En Kaliteli 10 Kırmızı Şarap



Kırmızı şarap sağlık için iyi olmasının yanı sıra kimileri için bir tutkudur. Bu yazımızda sizler için Türkiye'de bulabileceğiniz en iyi 10 kırmızı şarabı inceledik.

10-Kavaklıdere Prestige Kalecik Karası: 83.50TL
Üzüm: Boğazkere
Renk: Koyu bordo röfleler taşıyan yoğun bordo
Koku: Kuru erik, kuru incir; deri, tütün ve topraksı kokular ile kompleks
Tat: Tam gövdeli, asidite ile çok iyi dengelenmiş olgun ve güçlü tanenlere sahip, kuru kırmızı meyve, siyah çikolata ve kahve aromalarıyla zengin ve uzun
Fıçı: 12 ay Fransız meşe fıçılarda olgunlaştırılmıştır.

9-Corvus Cabernet Sauvignon 2007: 89.50TL
Corvus’un kendi stratejik çaba ve emekleriyle ortaya koyduğu “Appellation Corvus Bozcaada” projesinin ilk örneği. Tamamen özel sektör eliyle ve yabancı üzüm türlerinden böylesi bir apelasyon denemesi yapılmış olması elbete benim açımdan tatminkar değil. Yine de yetmez ama evet denebilecek bir çaba. Corvus’u en azından düşündüğü ürettiği emek verdiği için kutlamak gerekir.
8-Corvus Malbec: 93.50TL
Kadehte, koyu böğürtlen renklerinden mora çalan derin yakut rengine, erguvani kırmızı ve şarabın gövdesinden gelen koyu bordoya kadar gökkuşağı gibi renk geçişleri ile gözalıcı. Burunda, koyu meyve kokuları yayılıyor. Böğürtlen, yaban mersini ve tatlı çilek kokuları tüm genzinizi dolduruyor. Damakta Malbec üzümünün lezzeti keyifle kendini gösteriyor. Olgun üzüm ile birlikte kiraz arolarinin tazelik hissi yayılıyor. Meyve tanenleri ve fıçı duyumları öne çıkmazken içim keyfi ve devamlılığı mükemmel. Yumuşak, yuvarlak ve gövdeli, damakta uzun ve kalıcı tatlar bırakıyor.

Cabernet Sauvignon ve Merlot’dan daha fazla güneşe ve özellikle gece-gündüz ısı farklarına ihtiyacı olan Malbec, Bozcaada’nın özel mikrokliması ile mükemmel uyum sağladı. Türkiye’nin Malbec üzümünden üretilmiş ilk şarabı olan “CORVUS MALBEC ” ile bu üzümün tüm karakterini keşfedebilirsiniz.

7-Corvus Blend No.4 2007: 94.50TL
2010 yılının yazında Bozcaada’da rüya gibi bir tatil geçirmiştik. Bu tatil benim şarapla haşır neşir olma yolunda attığım ilk adımlardan biri olarak bu blogun ilk yazılarından birinde kendine daha önce yer bulmuştu. Tatilin sonunda evimize birkaç şişe Corvus şarabı ile dönmüştük. İşte o şaraplardan sonuncusu resimde gördüğünüz Corvus Blend No3 (2006).

Bu şarabı Corcus’un sanıyorum üretim tesislerinin de olduğu yerdeki mağazasından yaklaşık 70 TL civarı bir fiyata aldığımızı hatırlıyorum. Rakam tam olarak doğru değilse bile bana o zaman yüksek gelen bir fiyattı, o zamanlar henüz şarapla bu denli haşır neşir de olmadığımdan o fiyata şişenin içinden mucize çıkıyor olmalı diye düşünmüştü
6-Chateauneuf du Pape 2007: 159.00TL
Web sitelerinde belirtildiğine göre bu şarabın kupajında basta grenache olmak üzere cinsault, mourvèdre,syrah, muscardin, camarèse, counoise, picpoul, clairette ve bourboulenc cinsi üzümler harmanlanırmış. Châteauneuf kasabasinda avignon'lu papalara ait uzum bağlarında üretildiği içindir kichâteauneuf du pape demişler. Özellikle papa jean xxii, bu şarabın tanınması için epey çaba göstermiş ve papaların yazın vakitlerini geçirdikleri bir şato da inşaa ettirmiş. Mozart'in sihirli flut operasında papageno'ya ikram edilen şarabın dachâteauneuf du pape olduğu ileri sürülür; ancak bu söylenti doğru değildir, papageno öküzgözü bogazkere kupajı içer.

