Kamu sözleşmelilerine bir kadro müjdesi daha Pekiya KİT Çalışanları



Bakan Faruk Çelik, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'yu Bakanlık'ta kabulünün ardından, basın mensuplarına sözleşmeli personelin durumu ile ilgi açıklama yaptı. Çelik, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile TRT kurumunda sözleşmeli olarak görev yapan 3 bin 500 kişinin daha isteklerine bağlı olarak kadroya alınacaklarını müjdeledi.



Ancak KİT'lerde çalışan 75 bin 667 sözleşmelinin uygulama dışında tutulması düşünülüyor.
Hükümetle memur sendikaları arasında pazarlığı devam eden kamudaki sözleşmeli personelin memur kadrosuna alınması çalışmasında KİT engeli çıktı.
Pazarlıklar sürüyor
Memur sendikaları, halen kamuda çalışan 175 bin sözleşmeli personelin tamamının bulundukları kamu kurumlarına memur olarak atanmasını isterken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine bürokratları Kamu İktisadi Teşebbüsleri'ndeki (KİT) personelin bu uygulamanın dışında tutulması, diğer kurumlardakilerin ise memur yapılması yönünde görüş birliğine vardı. Uygulamanın bu şekilde çıkması halinde 175 bin sözleşmelinin sadece 100 bini memur olabilecek.
'Tayin imkanı doğar'
Bilgi veren bürokratlar, KİT'lerdeki personelin bulundukları kurumlar ve kurumların faaliyet gösterdiği illerin ekonomileri açısından kritik önem taşıdığını ifade ettiler. KİT'lerin ağırlıklı olarak büyük kentlerin dışında yer aldığına işaret eden bürokratlar, şunları söyledi: "KİT'lerdeki sözleşmeliler memur statüsüne dahil edildiği anda memur olan herkes için tayin imkanı doğacak. Personel memur olunca başka kurumlara kolaylıkla geçiş yapacak. Bu durumda da KİT'ler personelsizlikten çalışamaz hale gelebilecek. Bu kritik durum nedeniyle KİT personelinin memurluğa geçişi uygun bulunmadı:"
'Sözleşmeli' bitecek
Üzerinde varılan mutabakata göre sözleşmelilerin memur kadrosuna alınmasının ardından kamuda artık hiçbir şekilde sözleşmeli memur istihdam edilemeyecek. Buna göre Sağlık Bakanlığı'ndaki 4/B ve diğer sözleşmeliler, belediyeler, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TRT gibi kurumlardaki tüm sözleşmeliler memur olacak.
KİT'lerde 6 bin memur çalışıyor
Hazine kayıtlarına göre sayıları 27'yi bulan KİT'lerde sadece 6 bin 35 memur çalışıyor. Geri kalan personelin 75 bin 667'si sözleşmeli personel statüsünde. Ayrıca bu KİT'lerde 75 bin 127 kapsam içi işçi, 3 bin 288 kapsam dışı işçi ve 10 bin 857 geçici işçi istihdam ediliyor.
Kurum çalışanı sonucu bekliyor
Sözleşmelilerin memuriyet beklediği KİT'ler şöyle: TMO, BOTAŞ, TPAO, PTT, ÇAYKUR, DHMİ, EBK, TTK, TKİ, MKEK, ETİ Maden, EÜAŞ, TEİAŞ, TETAŞ, TEMSAN, TİGEM, DMO, TCDD TÜVESAŞ, TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ, KEGM, TDİ, TŞFAŞ, TTA, TEDAŞ, Sümer Holding,


164 BİN SÖZLEŞMELİ MEMUR OLSUN
Konfederasyonlar, kamuda 76 bini KİT’lerde olmak üzere toplam 164 bin sözleşmeli personel bulunduğunu anımsatarak, “KİT’lerdekilere tercih hakkı verilmesi şartıyla, tüm sözleşmeliler kadroya alınsın. Böylece kamuda 4 a/4 b/ 4c gibi ayrımlar ortadan kalksın. Sadece işçi ve memur olsun” yanıtını verdiler.
Memurun statüsünün değiştirilmesinin kendileri için ‘genel grev’ nedeni olacağını vurgulayan sendikalar, diğer 5 konuda ise görüş bildirmekten kaçındılar. Bu konuları kendi aralarında müzakere edip ortak bir metin oluşturma konusunda anlaştılar. Üzerinde çalışılacak diğer 5 başlık ise şöyle:
UYARMAK YERİNE PARA CEZASI
2- Hükümet, memurun disiplin cezası sisteminde de değişiklik önerdi. Uyarma ve kınama cezalarının kaldırılmasını, bunun yerine ‘doğrudan maaştan kesme’ cezasının getirilmesini önerdi.
ROTASYON DEĞİL, TEŞVİK!
3- Az gelişmiş bölgelerde ihtiyaç duyulan memurların buralarda çalışma isteksizliğinin giderilmesi. Hükümetin ‘memura rotasyon’ istediği şeklinde kamuoyuna yansımasına karşın sendikalar böyle bir önerinin toplantıda gündeme gelmediğini vurguladılar. Sorunun çözümü için bu bölgelerde çalışan tüm memurlar yerine doktor, ebe, hemşire, mühendis gibi mesleklerde yüksek maaş gibi teşviklerle cazibenin artırılabileceğine dikkat çektiler.
MÜSTEŞARLIK İÇİN 5 YIL DENEYİM
4- Hükümetin, önerdiği bir diğer konu ise kamuda üst düzey yönetici atamaları için gerekli olan 10-12 yıl şartı 5 yıla indirilsin, oldu. Ancak sendikalar 23 yaşında devlette çalışmaya başlayan bir mühendisin 28 yaşında genel müdür olmasının doğru olmayacağını bunun hem devlete hem de kişiye kötülük etmek anlamına geleceğini düşünüyor.
GÖREV SÜRESİ SINIRLANDIRILSIN
5- TÜİK, Diyanet İşleri Başkanlığında olduğu gibi üst düzey yöneticilerin görev sürelerine sınırlama getirilsin.
YARDIMCILIK 2 YIL OLSUN, SINAV VE TEZ KALKSIN
6- Kariyer mesleklerde atanma şartları değiştirilsin. Müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılığı gibi statülerde kalış süresi 3 yıl yerine 2 yıl olsun. Ayrıca bu kişilerin uzman ve ya müfettiş olmak için ayrı bir sınava girmelerine gerek kalmasın. Tez hazırlamaları da istenmesin.


Kit Personelide Kadro İstiyor. 

Mutlaka Bakınız.  Buraya TIKLAYINIZ

 


0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More