2012 Yeni Çek Kanununda Son Durum



Karşılıksız Çekte Hapis Cezası Kalkıyor, Yeni Çek Kanunu 2012, Yeni Çek Kanunu son durum güncel, Yeni Çek yasası 2012, Yeni Çek yasasında son durum 2012 hakkındaki bilgiler.

Yeni kararla alınan Çek kanununda artık cezaevine girilmeyecek.

5941 sayılı çek kanunu ile getirilen hapis cezaları ise kalkacak.



Ayrıca karşılıksız çek sahiplerinin ekonomik faaliyetlerini sınırlandırmak için Merkez Bankası bünyesinde bir kara liste oluşturulması ve bu listeye alınanlara yeni çek koçanı verilmemesi, borçlarını ödemeleri için bu şek sahiplerine bir ödeme takvimi oluşturulması gibi yaptırımlar getirilmesi öngörülüyor.

Yine üzerinde çalışılan bir başka düzenleme ise karşılıksız çek yazanlara, ağır para cezası verilmesini öngörülüyor.

Yetkililer hapis cezasının yerini alacak yaptırımın henüz kesinleşmediği bildirdiler.

Güncel Blog Sayfası * Online Tv Sayfası * Canlı Maç Seyret * Ödev Sitesi * Yemek Tarifi * Bedava Backlink * Cep Telefonu * Free Backlink * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Türk Filmi İzle * Yalan Dünya Dizisi * Koyu Kırmızı Dizisi * Ayrılık Olmasa Dizisi * SEO Yarışmaları * Memur Blog * Güncel * Güncel Blogcu

TBMM Genel Kurulunda, ‘Çek Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın görüşülmesine devam edildi. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, tasarının 3. maddesi üzerinde grubu adına söz alarak, ekonomik hayatta sık sık krizlerle karşılaşılması nedeniyle ödeme ve borç dengelerinde de sorunlar ortaya çıktığını söyledi. Toptaş, ”Bu yasa tasarısı düzenlenirken çok dikkatli ve hassas davranmak gerektiğini düşünüyorum. Çek karşılığı mal ve hizmet veren mağdurların sorunlarını bu yasayla çözebilecek miyiz? Alacaklı mağdurlar, ‘benim bankalara olan borçlarım da affedilecek mi?’ diye soruyor” şeklinde konuştu.
MHP Grubu adına madde üzerinde söz alan Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, küresel krizler ve uygulanan ekonomik politikalar nedeniyle çekini ödeyememiş vatandaşlar bulunduğunu ifade etti. Alacağını tahsil edemediği için karşılıksız çek keşide edenlerin de bulunduğunu anlatan Şandır, ”Bu insanların sorunları böyle çözülemez. Bu sıkıntının sorumlusu, zamanında yeterince önlem alamayan siyasi iktidardır. Sürekli kanun değiştiriyoruz. Sorunun kalıcı olarak çözülememesinden dolayı yapıyoruz bu kanunu. Bu türlü sorunlara hükümetin yaklaşımını doğru bulmuyoruz” diye konuştu.
-”CİDDİ BİR SIKINTI ORTAYA ÇIKAR”-
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin madde üzerindeki sorularını yanıtladı.
Bir soru üzerine, karşılıksız çıkan çeklerin toplam keşide edilen çekler arasındaki oranının yüzde 2,81 olduğunu belirten Bozdağ, ”2001′de bu rakam daha yukarıdaydı. AK Parti hükümetlerinin uyguladığı politikalar, bu oranı her yıl aşağıya çekmiştir” dedi.
Konuşmaların ardından yapılan oylamada tasarının 3. maddesi kabul edildi. Tasarının 4. maddesi üzerinde grubu adına konuşan CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, AK Parti’nin 3. madde üzerinde verdiği önergeyi eleştirdi. İnsanların bir gün bile hapis yatmasına kimsenin yüreğinin dayanamayacağını belirten Susam, ”Ama alacakları yüzünden mağdur olan insanların da yaşadıklarına kimsenin yüreği dayanmaz. Asıl önemli olan ekonomik hayatta çekin işlevi bundan sonra ne olacak? Piyasada çeke olan güveni ortadan kaldırırsanız ciddi bir sıkıntı ortaya çıkar. Çekin itibarının korunması için bir sigorta sisteminin kurulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
-”SOSYAL PATLAMAYA NEDEN OLUR”-
MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ise cezaevine girecek insanları kurtarmak için çalışıldığını belirterek, ”Siz adamın borcunu, ana parayı azaltmıyorsunuz. Yarın mahkemeye gittiği zaman faizler yine ortaya çıkacak. Gelin bir çek garanti fonu kuralım, bankaları bu işe ortak edelim. ‘Çek yaprağı başına bankayı bin lira ortak ediyoruz’ demenin bir anlamı yok. Bankayı en az üçte birine ortak edecek bir düzenleme getirilmesi lazım” dedi.
Kanunun sosyal patlamaya neden olacağını öne süren Işık, ”Bir önergeyle gelin bu fonu kuralım, herkes memnun olsun” ifadesini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de kanun çalışması yapılırken istişare edilmeyen ve üzerinde kafa yorulmayan hiçbir öneri bulunmadığını söyledi. Tasarının tüm boyutlarıyla değerlendirildiğini vurgulayan Canikli, ”Zor bir konu” dedi. Sigorta fonu veya benzeri bir fon oluşturulmasına ilişkin önerinin de üzerinde çok çalışıldığını ifade eden Canikli, bu tip bir fonunun uygulamaya geçirilmesi sonucunda karşılıksız çek miktarının artabileceği uyarısında bulundu.
Canikli, ”Miktar olarak hacim en az yüzde 50 artar. Çünkü daha garanti bir mekanizma haline gelecek. Sınırsız ve ucuz bir kredi imkanı sağlıyor. Bu fon kurulursa karşılıksız çek oranı en az yüzde 10′a çıkar. Ekonomiye yük getirecek, küçük esnafı bitirecek bir öneri” diye konuştu.


0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More