Bebek Nasıl Bakılır? Resimli Anlatım



YENİDOĞAN KİMDİR, NASIL BAKILIR?

YENİDOĞAN KİMDİR, NASIL BAKILIR?
Bebeğin doğumdan itibaren 28 günlük oluncaya kadarki dönemine “yenidoğan dönemi” denir. Bebeğin gelişimindeki en kritik ve ilk bir yılın içinde de en önemli dönem olan yenidoğan dönemi, bebek ölümlerinin de en sık görüldüğü kritik bir süreçtir… Tam da bu noktada, doğum yaptığınız hastanenin “yenidoğan yoğun bakımı” olup olmaması konusu devreye girer. Çünkü, eğer doğum
yapacağınız hastanenin (özel ya da devlet hastanesi fark etmez) yenidoğan yoğun bakım merkezi yoksa, doğum sırasında bebeğinizin sağlığında yaşanacak en ufak bir sorunda; bebeğinizi kucağınıza verip, yenidoğan yoğun bakımı olan bir hastaneye gitmeniz gerektiğini söyleyebilirler. Ve bu tedbirsiz durum karşısında, siz de bebeğiniz de kaderinize mahkum kalabilirsiniz. Böyle bir aksiliği ve bebeğinizin sağlığını riske atmamak üzere doğum yapacağınız hastaneyi önceden çok iyi araştırmalısınız.

Doğuma az bir zaman kala, bu araştırma sürecinde doğum yapacak anne adaylarına rehberlik etmesi amacıyla bebek dostu hastanelerden biri olan Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Alper Soysal’dan bilgi aldık. Kendisi bize yenidoğan kimdir, yenidoğanın özellikleri nelerdir, doğumdan itibaren yenidoğana nasıl bir bakım uygulanmalıdır, konularını anlattı.

YENİDOĞANIN ÖZELLİKLERİ?
Yenidoğan bebeğiniz dünyaya uyum sağlamak için birkaç haftalık bir süreye ihtiyaç duyar. Yenidoğan önce anne ile tanışır, anne sütü emmeye başlar; böylece anne ile birbirlerine alışırlar. İlk haftalarda, ne zaman ne yapacağını önceden kestiremezsiniz. Bazı günler daha aktif, bazen sessiz olacaktır. Bazen çok ağlayabilir, huzursuzluk gösterebilir, solunumu düzensiz olabilir, hıçkırabilir, sık sık irkilebilir.

Bebekler birbirine benzemez, her bebeğin farklı karakter özellikleri vardır. Örneğin, bazı bebekler daha sakin ve uyumlu olur, gereksinimlerini daha kolay tahmin edilebilir. Bazı bebekler ise zordur, beslenme ve uyku saatleri düzensizdir, sakinleştirilmeleri daha zor olur.

Bebeğin başı, kendine göre büyük ve ağırdır, boyun kasları güçsüzdür, desteklenmesi gerekir. Karın üstü yatarken başını kısa süre kaldırabilir. Oturtulursa başı düşer. Yaklaşık 20 cm’lik bir mesafeyi net görebilir. En çok yüzlere ve parlak, kontrast renklere bakmayı sever. Şiddetli sesleri duyar ve irkilir. Sesinizi duymaktan hoşlanır, konuşarak onu sakinleştirebilirsiniz. Annesinin kokusunu tanır.

Bütün bebekler sevgi ve sıcaklığa gereksinim duyar. Bu nedenle bebeğinizi sık sık kucaklayın, sarın, sevginizi gösterin. Gereksinimlerini zamanında karşılayarak temel güven duygusunu geliştirin. Ağlayınca karşılık gören, sıkıntısı giderilen bebek hayata güvenli bir başlangıç yapacak, özgüveni gelişecektir.

Bebeklerin uyku düzenleri de farklılık gösterir. İlk aylarda genellikle günde 15-18 saati uykuda geçirecektir. Gece ve gündüz farkını bilmez. Bebek genelde gece sık sık uyanacağından, annenin de gece gündüz demeden, bebek uyurken dinlenmeye çalışması iyi olur. Bebeğin uykusu sırasında ev işlerini halletmeye çalışan anne, gece de uykusuz kalırsa, bu zor tempoya dayanması güçleşir.


DOĞUM YAPILACAK HASTANENİN ÖZELLİKLERİ…
Bebekler ister normal yolla ister sezaryen ile doğsunlar, ilk nefeslerinde başlarında tecrübeli bir ekibin bulunması ve gerekirse canlandırma ihtiyaçlarının bilinçli olarak karşılanması çok önemlidir. Doğum anında yaşanabilecek küçük aksaklıklar yaşamın ileri dönemlerine de yansıyabilecek ciddi problemlere neden olabilir. Bu nedenle hastanedeki her doğumda bir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Bebek Hemşiresi hazır bulunmalıdır. Böylece; bebeğin ilk muayenesi doğum anında yapılır, gerekli müdahaleler gecikmeden uygulanır. Doğum sonrası göze antibiyotik damla, göbeğe antiseptik sürülür. Hepatit B aşısı yapılır. Her bebeğin kan gurubu tayin edilerek kan şekerine bakılır.

