İSTANBUL 2020 OLİMPİYATLARI - İSTANBUL 2020 OLİMPİYATLARI NERELERDE YAPILACAK - İSTANBUL 2020 İÇİN YAPILACAK PROJELER



2020 OLİMPİYATLARI İÇİN İSTANBUL'A KAZANDIRILACAK PROJELER

2020 Olimpiyat Oyunları'nın en güçlü adayı olarak yapılacak olan tesislerimizin son halleri 'Master Plan' başlığı altında yayınlandı... İstanbul 2020 Oyunlar konseptinde, tüm müşteri gruplarına görkemli, yenilikçi ve teknik açıdan mükemmel bir Oyunlar deneyimi yaşatılması; mevcut olan gelişmiş Kentsel Master Planları’na hız kazandırma fırsatından yararlanılması ve Oyunlar’ı aksatabilecek risklerin en aza indirilmesi arasında hassas bir denge kuruldu. Master Plan’ın son halinde, Oyunlar Köyleri’nden tüm tesislere en fazla 35 dakika sürede ulaşım sağlayan, hızlı ve kullanışlı bir Oyunlar Güzergah Ağı’yla (GRN) birbirine bağlı dört bölgede kurulu, yedi kompakt küme mevcut. Toplu taşımayla kümelerin her birine rahatlıkla ulaşmak mümkün. İŞTE

İSTANBUL'A KAZANDIRILACAK O MUHTEŞEM TESİSLER...

                                                                      
LİMAN KÜMESİ
Liman Kümesi’nde, Liman Tesis Alanı (Boğaziçi Stadyumu, Boğaziçi Kürek Merkezi, Boğaziçi Plaj Voleybolu Merkezi, Ulusal Voleybol Merkezi ve Boğaziçi Okçuluk Parkı olmak üzere beş spor tesisi), Şükrü Saracoğlu Stadyumu ve yeniden imar edilen Haydarpaşa İskelesi yer alıyor. Liman Kümesi bu haliyle sahil şeridinde geniş halka açık alanlar sunuyor.
Yeniden imar edilen Haydarpaşa Limanı, Boğaziçi Bölgesi'nin odak noktası olacak. Bu proje İstanbul’un en önemli kentsel projelerinden biri olup Olimpiyat Oyunları ile daha da hızlanacak. Liman faaliyetlerinin kademeli olarak taşınmasına şimdiden başlandı. Tesis alanı tasarımında, alanın Haliç'in hemen bitişiğinde oluşu da göz önünde tutuldu. Alanın merkezindeki Boğaziçi Stadyumu, konseptiyle iki kıtanın buluşma noktasını sembolize ediyor.

ATAŞEHİR ARENA

Anadolu yakasının Batı Ataşehir semtinde yer alan Ülker Sports Arena, Voleybol için önerilen spor tesisi olup, dünya standartlarında bir tesis.

İNÖNÜ STADI VE KONGRE SALONU

Taksim Kümesi, iki spor tesisinden (İnönü Stadyumu ve Harbiye Açık Hava Tiyatrosu) oluşuyor. Taksim bölgesi çok sayıda 5 yıldızlı otele ev sahipliği yapıyor. Oyunlar Ailesi otellerinin birçoğu da, Boğaz ve Marmara Denizi'ni gören harika manzaralarıyla bu kümede yer alacak.
Mevcut İnönü Stadyumu, Boğaz ve hemen önündeki saraya bakan konumuyla muhteşem bir manzaraya sahip. Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nun mevcut açık hava amfitiyatrosunun üstü yeni bir çatı ile örtülecek ve böylece bir kentsel miras olarak kullanımı kolaylaşacak. Tüm bu nitelikler sayesinde stadyum Halter müsabakası yayınında ihtiyaç duyulan sahne aydınlatmaları için ideal bir spor tesisi haline gelecek.

ATAKÖY ARENA

Tarihi Yarımada Kümesi'ne sahil şeridindeki bir parkla bağlanan Ataköy Kümesi, ilgi çekici bir sahil bölgesinde yer almakta olup, Ataköy Tesis Alanı (üç tesis - Sinan Erdem Spor Salonu, Ataköy Atletizm Arena ve Olimpik Veledrom) ve Ataköy Marina'dan oluşuyor. Mevcut Sinan Erdem Spor Salonu ve Ataköy Atletizm Arena, Olimpik Veledrom'a ev sahipliği yapacak yeni bir yapıyla bağlanacak. Böylece, spor ve alışveriş gibi farklı imkanları bir arada sunan ve heyecan verici bir kentsel miras olacak olan spor tesis alanı vizyonu tamamlanmış olacak.

