Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları 2014



YSK Seçim Sonuçları Öğrenmek İçin Tıkla, Seçim Sonuçları 2014 İllere Göre Dağıılımı, 2014 Seçim Sonuçlarından Sonra Ekmelettin İhsanoğlu'ndan İlk Açıklama Geldi, Ekmeleddin İhsanoğlu Açıklaması İzlemek İçin Tıkla, Recep Tayyip Erdoğan 2014 Balkon Konuşması İzle, Seçim Sonucu, Seçim Sonuçları Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2014 Tüm İlerin Seçim Sonuçları açıklanıyor, Yüzde 96 sı açılan sandıkları Her Geçen Zaman Heyecan Artıyor, Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları 2014 Hangi Aday Kazanacak?, Seçim Sonuçları Canlı İzlemek İçin Tıklayınız, Seçim Sonuçları Ankara,İzmir,Antalya,İstanbul.... Bütün İllerin Seçim Sonuçlarını Öğrenmek İçin Tıklayınız, Seçim Sonuçları Yüzde Kaçı Kaldı, Seçim Sonuçları Açıklandımı? Seçim Sonuçlarına göre Kim Daha Önde? Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları Açıklanmak Üzere, Her Kesin Merakla Beklediği İlk Defa Olan Bu Seçimde Kazanan Kim Olacak? An An Sizleri Güncel Seçim
Sonuçlarımızda Bilgilendirdik..Seçim Sonuçları Açıklandı (Cumhurbaşkanlığı 2014 Sonuçlarında Son Durum Ne?)

Seçim Sonuçları Cumhurbaşkanlığı Seçimi 2014 Tüm İlerin Seçim Sonuçları açıklanıyor, Yüzde 96 sı açılan sandıkları Her Geçen Zaman Heyecan Artıyor, Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları 2014 Hangi Aday Kazanacak?, Seçim Sonuçları Canlı İzlemek İçin Tıklayınız, Seçim Sonuçları Ankara,İzmir,Antalya,İstanbul.... Bütün İllerin Seçim Sonuçlarını Öğrenmek İçin Tıklayınız, Seçim Sonuçlarına göre Kim Daha Önde? Cumhurbaşkanlığı Seçim Sonuçları Açıklanmak Üzere, Her Kesin Merakla Beklediği İlk Defa Olan Bu Seçimde Kazanan Kim Olacak? An An Sizleri Güncel Seçim Sonuçlarımızda Bilgilendirdik..Seçim Sonuçları Açıklandı (Cumhurbaşkanlığı 2014 Sonuçlarında Son Durum Ne?)

KATILIM YÜZDE 74'TE KALDI
30 Mart yerel seçimlerinde HDP ve BDP'nin toplam oy oranı yüzde 6 olarak gerçekleşmişti. Dün, HDP adayı olarak Selahattin Demirtaş, sandıkta kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 9.8 rakamına ulaştı. Böylece oylarını yüzde 3.7 oranında artırdı.
Yerel seçimlerde toplam 52 milyon 695 bin seçmenin yüzde 88.64'ü sandığa gidip oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise yurt içi seçmen sayısı 52 milyon 894 bin olarak belirlendi. Ancak yurt içi seçmenlerin ilk verilere göre yaklaşık yüzde 74'ü oy kullandı. Bir önceki seçime göre, 2 milyon seçmen sandık başına gitmedi. YSK Başkanı Sadi Güven, 30 Mart seçimlerinde belediye başkanlığı seçimi için oy kullanan seçmen oranının yüzde 89.2, il ve belde belediye meclisi seçimlerine katılım oranının yüzde 89.15 olduğunu açıklamıştı.

Son verilere göre Recep Tayyip Erdoğan % 53 alırken, Selehattin Demirtaş % 10 ve Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ise % 37 oy aldığını görüyoruz. Tam olarak sandıkların açılmadığını bir kez daha belitelim.
Toplam sandık: 166.657
Açılan sandık: 156.307
Toplam seçmen: 55.701.719
Kullanılan oy: 34.734.188
Geçerli oy   : 34.062.555

Dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 12. cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, geleneksel balkon konuşmasında 77 milyonu kucaklayacağını söyledi. Seçimin kaybedeni olmadığını ifade eden Erdoğan, "Eski tartışmaları, gerilimleri eski Türkiye'de bırakalım" ifadesini kullandı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın yarıştığı seçimde, vatandaşlar T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerle oy kullanabilecek. Bu seçimde, ilk defa oy pusulalarında adayların fotoğrafları yer alıyor. YSK'da çekilen kura sonucunda pusulanın ilk sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Demirtaş, üçüncü sırasında İhsanoğlu'nun fotoğrafı bulunuyor.
Kimliği "tereddütsüz" ortaya koyan resmi belge ibrazı gerekiyor
Seçmenin kimlik tespitinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekecek.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası "olmayan" resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart olacak.

