AK Parti’nin yeni başkanı kim olacak?



AK Parti sözcüsü Hüseyin Çelik, bu akşam balkon konuşmasının ardından mini MYK toplantısı olabileceğini belirtti. Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köşk'e çıkmasının ardından 'AK Parti dağılır' diyenlerin beklentisinin gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Çelik, "Bölünecekler, parçalanacak dedikleri zaman bile çok şükür kavga etmedik. Milletimiz için, ülkemiz için, partimiz için en doğru sonuca ulaştık" diye konuştu.


AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Başbakanımız, yüzde 52 oy da alsa yüzde 100'ün cumhurbaşkanı olacaktır. Herkesin cumhurbaşkanı olacaktır, 77 milyonu kucaklamaya yönelik bir gayret ve tavır içerisinde olacaktır" dedi.

Çelik, AK Parti Genel Merkez binası önünde gazetecilere Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin çok önemli bir seçimi geride bıraktığını, 12. cumhurbaşkanını seçtiğini ve resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "12. cumhurbaşkanı" diyebileceklerini ifade eden Çelik, "Teveccühde bulunan halkımıza şükran borcluyuz. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi, bu kamuoyu anketleriyle ortaya konmuştu, meydanlarda ortaya konmuştu. Halkımızın nabzını tuttuğumuz zaman bunun böyle olacağı belliydi" dedi.

Çelik, seçimin büyük bir olgunlukla, üzücü bir olaya mahal vermeden, küçük bazı olaylar dışında büyük bir huzur ve sükunet içerisinde gerçekleştirildiğini, milletin sandığa giderek milli vazifesini yerine getirdiğini belirterek, "Hiçbir başarı tesadüfi değildir ve başarı ter kokar. Bu bir parti seçimi değildi, AK Parti'nin bugüne kadar girdiği 6 seçim ve 2 referandumda halkımız AK Parti'nin tezlerine oy verdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de bizim karşımıza 14 parti dikildi, 14 partinin ittifakıyla bir aday çıkartıldı. Diğer taraftan HDP'nin bir adayı vardı ama bütün bunlar içerisinde yüzde 52'nin üzerinde bir oyla Sayın Başbakanımıza halkımız Çankaya Köşkü için ruhsat verdi" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan'ın tahminen saat 22.00'da AK Parti Genel Merkezinden halka sesleneceğini, millete teşekkür ederek, seçimle ilgili değerlendirmeler yapacağını anlatan Hüseyin Çelik, "Bundan sonraki süreçle ilgili olarak ipuçları verecektir. Seçim bitmiştir, artık Türkiye'de herkesin birbiriyle söylediği sözler ümit ediyoruz ki geride kalmıştır. Bundan sonra Türkiye artık bütün enerjisini seçilmiş cumhurbaşkanı, hükümetiyle ve milli iradeyle oluşmuş olan icra organıyla yoluna devam edecektir" diye konuştu.

Türkiye'nin 2009 yılından 2015'e kadar seçim atmosferinde olduğunu, 2019'a kadar da seçim görünmediğini ve bu durumun 2023 hedeflerine ulaşma açısından önemine vurgu yapan Çelik, şöyle devam etti:

"Allah nasip ederse Türkiye'yi geldiğimiz yerden çok da öteye götürmek üzere hepimiz kollarımızı sıvayacağız ve gerekeni yapacağız. Sayın Başbakanımız balkon konuşmasından sonra eğer çok geç olmazsa mini bir MYK toplantısı yapmamız söz konusu olacak. Yarın da MKYK'mız toplanacak. Bundan sonra AK Parti'nin genel başkanı ve başbakanın kim olacağı haklı olarak soruluyor. Biz, bugüne kadar ortak akılla ve bizi sevmeyen insanları hiç de hoşnut etmeyecek şekilde her zaman kriz olacak, çatlama olacak, birbirlerine düşecekler, bölünecekler, çatlayacaklar, kavgaya düşecekler dedikleri zaman da çok şükür kavga etmedik, ortak aklı egemen kıldık ve partimiz için, milletimiz için, ülkemiz için en doğru olan sonuca vardık.


