Likopen ve Antioksidan Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?



Yemek yaparken salça üzerinde görmüş olduğum ‘’Likopen İçerir’’ ibaresi bu konuyu araştırmamdaki tek sebep oldu. Evlerimizde hemen hemen tüm yemeklerde kullandığımız salça içerisindeki likopen nedir? İnsan sağlığı üzerindeki etkisi nedir?
Likopen; sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Likopen güçlü bir antioksidandır ve vücudumuz tarafından üretilmeyip çeşitli besinlerle vücuda alınır. Başlıca likopen kaynağı domates olup ayrıca tropikal meyveler, karpuz ve kırmızı greyfurt gibi meyve ve sebzeler
de likopen kaynaklarındandır. Araştırmalara bakıldığında likopen yoğunlukla ketçap, salça gibi işlenmiş domates türevlerinde yoğunlukla bulunmaktadır.
LİKOPEN ORANI YÜKSEK OLAN MEYVE VE SEBZELER
Ürün                                        Likopen  (mg /100 g)
Domates Salçası                                     85
Domates Ketçabı                                   15.9
Domates Suyu                                        9.5
Domates sosu                                         14.1
Karpuz                                                     4.0
Pembe Greyfurt                                     4.0
Taze domates                                         3.0
*Likopen oranı iklim şartları, toprak yapısı ve domates çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Likopenin Faydaları
Likopen; büyük bir antioksidan kaynağı olup, zarar görmüş hücreleri onarmaktadır. Böylece çeşitli kanserleri önleyebileceği görülmektedir. Araştırmalara göre; prostat kanseri, sindirim sistemi, rahim kanseri, meme kanseri, mide kanseri ve akciğer kanserini engelleyebilmektedir. Ayrıca kadınlarda kalp ve damar hastalığını koruyucu etkiye sahiptir.
Kandaki kolesterol oranının düşmesine yardımcıdır. Toronto Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre likopen; LDL kolesterolün oksidasyonunu baskılayarak koroner kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.
Likopen akciğerdeki iltihaplanmayı onarıp, astım riskini azaltmaktadır. Günde 1 porsiyon ve daha fazla domates ve türevlerini tüketmek prostat kanserini önleyici etkiye sahiptir.
Kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir ayrıca likopen; cildin oksijeni daha iyi ve etkili kullanmasını sağlar.
Ayrıca likopen; sıcak veya soğuk ortamlarda saklanabilmektedir. Sıcak ortamda kimyasal yapısında herhangi bir bozulma gözlenmemiştir. Ayrıca domates piştikçe likopen oranı artmaktadır ve zeytinyağı ile birlikte yenildiğinde vücut tarafından daha iyi sindirilmektedir.
Kadınların Güzellik Sırrı: Likopen
Ciltte doğal bronzlaşma sağlayıp, gerginlik, parlaklık ve canlılık sağlayan likopenin güzelliğe katkısı yeni değil aslında, yıllar öncesine kadar dayanmaktadır. Hatta öyle ki; Balaton Gölü kıyısında yaşayan domates yetiştiricisi Macar kadınlarının pişmiş domates eriyiklerini yüzlerine sürerek güneşten korundukları, geceleri kullandıkları domatesli kremlerle ileri yaşlarda bile genç görünmeyi başardıkları biliniyor.


Antioksidanları serbest radikallerle hasara uğramış hücrelerimizi koruyan maddeler olarak tanımlanıyor. Serbest radikaller ise vücudun normal metabolik faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan kararsız moleküller olarak tanımlanmakta.Antioksidanlar, diğer moleküllerden aldığı elektronlarla DNA’ya zarar veren serbest radikallerin taşıdığı elektriği, etkisiz hale getirir. Serbest radikallerin verdiği zararlar, yaşlanma ve kanser gelişimi de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla ilişkilendiriliyor. Antioksidanlar kanseri yavaşlatabiliyor veya kansere karşı koruyabiliyor.Antioksidanların kanseri önlemedeki rolünü destekleyen kanıtlar sunan laboratuar çalışmaları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, antioksidan takviyelerinin faydalı olmadığını gösteren klinik çalışmalar da bulunmaktadır. Benzer şekilde, antioksidanların kemoterapi veya radyasyon tedavisinin (olumlu) etkisini arttırdığına dair görüşler de belirsizliğini korumaktadır.
Antioksidan takviyeleri ile ilgili klinik deneyler belirsiz ve tedavi sırasındaki tamamlayıcı etki ve yararları halen bir tartışma konusu iken, Dr. Lorenzo Cohen, antioksidanların doğal yollardan alınmasını tavsiye ediyor. Araştırmalar antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelere dayalı beslenmenin bazı kanser türleri riskini düşürebildiğini göstermektedir.
Antioksidan açısından zengin yiyecekler:
Antioksidan bazlı vitamin ve mineral içeren yiyecekler
• Beta-karoten: Genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuç, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde görülür. Ispanak, kale, brokkoli, turp, şalgam yaprakları da antioksidan açısından zengin sebzeler arasındadır. • Selenyum: Tuna ve morina balığında bulunur.
• Vitamin A: Ispanak ve kale gibi yapraklı yeşilliklerle havuç ve kavunda bulunur.
• Vitamin C Askorbik asit: Portakal, greyfurt gibi turunçgillerde , yeşil ve kırmızı biber, kivi, brokoli ve çilekte bulunur.
• Vitamin E: (alpha-takopherol): Buğday tohumu, ayçiçeği çekirdeği, badem, ve pişmiş domateste (salça, domates püresi gibi ürünlerde) bulunur.
Doğal olarak bioaktif antioksidan açısından zengin olan yiyecekler
• Polifenol: Soya, yeşil çay, siyah çikolata, erik, yaban mersini, siyah ahududu, çilek, elma, kabuklu yemişler (fındık, pekan, şamfıstığı)
• Glucosinalates: Turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kapak, karnabahar, Brüksel lahanası ve kıvırcık lahana
• Resveratrol: Üzüm, kızılcık, yaban mersini, ve yerfıstığı
• Lutein: Ispanak, kale, kara lahana, brokoli, kivi ve yüksek derecede lutein barındıran kırmızı üzüm
• Likopen: Pişmiş domatesler (salça ve domates püresi gibi ürünler), karpuz ve kayısı
Dr. Lorenzo Cohen
Devamı: http://www.bilgiustam.com/likopen-nedir-faydalari-ve-zararlari-nelerdir/#ixzz1cOPqLRjq

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More