ABDİ İPEKÇİ SPOR SALONU

Tarihi Yarımada Kümesi’nde üç spor tesisi (Altın Kapı Parkı, Altın Kapı Marina ve Abdi İpekçi Arena), bir etkinlik alanı ve yükseltilmiş bir izleyici meydanı bulunuyor. Bu izleyici meydanı muhteşem bir manzaraya sahip ve bu alandaki yol müsabakalarının en iyi biçimde izlenmesine olanak sağlayacak şekilde konumlanmış durumda. Altın kapı çevresinde oluşturulacak 100 hektarlık alan ile mevcut restorasyon programının desteklenmesi amaçlanıyor. Tüm bunlar alana verilen değeri gözler önüne seriyor.

ALTIN KAPI ARENA - MARİNA PARK

Hentbol ve Golbol için önerilen Abdi İpekçi Arena eski şehir surları yanında konumlanmış durumda. Bu sayede hem izleyiciler hem de yayıncılar için çarpıcı bir arka plan oluşturuyor. Eski surların denizle buluştuğu sahil şeridi üzerinde düzenlenecek açık hava yarışları, İstanbul'un zengin tarihi ile dünya çapında modern bir spor etkinliğinin heyecanlı bir birleşimini sunacak.

ESENLER KÜMESİ

Esenler Kümesi’nde, üç yeni spor tesisi (Olimpik Basketbol Merkezi, Esenler Golf Kulübü, Ulusal Binicilik Merkezi) bulunuyor. Bu tesisler, yakın çevrede bulunan Oyunlar sonrası Olimpik Şehir bölgesinde yaşayan nüfusa ve bitişiğindeki harp okuluna kentsel bir miras olarak kalacak. Bölgenin mevcut engebeli arazisi; Esenler Golf Kulübü ve Ulusal Binicilik Merkezi’nin tasarımına entegre edilecek. Ayrıca, bu kümenin daha da geliştirilmesi ve bölgenin ‘şehrin akciğeri’ olması yönündeki istekliliğin devam ettirilmesi için yeni peyzaj unsurları ortaya konulacak. Tüm bunlar, bölge halkının faydalanacağı önemli bir mirasın bırakılmasını sağlayacak.

BELGRAD KÜMESİ

Şehrin kuzeyinde yer alan Belgrad Ormanı’nda, İstanbullular’ı tekrar yeşil alanlarla buluşturmayı hedefleyen büyük bir ıslah programı uygulanıyor. Halihazırda sağlam bir Metro bağlantısına sahip olan bölgede, yol altyapısı da genişletilerek ulaşım imkanları arttırılacak. Bu küme, Belgrad Ormanı Tesis Alanı (Belgrad Ormanı Bisiklet Parkuru, Olimpik Durgunsu Stadyumu ve Ulusal Atıcılık Merkezi olmak üzere üç spor tesisi) ve Türk Telekom Arena'dan oluşuyor. Tepeler ve ağaçlık alanlarla çevrili Belgrad Ormanı Kümesi, şehrin içinde yer alan doğal bir vaha. Bu tesis alanında önerilen spor tesislerinin tümü, Oyunlar boyunca etkin bir şekilde kullanılmak ve Oyunlar sonrasında da açık hava etkinlikleri için bir kent mirası sağlamak üzere tasarlandı. Önerilen Oyunlar spor tesislerinin bulunduğu alanlarda halihazırda başlamış olan çevre ıslah projeleri sayesinde, Oyunlar mevcut planlara anında ivme kazandıracak.

OLİMPİK ŞEHİR KÜMESİ

Olimpik Şehir Kümesi, İstanbul Olimpiyat Parkı Tesis Alanı (Atatürk Olimpiyat Stadı, Ulusal Arena, Olimpik Antrenman Merkezi Salon 1-4, Olimpik Tenis Merkezi, Olimpik Hokey Merkezi, Olimpik Su Sporları Merkezi, Olimpik Atlama Stadyumu, Olimpik Su Topu Stadyumu olmak üzere 11 spor tesisi ) ile Olimpiyat Köyü ve Paralimpik Köy, Medya Köyü, Uluslararası Yayın Merkezi (UBM), Ana Basın Merkezi (ABM) ve Teknik Görevli Köyü’nden oluşuyor.
Olimpik Şehir Kümesi’nin geliştirilmesiyle, İstanbul’un hızlı büyüyen batı yayılım koridorunda yeni bir coğrafi merkez oluşacak. Bu küme, spor ve eğlence tesisleri, konutlar, ticari ve kurumsal yapılar da dahil olmak üzere bölgede ihtiyaç duyulan altyapıları bölgeye kazandıracak, çevre ıslah çalışmaları sayesinde yeni park alanları ve yeşil alanların oluşmasını sağlayacak


Oyunlar için yapılan çok sayıda spor tesisi sonrasında müsabaka ve antrenmanlar için de kullanılabilecek. Bu spor tesislerine ek olarak Master Plan dahilinde birçok konut, alışveriş merkezi ve ticari merkezler inşa edilecek. İşte bu özellikler İstanbul Olimpik Park Tesis alanının Oyunlar sonrasında kentsel bir miras heline gelmesini sağlayacak.

KAYNAK http://www.hurriyet.com.tr/anasayfa/

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More