REKOR YİNE AYNI İLLERDE
Yerel seçimlerin yenilendiği Yalova'da Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 50'nin üzerinde oy aldı. Yine belediye seçimlerinin yenilendiği Ağrı'da ise yüzde 55 ile ipi göğüsleyen isim Demirtaş oldu. Rize ve Bayburt'ta yüzde 80'nin üzerinde oy alan Erdoğan; Adıyaman, Aksaray, Çankırı, Düzce, Elazığ, Erzurum, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Sivas ve Trabzon'da yüzde 70'in üzerinde destek gördü. MHP ve CHP, doğu bölgelerimizde varlık gösteremedi. En yüksek oyu yüzde 64.7 ile Edirne'de alan İhsanoğlu, İzmir'de yüzde 58.6 destek gördü. Şırnak'tan yüzde 82.9 destek bulan Demirtaş'a, Hakkari'de 81.6, Diyarbakır'da yüzde 63 oranında oy çıktı. AK Parti'nin büyükşehir belediye başkanlığını kazandığı Antalya ve Denizli'de İhsanoğlu, Erdoğan'dan fazla oy aldı. Isparta'da tersi bir durum yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de millet yine Erdoğan'dan yana tercih kullandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tunceli'de en yüksek oyu yüzde 50 ile Demirtaş alırken, MHP lideri Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'de Erdoğan galip geldi.
 
