Kobani'de son durum, Kobani düştü mü? HDP Kobani için eylem takvimini açıkladı



KOBANİ'yi düşürmek için saldıran IŞİD, gelen son dakika haberlere göre ağır kayıplar veriyor. Kobani'deki çatışmada son durum 50'ye yakın IŞİD militanının öldüğü yönünde. Buna karşılık IŞİD'in diktiği 2 bayrak kent merkezinden indirilebilmiş değil.


Kobani'deki çatışmaların ateşi Türkiye'ye de sıçrarken, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'dan sıcak açıklama geldi. Akdoğan, "Kobani konusunda Türkiye'nin hiçbir şey yapmadığı büyük bir yalandır. Türkiye insani zeminde yapılabilecek ne varsa yapmaya çalışmaktadır" dedi.

Kürtler için hayati öneme sahip olan Kobani en kanlı savaşlardan birine sahne oluyor. IŞİD iki cepheden birden başlattığı saldırılarda kent merkezine 2 bayrak dikmiş durumda. IŞİD bayraklarının hala indirilememiş olması YPG'nin kent savaşında sonuç elde edemediği ve Kobani'nin düşmek üzere olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Kobani işgalinin 22. gününde kentin kuzeydoğu ve güneydoğusundaki stratejik tepelere bayraklarını diken IŞİD militanları, kentin doğusunun neredeyse tamamına hakim olarak çeşitli bölgelere yeni bayraklar dikti.

MERKEZE YAKIN NOKTALARDA YENİ BAYRAKLAR DİKTİ
Kenti güney, doğu ve batı yönlerinden ablukaya alan IŞİD militanları, dün öğle saatlerinde kentin doğusunda bulunan iki önemli tepeye ve bir binaya bayraklarını dikti. Kobani işgalinin 23. gününde IŞİD militanlarının kentin doğusunda merkeze yakın noktalara yeni bayraklar diktiği görüldü. Kente havan topu ve uzun namlulu silahlarla saldıran IŞİD militanları, kent merkezine doğru ilerlerken, YPG güçleriyle girdikleri çatışmaları neredeyse doruğa ulaştı.

IŞİD tehdidinden kaçan binlerce insanın Türkiye'ye sığındığı Kobani'de, sokak savaşının başlamasıyla sınırı aşan mermiler nedeniyle 3 mahalle ve 3 bin Suriyeli'nin barındığı çadır kent risk taşıdığı gerekçesiyle valilik kararıyla boşaltıldı.

YARALILAR TÜRKİYE'YE GETİRİLİYOR


Son birkaç gündür sokak savaşlarının şiddetli şekilde devam ettiği Kobani'de, IŞİD militanlarının hedefi olarak yaralanan 40 kadar YPG'li ise sınırı geçirilerek tedavi için Suruç Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Halen süren şiddetli çatışmalar sırasında IŞİD ve YPG üyesi çok sayıda kişinin de yaşamını yitirdiği bildirildi.

DOĞU BÖLGESİ IŞİD'İN KONTROLÜNDE

Şiddetli çatışmaların sürdüğü Kobani'nin doğu bölgesi önemli ölçüde IŞİD kontrolüne geçti. Doğu bölgesindeki mahalleleri kontrolüne alan IŞİD militanları, buradaki bir tepe ile yüksek binaya bayrağını dikti. Güney ve batıda da çatışan IŞİD militanları Kobani merkezine yönelik saldırıları yoğunlaştırırken, YPG güçleri

KESKİN NİŞANCILARLA SAVAŞ

IŞİD ile PKK'nın Suriye'deki kolu YPG arasındaki kanlı kapışmada keskin nişancılar kullanılıyor. Kenti ele geçirmek isteyen IŞİD ile YPG karşılıklı keskin nişancılarla çatışıyor.

IŞİD'in, Meşteno Dağı'na konuşlandırdığı tank ve toplarla ilçeye saldırdığı ve ilçenin güneydoğu bölgesinde de çatışmaların sokak aralarında devam ettiği öğrenildi.

SINIR HATTINDA YOĞUN ÖNLEM

Son günlerde çatışmaların yoğunlaşması ve sınırı aşan mermiler nedeniyle sınır hattındaki güvenlik önlemleri de en üst seviyeye çıkarıldı. Suriye'ye gören hakim tepelere tank ve obüslerin konuşlandırıldığı sınır hattında zırhlı araçlarla görev yapan güvenlik güçleri ise sivillerin bölgeye yaklaşmasına izin vermiyor. Uyarılara rağmen sınır hattında toplanan ve bölgeden ayrılmayan kalabalık ise güvenlik güçlerince zaman zaman gazlı müdahale edilerek dağıtılıyor.

