Piyasalarda düzeltme kapıda Borsa-Altın-Döviz Yorumları



CNBC kanalına katılan bir ekonomist, gelecek yıl ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artışı gerçekleştirmesiyle birlikte, yatırımcıların ucuz parasının piyasalardan çekilişinin etkisini hissedeceğini ve küresel borsalarda yüzde 20 düzeltme yaşanacağına işaret etti. Finansal danışmanlık şirketi IdeaGlobal’ın araştırma birimi başkanlarından Michael Gallagher, 2015’in ilk çeyreğinde küresel borsalarda yüzde 20 düzeltme beklediğini söyledi. Gallagher, “Gelecek hafta Yellen’dan alıştığımız güvercin tavrı devam ettirdiğini görebiliriz ve bu piyasalara destek sağlamayı sürdürebilir. Ben asıl sorunun Fed’in parasal sıkılaştırmaya başlamasıyla patlak vereceğini düşünüyorum. Bu
durumda ABD ekonomisindeki gerçekler daha fazla takip edilecek ve Wall Street başta olmak üzere küresel borsalarda büyük bir düzeltme görülecek. Bunun 2015’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesini bekliyorum” dedi.

VERİLER İYİYE İŞARET ETMİYOR

Bazı uzmanlar ekonomik verilerin Fed’den gelecek faiz artırımını kaldıramayacağı görüşünde. ABD ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 4 büyüyerek beklentileri aşmadı ve Temmuz’da işsizlik rakamları isteneni vermedi.

VARLIK ALIMI EKİM’DE BİTİYOR

Fed, düzenli olarak azalttığı varlık alım programını Ekim ayında tamamen sonlandıracak. Fed’in 2009’daki kriz sürecinde piyasalara destek için aldığı bu karar, son yıllarda borsaları temelsiz yükselttiği için bazılarınca eleştirildi. Analistler, Ekim ayında biten varlık alımının ardından, 2015’in başlarında faiz artışının da gelmesini bekliyor. Fed, bunu yaparsa 2006’dan bu yana ilk kez faiz artırmış olacak.

GÖZLER YELLEN’DA

Bu beklentiler arasında gözler gelecek hafta Jackson Hole’da diğer ülkelerden gelecek merkez bankası başkanlarına sunum yapacak Fed Başkanı Janet Yellen’da olacak. Uzmanların genelinde Yellen’ın göreve geldiği günden bugüne kadar takındığı güvercin tavrını sürdüreceği beklentisi var.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'ye yönelik açıklaması sonrasında dolar yükselişe geçti. Bankalararası piyasada açıklama öncesi 2,1530 seviyesinde olan dolar 2,1656'ya kadar çıktı. Dolar şu sıralarda 2,16'nın üzerine çıktı. Moody's, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye'nin zorluklarını gidermeyeceğini, politik gerginliğin 2015 seçimlerine kadar devam edeceğini açıkladı

Arka arkaya açıklanan ABD ÜFE ve sanayi üretimi verilerinin ardından dolar 2,1670 TL sevyesine kadar yükseldi. Borsa İstanbul'da ise hafta başından bugüne kadar geçen sürede görülen işlem hacmi yerini sakinliğe bırakırken satış eğilimi de devam etti. Endeks 4. kez 77.000 sınırına kadar geriledi. 16:30 itibarıyla BİST100 endeksi en düşük 77.120 seviyesini gördü. Son işlemlerde piyasa yüzde 0,45 düşüşle 77.218 düzeyinde bulunuyor.

16:15 ABD'de sanayi üretimi beklentileri aştı

ABD'de sanayi üretiminde beklentilerin üzerinde bir artış yaşandı. ABD Merkez Bankası(FED) tarafından yapılan açıklamaya göre, sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 0,4 artış gösterdi. Beklentiler, sanayi üretiminin yüzde 0,2 artacağı yönündeydi.

15:30 ABD'de Temmuz ayında üretici fiyatları beklentilerin altında birartış gösterdi
 
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, üretici fiyatları yüzde 0,1arttı. Piyasada beklentiler yüzde 0,2 artış olacağı yönündeydi.