GÜL'ÜN OY KULLANDIĞI SANDIKTAN İHSANOĞLU ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oy kullandığı sandıkta, en fazla oyu cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu aldı.
Sandıktan cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan'a 34, Selahattin Demirtaş'a 21, Ekmeleddin İhsanoğlu'na 225 oy çıktı.
NECDET ÖZEL'İN SANDIĞINDAN İHSANOĞLU ÇIKTI
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in oy kullandığı sandıkta en fazla oyu cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu aldı.
Cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan'a 53, Selahattin Demirtaş'a 11, Ekmeleddin İhsanoğlu'na da 222 oy çıktı.
BAKAN YILMAZ'IN SANDIĞINDAN ERDOĞAN ÇIKTI
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın oy kullandığı sandıktan cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birinci çıktı.
Bakan Yılmaz'ın oy kullandığı Fevzipaşa İlkokulu'ndaki 1259 nolu sandıkta oy dağılımı belli oldu.
Kayıtlı 379 seçmenden 249'unun oy kullandığı sandıktan Recep Tayyip Erdoğan'a 136, Ekmeleddin İhsanoğlu'na 96, Selahattin Demirtaş'a 8 oy çıktı; 9 oy ise geçersiz sayıldı.
ATALAY'IN SANDIĞINDAN İHSANOĞLU ÇIKTI
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın oyunu kullandığı sandıkta, en fazla oyu cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu aldı.
Söz konusu sandıkta cumhurbaşkanı adaylarından Ekmeleddin İhsanoğlu'na 208, Recep Tayyip Erdoğan'a 54, Selahattin Demirtaş'a 8 oy çıktı, 3 oy ise geçersiz sayıldı.
ARINÇ VE BAKAN YILDIZ'IN SANDIĞINDAN İHSANOĞLU ÇIKTI
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cumhurbaşkanı seçimi için oy kullandığı sandıkta en fazla oyu Ekmeleddin İhsanoğlu aldı.
Sayım sonuçlarına göre 3056 numaralı sandıkta Ekmeleddin İhsanoğlu 165 oy aldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 143, Selahattin Demirtaş ise 3 oyda kaldı.
BAKAN BOZDAĞ'IN SANDIĞINDAN ERDOĞAN ÇIKTI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın oy kullandığı sandıktan en fazla oy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çıktı.
Sandıktaki 241 oydan 180'i Erdoğan'a, 52'si Ekmeleddin İhsanoğlu'na, 1'i de Selahattin Demirtaş'a çıktı. Oylardan 8'i ise geçersiz sayıldı.
AK PARTİLİ ŞENTOP'UN SANDIĞINDAN İHSANOĞLU ÇIKTI
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'un oy kullandığı sandıkta, en fazla oyu Ekmeleddin İhsanoğlu aldı.
Şentop'un oyunu kullandığı Dikmen'deki Dedeman İlköğretim Okulu'nda, 397 seçmenin kayıtlı olduğu 2123 numaralı sandıkta, 294 kişi oy kullandı, oyların 288'i geçerli sayıldı.
Cumhurbaşkanı adaylarından İhsanoğlu'na 216, Recep Tayyip Erdoğan'a 51, Selahattin Demirtaş'a da 21 oy çıktı.
SP GENEL BAŞKANI KAMALAK'IN SANDIĞINDAN İHSANOĞLU ÇIKTI
Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak'ın oy kullandığı sandıktan en çok oy cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na çıktı.
Sandıktan cumhurbaşkanlığı için Recep Tayyip Erdoğan'a 72, Ekmeleddin İhsanoğlu'na 202 , Selahattin Demirtaş'a ise 23 oy çıktı.
BBP GENEL BAŞKANI DESTİCİ'NİN OY KULLANDIĞI SANDIKTAN ERDOĞAN ÇIKTI
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin cumhurbaşkanı seçimi için oy kullandığı sandıkta en fazla oyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aldı.
Sayım sonuçlarına göre Erdoğan 175, Ekmeleddin İhsanoğlu 134 oy, Selahattin Demirtaş 1 oy aldı.
DEMİREL'İN SANDIĞINDAN İHSANOĞLU ÇIKTI
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanı seçimi için oy kullandığı sandıkta en fazla oyu Ekmeleddin İhsanoğlu aldı.
Sandıktan cumhurbaşkanlığı için Ekmeleddin İhsanoğlu'na 214, Recep Tayyip Erdoğan'a 23, Selahattin Demirtaş'a 7 oy çıktı.
30 MART'TA SONUÇLAR BÖYLEYDİ
Türk halkı cumhurbaşkanını ilk kez kendi oylarıyla seçiyor. Üç adayın yarıştığı seçimin birinci turda sonuçlanabilmesi için geçerli oyların yüzde 51’ini almak gerekiyor. İlk turda hiçbir aday bu oy oranına ulaşamaz ise 24 Ağustos’ta ikinci tur seçim yapılacak. Burada ise birinci turda en çok oy alan iki aday yarışacak. Geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı olacak. Türkiye bundan önce son kez 30 Mart'ta sandık başına gitti ve belediye başkanlarını seçti. 30 Mart'ta illerde seçim sonuçları aşağıdaki gibiydi. Bakalım bu kez illerde hangi aday en çok oyu alacak.
BİRİNCİ TURDA SEÇİLMEK İÇİN…
52 milyon 695 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Türkiye’de, 30 Mart yerel seçimlerinde yaklaşık 46 milyon 510 bin kişi oy kullandı. Geçerli oy sayısı ise 44 milyon 700 bin civarında oldu. 30 Mart’ta oy kullanan seçmen sayısı esas alındığında, ilk turda cumhurbaşkanı seçilebilmesi için adaylardan birinin alacağı oyun 23 milyonu geçmesi gerekecek.
30 MART’TA KİM NE KADAR OY ALMIŞTI?
30 Mart seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu’nun, il genel meclisi sonuçlarına göre Ak Parti 20 milyon 520 bin; CHP 12 milyon 552 bin; MHP 6 milyon 875 bin, BDP/HDP ise 2 milyon 895 bin oy almıştı.
AK Parti MYK ve MKYK toplanıyor
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından bu akşam MYK, yarın da MKYK, Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanacak -Erdoğan'ın, balkon konuşması için de hazırlıklar yapıldı
AK Parti, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bu akşam, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu da (MKYK) yarın saat 11.00'da toplanacak.
Cumhurbaşkanı adayı, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak kurullar da cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının değerlendirilmesi öngörülüyor.
AK Parti Genel Merkezinde "balkon konuşması" hazırlıkları
Bu arada, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından AK Parti Genel Merkezindeki hareketlilik dikkat çekiyor. Parti binasının çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, seçimin sona ermesinin ardından partililer Genel Merkez Binası'na gelmeye başladı.
Gazeteciler için binanın fuaye alanında ve açık otoparkında düzenleme yapılırken, salona kurulan ekranlardan seçim sonuçları takip edilecek. Canlı yayınlarla parti binasındaki atmosferi seyircilerine yansıtmaya çalışan muhabirler, ilk sonuçları geçmek için Yüksek Seçim Kurulunun seçim yasaklarının kaldırılmasına dair kararını bekliyor.
AK Parti Genel Merkezi önünde de Cumhurbaşkanı adayı, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşması için hazırlıklar yapılıyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde vatandaşların toplanabilmesi için otopark alanı boşaltıldı, bu alana ses ve görüntü sistemleri ve medya kuruluşlarının canlı yayınları için platform kuruldu.

http://www.hurriyet.com.tr/gunun-icinden/26981025.asp

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More