedriye Y., Hikmet B., Mehmet Ç., Mehdi E., Cüneyt Y. ile birlikte ismi tespit edilmeyen 6 kişi ağır yaralandı.

Kurtalan Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılar daha sonra Siirt Devle Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Yusuf Ç. ve Mehdi E. hayatını kaybederken, ağır yaralanan Cüneyt Y. ile birlikte ağır yaralanan 6 kişi yoğun bakım ünitesine alındı.

Olayların devam ettiği kentte ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği belirtildi.

VARTO'DA DA KAN AKTI

IŞİD'in Kobani'deki saldırısını protesto edilen Varto İlçesi'nde esnaf kepenk açmadı. Tüm cadde ve sokaklarda barikat kuran grup, Kobani için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak, ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti. Müdahaleye taş ve molotof kokteyli ile karşılık veren grup arasında gerginlik görüldü. Çıkan olaylar sırasında açılan ateşle Hakan Buksur öldü, Umut Bozkurt yaralandı. Buksur'un cenazesi Varto Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

CENAZE İLE 2 YARALI MUŞ'A GETİRİLDİ


Muş'un Varto İlçesi'nde, Suriye'nin Kobani kentine yönelik IŞİD saldırısını protesto etmek için yapılan gösteriler sırasında açılan ateşle ölen 25 yaşındaki Hakan Buksur'un cenazesi ile yaralanan 24 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl ile 19 yaşındaki Diyar Barut, Muş Devlet Hastanesine getirildi.

Devlet Hastanesine getirilen yaralılardan 24 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl’ün başından Diyar Barut’un ise burnundan gaz fişeği kapsülünden yaralandığı belirtildi. Yaralıların tedavisi devam ederken, Hakan Buksur'un cenazesine de otopsi yapıldı.



Bazı illerde IŞİD 'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, taşkınlık yaptı. İstanbul'da pompalı tüfeklerle İETT otobüsünü durduran yüzleri maskeli bir grup, şoförü indirerek otobüsü ateşe verdi.
Gazi Mahallesi'nde IŞİD'i protesto ve Kobanililere destek gerekçesiyle toplanan bir grup, yolu trafiğe kapattı. Yola kurdukları barikatları ateşe veren gruptakiler, kendilerini uyaran polise havai fişek, molotofkokteyli ve taşlarla saldırdı. Bölgede önlem alan polis ekiplerinin dağılma uyarılarını dikkate almayan gruba biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından küçük gruplar halinde ara sokaklara kaçan eylemciler, ara sokaklardan polise molotofkokteyli, taş ve bilye attı. 
Yunus Emre Mahallesi son durak mevkisinde seferini tamamlayarak garaja giden 34 JY 5851 plakalı İETT otobüsü kırmızı ışıkta beklediği sırada ellerinde pompalı tüfek ve silah olan bir grup tarafından durduruldu. Şoförü indiren gruptakiler, otobüsü molotofkokteyli ile ateşe verdi. İlk müdahaleyi olay yerindeki TOMA'nın su sıkarak yaptığı yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Yangında otobüs kullanılamaz hale geldi. 
Kadıköy Boğa Meydanı'nda toplanarak slogan atan bir grup, polisin dağılmaları yönünde yaptığı uyarılara taş atarak karşılık verdi. Buradan Kadıköy İskelesi'ne doğru ilerleyen gruptakilere polis ekiplerince tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu. 
Vatandaşlar, göstericilere tepki gösterdi
Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi önünde toplanan bir grup da terör örgütü PKK lehine slogan atarak oturma eylemi başlattı. Çevik kuvvet ekipleri, eylem yapan grubun çevresinde güvenlik önlemi aldı. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu. Gruptakiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.
Bu sırada biber gazından etkilenerek fenalaşan bir polise meslektaşları tarafından ilk müdahale yapıldı. Bu arada, çevredeki vatandaşlardan bazıları gruptakilere tepki gösterdi. 
Değişik nok





MHP'den Ülkücülere: Sağduyulu Olun


MHP İstanbul İl Başkanı M. Bülent Karataş, partililerine sağduyu çağrısı yaptı.
Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul'da MHP ilçe binalarına saldırıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu belirten Karataş, "Provoke haberlere itibar etmeyin" dedi.

Kobani'deki IŞİD saldırılarını bahane ederek ortalığı yakıp yıkan provokatörlere rağmen yapılan sağduyulu çağrı, sosyal medyada olumlu mesajlarla karşılık buldu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More