Lazer epilasyon zararlı mı? Lazer epilasyonun zararları hakkında bilgi



Son yıllarda lazer epilasyon yönteminin yaygınlaşması beraberinde bazı soruları ve sorunları da getirdi. Doğru uygulandığında istenmeyen tüylerden kalıcı olarak kurtulmayı sağlayan lazer epilasyon yanlış ellerde, yanlış cihazlarla yapıldığında ciltte leke ve yanık oluşma riski taşıyor.


Nişantaşı Sculpture’ın Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr.Betül Şengör, “Ben vücudumla ilgili estetik amaçlı bir işlem yaptıracak olsam bir değil birkaç kere düşünürüm. Çünkü sağlık her şeyin başı olmalıdır. Bu tip uygulamaları her isteyene yapmamak gerekir. “Ya hep ya hiç” felsefesi bence lazer epilasyona çok uygun. Tüyler kalıcı olarak yok edilebilecekse uygulama önerilmeli aksi halde danışana bu uygulamanın tüyleri inceltip bırakabileceği, bu durumun da işlemin felsefesine aykırı olduğu iyi izah edilmelidir.” diyor.

Son yıllarda istenmeyen tüylerden kurtulmada lazer epilasyon oldukça tercih edilen bir uygulama. Herkes lazer epilasyon yaptırabilir mi?

Aslında lazerin dünyada 40 yıllık bir geçmişi vardır. Türkiye’de lazer epilasyonun son birkaç yıldır popüler olmasının nedeni; istenmeyen tüylerden kurtulmak için lazer dışındaki teknolojilerin de bu amaçla gündeme gelmesi olabilir.  Bu da talebin artmasına, fiyatların ucuzlamasına neden oldu ve bu yöntem çok yayıldı.

Lazerin tıbbi cihaz olarak kullanılması operasyonlar sırasında özellikle kanamayı durdurmak amacıyla uygulanmaya başlaması neredeyse 40 yıl öncesine dayanır. Bu teknolojinin ne kadar tıbbi bir teknoloji olduğunun en önemli kanıtıdır. Lazer teknolojisi gereği, kendi dalga boyu ile ilişkilenen hücrelerle etkisini gösterebilmektedir. Örneğin kanamayı durdurabilmek için elektrokoter gibi ısı vermesi dışında kana renk veren madde olan hemoglobin tarafından ışığın emilmesi de kanama kontrolünde, faydalanılan bir unsur olmuştur.

Daha sonraları kılcal damarların dağlanmasında, yani onların yok edilmelerinde de kullanıldı. Bu teknolojik prensiple günümüzde birçok alanda, burun eti küçültülmesinden, horlamaya, varisten hemoroid tedavisine kadar birçok dolaşım ve damarlarla ilgili dokuların tedavilerinde kullanım olanağı bulmuştur. Bilim insanları kendilerine lazeri başka alanlarda da kullanabilir miyiz diye sorduklarında pigmentlerin ışığı çekme yeteneğini epilasyon konusunda kullanabileceklerini keşfettiler. Böylece kıllara renk veren pigmentlerin de lazer tarafından çekilmesinden faydalanıp kılların yakılarak kalıcı olarak yok edilebildiği görüldü.

Lazer epilasyon yaptırmak isteyenler merkez seçerken nelere dikkat etmelidir?

İstanbul bu konuda bir cennet. Dolayısıyla ilk baktıkları fiyat politikasıysa burada biraz düşünmelerini tavsiye ederim. Ben vücudumla ilgili estetik amaçlı bir işlem yaptıracak olsam bir değil birkaç kere düşünürüm. Çünkü sağlık her şeyin başı olmalıdır. Bu tip uygulamaları her isteyene yapmamak gerekir diye düşünüyorum. “Ya hep ya hiç” felsefesi bence lazer epilasyona çok uygun. Tüyler kalıcı olarak yok edilebilecekse uygulama önerilmeli aksi halde danışana bu uygulamanın tüyleri inceltip bırakabileceği, bu durumun da işlemin felsefesine aykırı olduğu iyi izah edilmelidir.

Lazer epilasyon neden bazı merkezlerde ucuz iken bazılarında daha pahalı?

Öncelikle makinelerin bakımları konusunda hala yurtdışına bağımlıyız. Bu da döviz bazında oldukça maliyetli olmasına neden oluyor ne yazık ki. Bu nedenle bu tür işlemleri güncellenmiş cihazlarla uygulayan merkezlerde fiyatlar daha pahalı olabiliyor. Ayrıca bu da bir hizmet sektörü, hem de tıbbi bir hizmet. Uygulanan merkezin hijyeni, detaylandırılmış özellikleri ne kadar iyiyse fiyatı da o derece değişebilir. Tıbbi personelden, hizmet kalitesine, ikramdan karşılamaya kadar kalifiye bir sistem ucuz olamaz elbette. Yoksa ağda merkezine gider gibi yaptırıp çıkmak bir noktada hataya gebe olabilir; randevuda ilgisizlikten kontrollerin aksamasına kadar duyduğumuz birçok eksiklik internet veya benzeri paylaşım aracılarıyla yapılan kampanya sahiplerinin başına gelmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlenen kliniklerde işinin ehli uzman doktorlar kontrolünde yapılmasını öneririm.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More