YABANCI PLAKALI ARAÇLARA YASAK


Öte yandan Suruç ilçe merkezinde de yoğun güvenlik önlemi alındı. Sınır hattına giden güzergah üzerinde birkaç ayrı bölgede kontrol noktası oluşturan güvenlik güçleri, buraya gelen araçları didik didik arayıp, içinde bulunanları kimlik kontrolünden geçiriyor. Güvenlik güçleri yaptığı kontrolde yabancı plakalı araçlar ile nüfusu Şanlıurfa olmayan kişilerin Suruç'a ve sınır hattına gidişine izin vermiyor.

200 SURİYELİ TÜRKİYE’YE GEÇTİ
Kobani’de, IŞİD militanları ile PKK’nın Suriye’deki kolu YPG arasındaki çatışmaların akşam saatlerinde şiddetlenmesi üzerine kaçan 200 Suriyeli, Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda yoğunluk oluşturdu. Sınır kapısındaki polis noktasında kayıt işlemleri yapılan, aralarında Kobani’deki siviller ile YPG’lilerin de bulunduğu iddia edilen 200 Suriyeli, Türkiye’ye giriş yaptı. Bazılarının yaralı olduğu görülen Suriyelilerin çadır kentlere yerleştirileceği öğrenilirken, şiddetlenen çatışmalar nedeniyle sınırın Türkiye tarafında ise alınan güvenlik önlemleri arttırıldı.

SINIR SİLAH SESLERİ İLE İNLİYOR


Çatışmalar Türkiye sınırındaki Büyükkendirci (Edmenek) mahallesinin hemen karşısında da yoğunlaşmış durumda. Sınıra yakın mesafeden sık sık silah sesleri geliyor.

IŞİD BAYRAĞINI DİKTİ

IŞİD, Kobani’nin doğu girişindeki Kani Arap mahallesinde dört katlı bir binaya bayrak astı. Kobani merkezi ele geçirmek için çatışmalar sürerken, Türk tankları Mürşitpınar sınır kapısına yakın tepelere konuşlandı.

TÜRK TANKLARI KOBANİ’YE BAKIYOR


Türk tanklarının yönü Kobani tarafına çevrilmiş durumda. Sınıra gidişlerde de yoğun güvenlik önemleri var. Askerler sınırındaki boşaltılan köylere gelenlere gazla müdahale ediyor.

"KATLİAM KORKUSU VAR"

Öte yandan Sterk TV’ye konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, sivil bölgelerin IŞİD denetimine girdiğini, bölgede hâlâ binlerce sivilin olduğunu söyledi. IŞİD’in intihar saldırıları düzenlediğini de belirten Abdullah, "Katliam korkusu var. Dünya kamuoyu uyandırılmalı, büyük eylemler yapılmalı." dedi.

"Koalisyondan istediğimiz şey aldıkları karara sahip çıkmaları" diyen Asya Abdullah, "Şimdiye kadar tavırları oldu ama çok sınırlı müdahale oldu. çok dar kapsamda kaldı. 20 gündür bu kantonda savaş var, onlara yardım geliyor her tarafları açık. Şimdiye kadar koalisyon kararını yerine getirmedi. Bu saldırıları durdurmadı." ifadelerini kullandı.

KRİTİK TEPEDE ÇATIŞMA

Kobani Kantonu Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Kurdo da Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada, özellikle Sabah saat 03:00’ten itibaren çatışmaların daha da şiddetlendiğini söylemişti.
Kurdo sabah saatlerinde yaptığı açıklamada “IŞİD hiçbir ilerleme kaydetmiş değil, savunmamız sürüyor” ifadelerini kullanmıştı.

YPG’DEN İNTİHAR SALDIRISI

İç savaşın başından beri ülkedeki protestolar ve ölümler hakkında bilgi geçen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), kadın bir YPG üyesinin IŞİD’e intihar saldırısı düzenlediği bilgisini geçti. SOHR’un Başkanı Rami Abdürrahman, YPG üyesinin Kobani’nin doğusundaki bir IŞİD mevzisine girip mermisi bitene kadar çatıştığını, ardından üzerindeki bombaları infilak ettirdiğini söyledi. Abdürrahman, saldırıda kaç IŞİD üyesinini öldüğüne dair ellerinde bilgi bulunmadığını belirtti. (Al Jazeera)


KORİDOR SÖZÜ VERİLDİ İDDİASI
Karayılan, bu görüşmeden önce de Müslim ile Ankara arasında bir başka temas daha olduğunu ve yine bazı sözler verilip tutulmadığını söyledi:

-"Bizim duyduğumuza göre bundan iki hafta önce de PYD lideri Salih Müslim’e verilen sözler vardı ancak onlar yerine getirilmedi."

