Vodafone'dan dinleme iddiaları ile ilgili açıklama



Vodafone'dan Dinleme İddialarıVodafone, faaliyette olduğu bazı ülkelerdeki hükümetlerin, kendi ağları üzerinden doğrudan dinleme yapabildiğini bildirdi. Vodafone'un açıkladığı rapor, şirketin görev yaptığı bir çok ülkede şok etkisi yaptı. Vodafone, bütün kullanıcılarını geniş bant bağlantısı sayesinde kolay bir şekilde canlı olarak dinleyebileceğini, verilerini tüm detaylarına kadar saklayabileceğini ve yerlerini tespit edebileceğini açıkladı. Bazı ülkelerde bazı hükümetlerin bu gibi taleplerinin olduğu ve Vodafone'un o ülkede çalışmak için bu taleplere karşı gelemeyeceği raporda yer alan çarpıcı detaylardan.
   Raporunda "müşterilerinin mahremiyetine ve bilgilerin gizli tutulmasına" önem verdiğini bildiren Vodafone, "Ancak faaliyette olduğu bazı ülkelerde, ulusal güvenliği ve kamu güvenliğini sağlamak için oluşturulan yasalara uymak zorunda olduğunu" belirtti. 

Faaliyette olduğu 29 ülkenin çoğunda, istihbarat servislerinin telefon konuşmalarını dinlemek ve e-postalar ya da telefon mesajlarını izlemek için izne ihtiyacı olduğunu bildiren Vodafone, faaliyet gösterdiği ülkelerden Türkiye, Arnavutluk, Mısır, Macaristan, Hindistan, Malta, Katar, Romanya ve Güney Afrika'da telefon dinlemelerine ait verileri açıklamak yasa dışı olduğu için bu ülkelere dair veri yayımlamadı.


Vodafone dünyanın bir çok yerinde çalışıyor. Ülkemizde de gün geçtikçe büyüyen şirket dinleme hukuksuzluğuna bulaşmış olabilir. Yapılan açıklamada bazı ülkelerin kanunlarına göre bu tür bilgileri yayınlamak hukuka aykırı. Bu nedenle şirket detay veremiyor.

Açıklamalardaki en çarpıcı nokta ise bu iş için Vodafone'a gerek yok. Çünkü devlet kurumları Vodafone üzerinden dinleme, izleme, verileri kaydetme işini otomatik olarak yapıyor. Vodafone'a göre olayın hiçbir yerinde şirket yer almıyor. Hükümetler bu işlemleri kendileri yapıyor. Vodafone sadece sistemi karşılıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More