Vicdani Ret Yasası Nedir?



Son günlerde uzun süredir duymadığımız bir konu yeniden Türkiyenin gündemine geldi. Askerlik yapmayı reddedenlere 'vicdani ret' hakkı tanınmasıyla ilgili tasarı, gündeme damgasını vurdu. Vicdani Ret peki nedir bu vicdani ret, isteyen herkes vicdani retçi olablirmi işte tüm bu detaylar hazırlanan bir yasa ile düzenlenecek; Tasarıyla ilgili tarih vermeyen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yurtdışındaki örneklerinin incelendiğini belirtti. Yılmaz, "Arkadaşlar bakıyorlar, ortak bir çalışmayı getirecekler." dedi.Türkiye “Vicdani Ret” hakkını tanımaya hazırlanıyor. Bu çalışmayı hızlandıran ise Avrupa
komisyonunun askerlik yapmayı vicdani olarak istemeyen kişilerin rahat bırakılmasını istemesiydi. Bu arada AİHM'nin 'Türkiye Kararları, Sorunlar ve Çözüm Önerileri Konferansı'nın açılışının ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Tharbjorz Jagland, ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin Türkiye'de vicdani ret konusuyla ilgili yapılacak düzenlemelere ilişkin sorularını cevaplayan Jagland, Avrupa'daki standartları anlattı. Jagland, "Normal standarda göre Avrupa'da vicdani ret hakkı var. Tarihte şu görülmüştür ki bu hakkın tanınması askerî gücü tehdit etmiyor, askerî güce zarar vermiyor. Tam tersine hem ülke kamu düzeni hem de bireylerin hakkının korunması bu alanda mümkün olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Vicdani Reddini açıklayarak askere gitmeyenlerin ömür boyu yakalanma ve hapis tehdidi ile karşı karşıya kaldığı ceza sistemi değişiyor. Çalışmada sona gelindi. İlk açıklama Savunma Bakanlığından önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin’den geldi. Bakan Ergin içeriğe ilişkin detaya girmedi ama süreye ilişkin ipuçları verdi.
Vicdani Ret kısa sürede gündeme gelmek zorunda çünkü Türkiye’nin önünde çok süre kalmadı. Türkiye Aralık sonunda Vicdani ret ile ilgili yasal düzenlemeyi hayata geçirmek zorunda.
Bu zorunluluk bir vatandaşın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı bir davadan kaynaklanıyor.

Vicdani ret nedir?

vicdani ret, bir bireyin politik görüşleri, ahlakî değerleri veya dinî inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir. vicdani reddin resmileşmesi yirminci yüzyılın başlarına denk gelmektedir. İngiltere, 1916'da vicdani reddi anayasasına dahil etti. İngiltere'yi 1917'de Danimarka, 1920'de de İsveç izledi. vicdani ret hakkı, günümüzde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından temel insanî hak olarak kabul edilmiştir. AB üyesi Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Portekiz, Slovakya ve Slovenya'da zorunlu askerlik hizmeti yok. Diğer ülkelerde ise alternatif kamu hizmeti uygulanıyor. Alman vicdani retçiler, askerlik süresi olan 9 ay boyunca gençlik, aile, kadın ve sağlık bakanlığına bağlı federal sivil servis ofisleri tarafından alternatif hizmet yerlerinde çalışıyor.



Güncel Blog Sayfası Online Tv Sayfası Canlı Maç Seyret Ödev Sitesi Yemek Tarifi Bedava Backlink Cep Telefonu Free Backlink SEO Yarışmaları

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More