Karayılan, o sözlerden birinin de Serekaniye'den Kobani'ye koridor açılması olduğunu belirtti:

-"15 gündür Serêkaniyê'den Kobanê'ye koridor açma sözünü verip yerine getirmeme tutumu, bir ambargo ve kuşatma tutumudur. Beklenti yaratıyor ama pratikleştirmiyor ve imha edilmesine zemin hazırlıyor."

KARAYILAN : PAZARLIK YOK
Murat Karayılan, koridor açılması sözü karşılığında herhangi bir pazarlığın yapılmadığını belirtti.
-"Bizim bildiğimiz kadarıyla herhangi bir pazarlık yapılmamıştır. Böyle bir şey söz konusu değildir; bu, Türk basınının uydurmasıdır. Ayrıca PYD'ye rejimle arasına mesafe koyması şartının dayatıldığını belirtiyorlar; bu da doğru değildir."

Murat Karayılan, verilen sözün neden yerine getirilmediğine ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı.

-"Ya devlet içinde bir ikilik var ya da tamamen Kobanê direnişini durdurmak için oyalama usulüyle psikolojik savaş taktiklerini uyguluyorlardır."


PKK'NIN İSTEDİĞİ KORİDOR

O koridorun önemi Karayılan'ın sözünü ettiği ve yaklaşık 180 kilometre uzunluğundaki koridor PYD'nin kontrolünde bulunan ve Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin hemen karşısında yer alan Serekaniye'den (Rasulayn) başlıyor.

Ancak, Kobani'ye kadar uzanan koridor üzerinde çok sayıda köy ve IŞİD'in denetiminde olan bir ilçe var: Akçakale'nin karşısında yer alan Tel Abyad. Koalisyon uçaklarının da hedef aldığı Tel Abyad'da IŞİD hakimiyeti sürüyor. Bu nedenle, koridorun Suriye içinde açılması zor görünüyor. Bu noktada da, koridorun, sınırın Türkiye tarafından açılması ihtimali akla geliyor. Bir başka ifadeyle böyle bir koridor, askeri açıdan çözümü imkansız görünen bir engelin Türkiye coğrafyası üzerinden aşılması anlamına geliyor. Ancak bu ihtimale de Ankara'nın nasıl bakacağı bilinmiyor.

Ankara günlerdir bu konudaki sessizliğini koruyor. Salih Müslim ile yapılan görüşmelerin içeriğine dair hiçbir açıklama yapılmadı. Koridor talebi doğru mu, Türkiye buna evet dedi mi, demişse ne karşılığında dedi gibi sorular henüz cevapsız.

KOBANİ SON BİLANÇO

Kobani'de son üç haftadır yaşanan çatışmalarda en az 400 kişinin hayatını kaybettiği, 160 bin Suriyelinin de bölgeden kaçtığı ya da tahliye edildiği bildirildi.




HDP, Kobani için yapılacak eylemlerin yer ve saatlerini açıkladı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Kobani için süresiz direniş” çağrısıyla bugün Kobani için yapılacak eylemlerin yer ve saatlerini açıkladı.
Eylem yer ve zamanı şöyle:
* Kadıköy Boğa saat 12.30
* Sultangazi DBP ilçe binası önü 13.00
* Bağcılar DBP binası önü 14.00
* Esenler Dörtyol Meydanı 15.00
* Beşiktaş Kartal heykeli 18.00
* Ataşehir İçeren Yeniyol 17.00
* Kocaeli-İzmit Merkez Bankası önü 14.00
* Artvin Hopa Meydanı 13.00
* Antalya Kapıyol Halkbank saat 14:00
* Ankara Sakarya Caddesi 15.00
* Bursa Kent Meydanı 14.00
* Adana İnönü Parkı 16.00
* Gemlik Dereboyu Taşköprü 18:00
* Antakya Eğitim-Sen önü 14.00
* Eskişehir Adalar Migros önü 14.00

 imctv.com

Allah sonumuzu hayır eylesin işin sonunda Türk Kürt çatışması çıkmaz umarım. Olan Türkiye Cumhuriyeti nin geleceğe yönelik planlarını etkilemez umarım.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More