2. seans Moody's ile gelen düşük açılış

Borsa İstanbul 1. seansı yatay kapattıktan sonra Moody's'den gelen açıklamaların etkisiyle 2. seansa 300 puanlık düşüşle 77.304 puandan başladı. Moody's Investors Service'den yapılan açıklamada, Türkiye'de 10 Ağustos tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlarının, devam eden yurtiçi politik gerilim ve 2015 Haziran'da yapılacak parlamento seçimlerine kadar devam edecek belirsizlik nedeniyle Türkiye'nin kredi notunun önündeki önemli ekonomik ve kurumsal zorlukları (yavaş büyüme, yüksek enflasyon, kayda değer dış kırılganlıklar ve TCMB gibi önemli kurumların bağımsızlıklarında zayıflama) çözmeyeceğini savundu. Açıklamaların ilk dakikalarında dolarTL 2,1650'ye doğru hareketlendi ancak açıklamların malumun ilanı olduğu şeklindeki yorumlar tekrar gerilemeye neden oldu. DolarTL'de 2,1607'den işlemlere devam ediliyor.

1. seans kapanış

Borsa İstanbul 100 endeksi 1. seansta 77.541 ile 78.211 aralığında hareket ettikten sonra, düne göre 40 puanlık artışla 77.610 puandan kapandı. Bankacılık sektör endeksi  147 puan düştü, holding endeksi 194 puan, sınai endeks 88 puan artışla kapandı. İşlem hacmi 1,2 milyar TL olurken Garanti, Halkbank, Vakıfbank, İş C ve Akbank en çok işlem gören hisseler oldu. 144 hissenin değeri arttı, 150 hissenin fiyatı düşüşle kapandı. En çok yükselen BİST100 hisseleri Hürriyet, İhlas, Ford otosan, Anadolu Efes, Ve doğuş otomotiv oldu. En çok düşenler ise Menderes, Saf GYO, Ege Endüstri, İttifak Holding ve Soda Sanayi oldu.

Dolar bankalararası piyasada 2,1504 TL ile 2,1630 TL aralığında hareket etti. Euro 2,8918 TL'den işlem görüyor.

2 yıllık aktif tahvil faizi yüzde 9,15 ile 9,27 aralığında hareket etti.

Altın fiyatları yatay seyrini korudu. Ons altın 1.313 dolardan işlem görüyor.

İşsizlik rakamları açıklandı

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2014 yılı Mayıs döneminde 2 milyon 551 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise %8,8 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %8, kadınlarda ise %10,5 oldu. Aynı dönemde  tarım dışı işsizlik oranı %10,7 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı %15,8 iken,15-64 yaş grubunda bu oran %8,9 olarak gerçekleşti.
 
TÜİK'ten yapılan açıklamaya göre, Mayıs 2014 döneminde 15 ve daha yukarı yaştaki istihdam edilenlerin sayısı, 26 milyon 538 bin kişi, istihdam oranı ise %46,7 oldu. Bu oran erkeklerde %66,1, kadınlarda ise %27,7 olarak gerçekleşti.
 
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 5 milyon 820 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 20 milyon 718 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin %21,9’u tarım, %20,2’si sanayi, %7,4’ü inşaat, %50,5’i ise hizmetler sektöründe yer aldı.

1. seans açılış

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 361 puanlık yükselişle 77.931 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 0,47 değer kazanırken, bankacılık endeksi yüzde 0,48, holding endeksi yüzde 0,38 yükseliş kaydetti.

Analistler, bugün yurt içinde mayıs dönemi işsizlik oranı, merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ağustos ayı beklenti anketi, yurt dışında ise İngiltere'de 2. çeyrek büyüme, ABD ÜFE, sanayi üretimi ve New York Fed İmalat Sanayi endeksi verilerinin BIST 100'ün yönü üzerinde etkili olacağını ifade ediyor.

Teknik olarak BIST 100 endeksinde 78.500 seviyesinin direnç konumunda olduğunu belirten analistler, yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde 80.000 puanın gündeme gelebileceğini ifade ediyor. Analistler, aşağı yönlü hareketlerde ise 76.500 puanın önemli destek konumunda olduğunu belirtiyor.

ALTIN
Hedge fon Paulson & Co ikinci çeyrekte dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust’taki payını korumaya devam ederken, Soros Fund Management LLC altın madenciliği hisselerindeki yatırımını keskin bir şekilde artırdı.

Efsanevi yatırımcı George Soros’un bir ABD altın madenciliği şirketleri BYF’sindeki yatırımını neredeyse iki katına çıkarması hedge fonlardaki büyük isimlerin sarı metale olan güvenlerinin devam ettiğini gösteriyor.

Yatırımcılar, akıllı paranın enflasyon ve ekonomik belirsizliğe karşı bir koruma olarak altına olan algısının değişip değişmediği konusunda önemli ipuçları vermesi nedeniyle önemli fon yöneticilerinin çeyrek dönem raporlarını dikkatle izliyor.