BEBEK DOSTU HASTANE KAVRAMI
Bebek dostu kavramının anlamı bebeği annesine mümkün olduğu kadar yakın tutmaktır. Bebek en kısa zamanda anne kucağına verilerek, annenin ısısına, kokusuna, sütüne alışması sağlanır. Bebeğin sürekli anne yanında kalması (rooming-in) özendirilir, bu sayede bebek her istediğinde kısa sürede anne sütü alabilir. Ayrıca bebek dostu hastane anlayışı çerçevesinde tüm anneler emzirmeye teşvik edilirler. Ve bebek hemşireleri annelere göğüs bakımı, emzirme pozisyonları, bebek bakımı konusunda eğitim verirler. Bazen çeşitli nedenler yüzünden emziremeyen annelere de bu süreçte destek olunur.

Taburcu olmadan önce de yenidoğanın ailesine uygulamalı banyo, göbek bakımı ve emzirme ile ilgili son bilgiler aktarılmalıdır. Doğumdan sonra en az 48 saatini dolduran bebeklerden tarama testleri (TSH, FKU, YENİDOĞAN METABOLİK TARAMA) için kan alınır. Kalça ultrasonu ve işitme testi yapılır ve sonuçlar hemen aileye bildirilir. Son gün yapılan sarılık testinin sonucuna göre de bebeğin ve annenin taburcu olması planlanır.

BEBEĞİNİZİ NASIL TUTACAKSINIZ?

Boyun kasları henüz yeterince gelişmediği için,bebeğiniz üç aylık olana kadar,kucağınızda sırtını ve başını destekleyecek şekilde tutmalısınız.


GÖBEK BAKIMI

Göbek kordonu ve çevresini günde 2-3 kere alkol ile temizlemelisiniz.Göbeğin temiz ve kuru kalması gerekmektedir.Göbek bağı kullanmayın.Bebek bezinin göbekle temas etmemesine dikkat edin.

-Bebeğinizin ateşi yükselirse,
-Göbek çevresinde kırmızılık oluşursa,
-Göbekte irin gözlenirse doktorunuza başvurun.

Göbek 10-21 gün içinde düşer.Bu süre içinde bebeğinizi sünger banyosu ile temizleyebilirsiniz.Göbek düştükten sonra küvet banyosu yaptırabilirsiniz.

SÜNGER BANYOSU

Bebeğin soğuktan etkilendiğini hatırlayarak oda ısınının 25°C civarında olmasını sağlayınız ve banyosunu yaptıracağınız yerin cereyandan uzak olması gerektiğini unutmayınız.

Gereken Malzemeler

-Kaynatılmış su dolu küvet (36,5° C - 37° C )
-Maşrapa
-Bebek termometresi
-Bebek şampuanı
-3 adet yumuşak bez veya bir yıkama süngeri ve 2 yumuşak bez
-Pamuk
-2 adet havlu
-Göbek bakımı malzemeleri
-Bebek losyonu
-Bebek saç fırçası
-Bebek bezi
-Bebeğin giysileri

Yıkama Şekli

-İlk önce,ellerinizi iyice yıkayın

-Bebeğinizin giysilerini çıkarın ve onu bir havluya sarın. Beklenmedik sürprizlerden kaçınmak için alt bezini hemen çıkarmayın

-Yüzünü yumuşak ve nemli bir bezle sadece su kullanarak silin

-Her göze ayrı pamuk kullanmak suretiyle,gözleri,burun kenarından göze doğru silip göz kapaklarını temizleyin.Burun ve kulak çevresini ve kulaklarının arkasını temizleyin. Kulak arkalarına ve boyundaki cilt boğumlarına özellikle özen gösterin.Bebeklerin sadece görünen kulak kepçesinin içi temizlenmelidir.Kulak deliğinden içeriye herhangi bir cisim sokmayın

-Bebeğinizi içine sardığınız havluyu açmadan,başını ve boynunu destekleyerek,bebek şampuanını gözlerine kaçırmamaya dikkat ederek, bebeğinizin başını yıkayın. Durulamayı saf su ile yapın.Sonra bebeğinizi sırtüstü yatırın ve başını kurulayın. Saçları için kurutma makinası kullanmayın.Yumuşak bebek fırçasıyla hafifçe fırçalayın.Sıcak tutmak için başını kuru bir havlu ile kapatın.

-Vücuduna sardığınız havluyu açın.Bir miktar bebek sabunu ile ıslattığınız bez ile göbek bağını ıslatmadan vücudunu silip ayrı bir ıslak bezle durulayın.Ve tüm vücudunu kurulayın.Sonra tekrar havluya sarın

-Son olarak,bebeğinizin bezini açıp(kız bebekler için bölgeyi önden arkaya doğru)jenital bölgeyi nemli bir pamukla ya da yumuşak bir yıkama beziyle temizleyin.Bebeğin altını yeniden bezlemeden önce pişik kremi sürün.