5-Corvus Corpus 2006: 184.50TL
Corvus'un 2007 rekoltesi kırmızı şaraplarını uzun süredir merakla bekliyorum.Çünkü 2007 Corvus için oldukça iyi geçen bir yıldı ve meşe fıçada olgunlaşan şarapları da epeyce övgü alıyordu. Dolayısıyla Corvus'un bu zamana kadar ki en başarılı şaraplarını bu yıl tadacağımızı sanıyorum. Bunun ilk örneği olan Corvus Corpus 2007 geçtiğimiz günlerde tüketime sunuldu. Corpus; Corvus'un en özel şaraplarının başında geliyor. Geçmiş rekoltelerinde ortaya koyduğu başarılar bunun bir ispatı. Corpus 2007 her rekoltesinde olduğu gibi sadece yabancı üzümlerin oluşturduğu bir kupaj şarap. Önceki rekoltelerinde Shiraz, Cabernet Sauvignon ve Merlot bu şarabı oluştururken; 2007 rekoltesinde bu üçlüye Cabernet Franc de katılmış. 2007 de bir başka farklılık da en büyük oranda kupaja katılan üzüm bu kez Shiraz değil Merlot olarak belirlenmiş. Corpus da dikkatimi çeken bir başka ayrıntı da şu: Şişenin arka etiketinde önceki kupajlarda olduğu gibi "Bozcaada ve Ege bölgesi bağlarının üzümleri" tanımlaması devam ediyor. Yani büyük olasılıkla Corvus Bağları dışında Ege'nin başka bağlarından da Corvus üzüm alımına 2007 de de devam etmiş. Yani Corpus 2007 bir tek bağ şarabı değil. Bu durum benim açımdan elbette bir olumsuzluk. Ancak şarabın düzeyine söylenebilcek pek bir söz yok. 2011' in de çıtasını biraz yüksekten açmış bulunuyoruz. Şarapta burun ve damak son derece başarılı. Burunda yoğun aromatik; damakta kompleks ve yoğun gövdeli.
4-Kayra Imperial 2008: 195.00TL
Köklerinden tanelerine lezzet taşırken, güneşi, yağmuru ve rüzgârıyla onları taçlandırıyor.Kayra Imperial, yılın en iyi rekoltesi olan üzümleri şaraba dönüştürüp şarap severlerin beğenisine sunan bir seri. Kim bilir önümüzdeki yıl hangi üzümler en iyi rekolteyi verip, siz şarap severlere eşsiz bir şarap deneyimi yaşatacak...

3-Kayra Imperial 2006: 195.00TL
Kayra Imperial’ın çok güçlü bir tada ve entegre tanen yapısına sahip dolgun bir şarap olduğunu belirten Özfırat, “Uzakdoğu mutfağı ile de çok güzel gittiği söylendi. İstanbul’daki Japon restaurantı Hakkasan’da üç ay deneme yapıldı. Müşterilerin tercihinde açık ara Kayra Imperial en ön sırada yer aldı. Üretim çok sınırlı olduğu için Türkiye’de de ancak 10 restaurantta satılabileceğini tahmin ediyoruz. Önemli olan bu şarabın özelliğinin restaurantlar tarafından da bilinmesi. Onların da istekli olması gerekir" diye görüşünü özetledi.

2-Terra Italia Barolo 2004: 199.50TL
İtalya’nın Piemonte bağlarında yetişen en seçkin Nebbiolo üzümlerinin, Terroir felsefesiyle yerinde işlenmesiyle üretilmiştir. Burunda taze biberiye, meyankökü, Hindistan cevizi, çedar ve tatlı karamel kokuları, damakta ise erik, siyah Frenk üzümü ve meyve aromaları sunar.
Üzümler: Nebbiolo
Üretildiği Bölge: Barolo
Alkol Derecesi:%14
Servis Önerileri ve Saklama Koşulları:Dengeli ve güçlü tanenli yapısıyla fırınlanmış ve ateşte pişmiş kırmızı etler, av etleri ve eskitilmiş peynirlerle mükemmel uyum sağlar.
1-Corvus Cruturk: 257.50TL
Bozcada’da özenle dikilen ve hektarda 6300 düşük verimle anaç barındıran, yüksek yoğunluklu, organik ve biodinamik kriterler ile oluşturulan Corvus Kocabağ’ın üzümleri ile üretilmiştir.
Olgunlaşma kriterlerine göre ve salkım seçim yöntemiyle elle toplanan üzümlere, önce soğuk meserasyon, ardından uzun ve kontrollü fermantasyon sonrası 3 aylık ikinci maserasyon uygulanmıştır.
Enoloğumuz Piergiorgio Berta gözetiminde, 12 ay Fransız fıçılarda ve 12 ay Italyan botte’lerde bekletilmiştir. Sadece 3400 adet üretilmiş olup, 24 ay şişede dinlendirildikten sonra beşinci yılında size sunulmuştur. Bu şarap bize miras kalan değerlerimize ve bu topraklara emek veren insanlara saygı için üretilmiştir. Uygun koşullarda uzun yıllar saklayabileceğiniz CruTurk , 2011 sonrası içilmeye başlanmalı ve içilmeden önce 3 saat havalandırılmalıdır

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More