Seçim atmosferinde yükselen tansiyonun geri kalması gerektiğini kaydeden Çelik, “Bu seçim atmosferinde tansiyon yükselebilir, temenni ederim ki, muhaliflerimiz de bunu geride bırakırlar. 11 Ağustos Türkiye’de daha parlak bir gün olsun diye temenni ediyorum. Tabi şu sözlerde başlayacak, ‘Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52 oy aldı, yüzde 48 oy vermeyen var’ elbette yüzde 48 oy vermeyen de var, demokrasi zaten budur. Eminim ki, bu güne kadar olduğu gibi yüzde 52 oy da alsa yüzde 100’ün Cumhurbaşkanı olacaktır. Türkiye’nin etrafı yönetilemeyen ülkelerin çoğunlukta olduğu komşularla sarılmıştır, etrafımızda savaş vardır, kan vardır, göç vardır. Böyle bir atmosferde bizim sıkı sıkıya kenetlenmemiz lazım” açıklamasında bulundu.
MYK ve MKYK toplantılarından olağanüstü bir kurultay kararı çıkıp çıkmayacağı yönündeki soruya ise, “Yapacağımız toplantılardan sonra bu takvim belirlenecek” ifadeleriyle cevap veren Çelik, anketlerde oy oranlarının daha yüksek göründüğü şeklindeki bir soruyu ise şöyle cevapladı: “Sandık açılmadan önce yayınlanan bütün anketler bir çeşit tahmindir. Kamuoyu anketleri yabana atılacak şeyler değildir. Yüzde 54, 53, 57 bulanlar vardı. Mahalli seçimlere göre katılımın az olduğu anlaşılıyor. İnsanların büyük çoğunluğu tatilde, Güneydoğu’da insanlar fındık toplamaya, pamuk toplamaya gittiler, metropollerde oturan insanlar memleketlerine gidiyorlar. Hareketliliğin zirvede olduğu bir ayda seçim yapıldı, bütün bunlara rağmen anketörlerin kamuoyuna deklare ettiği tahminlerin büyük oranda tuttuğunu söyleyebiliriz.”


MKYK bu Sabah sabah toplanıyor
Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte yeni başbakan ve yeni hükümet konusunda da Ak Parti'de bugünden itibaren karar oluşturma süreci başlatılıyor. AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nun (MYK) gece toplanması planlanmıştı. Erdoğan, balkon konuşmasının ardından kurmaylarıyla ilk değerlendirmeleri gece yarısı yaptı.
Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı,  bugün saat 11.00'de yapılacak. MKYK toplantısı  henüz resmi olarak AK Parti Genel Başkanı sıfatı devam ettiği  için Erdoğan'ın başkanlığında yapılıyor. Bugün yapılacak MKYK toplantısında, olağanüstü kongre kararı alınması bekleniyor.
Ak Parti tüzüğüne göre; genel başkan ile MKYK'nın olağanüstü kongre çağrısı yapma yetkisi var. Toplantının gündemi çağrıyı yapan makam tarafından belirleniyor. Bu çerçevede olağanüstü kongre genel başkan seçimi gündemli olarak yapılacak. Kulislerde konuşulan en güçlü senaryoya göre; Ak Parti'nin olağanüstü kongre toplantısı, Ağustos ayının son haftası içinde Erdoğan Köşk'teki görevine başlamadan önce yapılacak. Böylece Ak Parti'nin yeni genel başkanı 28 Ağustos'tan önce seçilmiş olacak. Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde görevine başladıktan sonra cumhurbaşkanı olarak, Ak Parti kongresinin seçtiği yeni genel başkanı hükümeti kurmakla görevlendirecek. Yeni genel başkanın kurduğu hükümet için Meclis'te güven oylaması yapılacak. Böylece Ak Parti, 2015 genel seçimine genel başkan ve başbakanın aynı olduğu bir ismin liderliğinde gidecek.

Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğunda hükümeti kurma görevini Ak Parti'ye verecek. Ak PArti yeni Başbakan'ı belirleyecek.

Yeni Başbakan kim olacak?

Mehmet Ali Şahin mi?
Bülent Arınç mı?
Ali Babacan mı?
Beşir Atalay mı?

Acaba yeni başbakan kim olacak?


İki vekil

Erdoğan'ın genel başkanlığının düşmesinden sonra olağanüstü kongreye kadar Ak Parti Genel Başkan Vekili'nin Mehmet Ali Şahin olması bekleniyor. Erdoğan'ın başbakanlığının düşmesinden sonra yeni hükümetin güven oyu almasına kadar olan sürede ise Başbakan Vekili Bülent Arınç olacak.

 yeni başbakan kim, başbakan kim oldu, erdoğandan sonra başbakan kim olacak, erdoğan'ın yerine kim geçecek, erdoğanın yerine kim geçti, akpartinin başına kim geçti, akparti başkanı kim oldu, akp başına kim geçti, akp yeni başkanı kim oldu, akp yeni başbakanı kim oldu, baş bakan kim olacak, tayyibin yerine kim geldi, tayybin yerine kim geçti, tayyibin yerine kim başbakan oldu, recep tayyip erdoğanın yerine kim geldi, recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanı olunca başbakan kim olacak

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More