-Göbek bakımını da yaptıktan sonra,(Bebeğin cildi kuru olmadıkça losyon kullanmaya gerek yoktur.İstiyorsanız kullanabilirsiniz.) bebeğinizi giydirebilirsiniz.

KÜVET BANYOSU

Bebeğinizi mutlaka karnı açken ya da beslenmeden en az 1.5 saat sonra yıkayın. Çünkü tok karınla yıkadığınızda midesine basınç yapıp kusmasına neden olabilirsiniz.

Gereken Malzemeler

-Bebek termometresi
-Su dolu küvet (36,5° C - 37° C )
-Maşrapa
-Bebek şampuanı
-Yıkama süngeri
-Havlu
-Bebek kremi losyonu
-Bebek saç fırçası
-Bebek bezi
-Bebeğin giysileri
-Tırnak makası

Yıkama Şekli

-Küveti yarısına kadar (37°) sıcak su ile doldurun.

-Bebeğinizi yavaş yavaş alıştırarak suya sokun

-Önce bebeğinizin ön tarafını bebek sabunu kullanarak bebek süngeriyle sabunlayın

-Sırtını sabunlayıp vücudunu su ile durulayın

-Başını nazikçe sabunlayıp kulaklarına su kaçırmamaya dikkat ederek başını durulayın

-Jenital bölge temizliğini en sona bırakın (Kız bebeklerde jenital organların en iç kısmı sabunla yıkanmamalıdır.)

-Bebeğin tüm vücudunu durulayın

-Bebeğinizi havlusuna sarın,kurulayıp saçlarını fırçalayın ve giydirin.El ve ayak tırnaklarını özel bebek makasıyla kesebilirsiniz.

CİLT BAKIMI

Bebeğin cildi kuru ise günde iki kez bebek losyonu sürün. Pudra kullanmaktan kesinlikle kaçının.Giysilerini mutlaka bebeklere özel üretilmiş deterjanlarla yıkayın.

YATIRMA ŞEKLİ

Bebeğinizi yan veya sırtüstü yatırmalısınız. Bebek uyanıkken ve siz yanındayken yüz üstü yatabilir.Bu şekilde bebeğin omuzlan kuvvetlenir ve baş arkasında sürekli yatmaya bağlı düzleşme olması önlenebilir.Bebeğinizi yatırmak için sert yatakları tercih edin.Yastık,yorgan gibi yumuşak yüzeylere yatırmaktan kaçının. Battaniyenin bebeğin yüzünü kapamasını önlemek için, battaniyeyi göğüs seviyesine kadar getirin ve uçlannı çarşafla birlikte yatağın kenarlarına sıkıştırın.

GİYİM

Pamuklu veya yünlü kumaştan,hava alabilen, terletmeyen, teri emebilen giysileri tercih etmelisiniz.Oda sıcaklığının 22-24 (yenidoğanlar için 24-26) derece olduğu durumlarda normal giyinik bir bebek üşümez. Gereğinden fazla giydirilen süt çocuklarının solunum yolları rahatsızlıklarına yakalanma riskleri artar.

EMZİRME

Doğru emzirme pozisyonu

Bebeğin tüm vücudu anneye bitişik ve başı diktir.

Ağız ve çene, memeye bitişiktir.

Bebeğin ağzı geniş olarak açıktır, meme ucu etrafındaki koyu halka (aerola) neredeyse hiç görünmez.

Bebeğin emme hareketi yavaştır.Sütü yuttuğu duyulabilir.

Bebek rahat ve huzurludur.

Anne, meme başında ağrı hissetmez.

Süt üretiminin olması için bebeğinizin her öğünde her iki memeden de emmesi gerekir.Bir sonraki emzirme öğününde son emzirmede bıraktığınız meme ile başlayın. Her iki göğüsten 15'er dakikalık bir emzirme yeterli beslenmeyi sağlar.

Yanlış emzirme pozisyonu belirtileri

Meme başında ağrı hissedilmesi

Bebeğin emmeyi reddetmesi

Sütün az gelmesi

Bu durumlarda doktorunuza başvurun

Bebeğiniz:

- günde 6 bezden daha az ıslatıyor, siyah, yeşil ya da koyu kahverengi dışkılıyorsa,

- günde 8 defadan daha az besleniyorsa,

- 4-6 saatten fazla kesintisiz uyuyorsa,

- emerken yutma sesi duyulmuyorsa,

-doğumdan sonra onuncu günde hala doğum tartısına ulaşamamışsa

ve meme başınız ağrılı ve hassassa.

GAZ ÇIKARTMA POZİSYONLARI

ALT DEĞİŞTİRME

Kız çocukların jenital bölge temizliğine özellikle dikkat edilmeli,bölge önden arkaya doğru temizlenmelidir.

Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More