New York’ta yerleşik Paulson & Co’nun SEC’e verdiği rapora göre fonun SPDR Gold Trust’ta 1,31 milyar dolar değerinde 10,2 milyon hissesi var.

Bu da altın fiyatında ikinci çeyrekte meydana gelen yaklaşık yüzde 3,5’luk artış göz önüne alındığında 45,3 milyon dolar civarında bir kazanç anlamına geliyor.

Soros Fund Management da Market Vectors Gold Miners ETF’deki payını ikinci çeyrekte 54 milyon dolar seviyesinde değerlenen 2,05 hisseye çıkardı. Şirketin ilk çeyrekteki hisse sayısı ise 1.16 milyondu.

Görünümün önemli yatırımcıların altına olan inançlarını koruduklarını gösterdiğini söyleyen New Jerseyli emtia yatırımları şirketi LOGIC Advisors’ın ortağı Bill O´Neill, “Altın madeni hisseleri nispeten ucuz olarak görülüyor. Soros altın fiyatlarının fiyat aralığının dip kısmına yakın olduğunu düşünüyor olabilir,” dedi.


Altın, yatırıcıların küresel ekonomik görünüm, jeopolitik gerilimler ve gevşeyen talebe ilişkin işaretleri değerlendirmeleri ile birlikte, ikinci haftayı da kazançla geçmeye yönlendi. Gümüş değer kaybederken, palladyum yükselişini sekizinci güne taşıdı.

Spot altın, dünkü seviyesi olan ons başına 1,313.52 dolardan bugün Singapur saati ile 11:58'de 1,312.08 dolara geldi. Metal bu hafta yüzde 0.2 yükseldi. Dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'ın en büyük yatırımcısı Paulson & Co., dün açıklanan resmi dosyalara göre, ikinci çeyrekte de bu fondaki payını koruyarak 10.23 milyon adet hissede tuttu. Böylelikle Paulson & Co., dört çeyrek üst üste SPDR'daki varlıklarının miktarını değiştirmedi.

Bu hafta açıklanan veriler, Euro Bölgesi'nde ikinci çeyrek büyümesinin sıfır seviyesinde gerçekleştiğini, ABD'de işsizlik başvurularının geçen hafta beklenenden fazla arttığını ve Çin'de yeni kredilerin beklenmedik bir şekilde düştüğünü gösterdi. Bu durum, küresel politika yapıcıların büyümeyi desteklemek için karekete geçeceği beklentilerini güçlendirdi. Rusya, Ukrayna'nın Rusya yanlısı ayrılıkçıların elinde tuttuğu bölgelerine yardım sağlayabilmek için ateşkes önerisinde bulunurken, Gazze'de ateşkes ikinci gününe girdi.

New York'ta INTL FCStone Inc. analisti Edward Meir, "Altın yukarıda tutunmak için elinden geleni yaptı," dedi ve "Altın fiyatlarının, özellikle ikiz alım motorları olan mücevher ve yatırımcı talebindeki azalma ile birlikte, ne kadar yukarıda tutunabileceğini görmek zor" şeklinde görüş bildirdi.

Dünya Altın Konseyi'nin Hindistan'dan sorumlu idari direktörü Somasundaram P.R., Çin'den sonra dünyanın en büyük altın kullancısı Hindistan'da altın talebinin bu yıl 850 ila 950 ton olabileceği tahmininde bulundu. Önceki tahmin 900 ila 1000 tondu. Uzak Doğu'dan sorumlu idari direktör Albert Cheng, Çin'de altın kullanımının 900 ila 1000 ton olabileceğini belirtti. Cheng, Şubat ayında, Çin'in tüketiminin muhtemelen 1000 tonun üzerinde kalacağı tahmininde bulunmuştu.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,313.30 dolara geriledi ve bu haftaki kazancını yüzde 0.2'ye daralttı.

Spot gümüş yüzde 0.1 düşüşle ons başına 19.8687 dolara çekildi ve beşinci haftayı da düşüşle geçerek Nisan 2013'ten bu yana en uzun haftalık kayıp dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Spot palladyum yüzde 0.3 yükselerek ons başına 885.76 dolara çıktı ve üç haftalık kayıpla Eylül ayından bu yana en uzun süreli haftalık düşüş serisini gerçekleştrdikten sonra bu hafta yüzde 3 değer kazabdı. Fiyatlar yükselişini sekizinci güne taşıyarak, bir ayın en uzun süreli günlük çıkış serisini daha da genişletti.

Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,465.69 dolarda kaldı ve haftalık düşüşe yöneldi.

Kaynak: http://www.borsagundem.com/haber/piyasalarda-duzeltme-kapida/614440

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More