2011 - 2012 YGS LYS Soru Çözme Teknikleri ve Puan Hesabı



Bizler, okula başladığımız ilk günden itibaren bir çok sınava katıldık. Okullarımızda olduğumuz yazılı sınavlarımızda bazen iyi notlar aldık bazen de üzüldüğümüz sonuçlar aldık. Fakat ÖSS ya da SBS’ye hazırlık sürecinde deneme sınavlarına katıldığımızda yeni, anlamadığımız bir şeyler olduğunu fark ettik. Çok çalışarak girdiğimiz sınavlarda dahi istediğimiz netleri elde edemediğimiz zamanlar oldu. ÖSS ya da SBS, yazılı-klasik sınavlardan farklıydı ve yeni teknikler kullanmamız gerekiyordu. Rehber öğretmenlerimize bu sıkıntılarımızı anlattığımızda bize test sınavlarında başarılı olmamızı sağlayacak teknikler anlattılar. YGS ve LYS' ye hazırlananlar, Dikkat!



Yaptığım bir araştırmada çoğu arkadaşın 2012 müfredatı ile ilgili arama yaptığını ama doğru düzgün bir bilgiye ulaşmadıklarını gördüm, bende arkadaşların yararlanması için yeni müfredat kitaplarını inceledim ve değişiklikleri maddeler halinde paylaşıma sundum. İnşallah istifade edersiniz...


2012 YGS' deki Değişiklikler
1-)Değişik soru tipleri
2012 YGS de değişik soru tipleri ile karşılaşacağız. Bulmacalı, kavram haritalı, doğru-yanlış şeması, resimli soru tipleri ile karşılaşabilirsiniz. SBS müfredatındaki soru tipleri sorulabilir.
2-)Yeni konular
2012 müfredatındaki yeni konuları daha önce paylaşmıştık, işte bu konular kesinlikle yeni müfredatta sorulacak. Özellikle kimya müfredatındaki sözel konular, bu konular çok güzel bir şekilde ezberlemelisiniz.
3-)Sözel ağırlıklı sorular
Yeni müfredatta sözel konular ağırlık kazanmıştır, dikkat edin çok sayıda sözel soru tipi çıkabilir, özellikle sayısalcılar için.

İşte Rehber öğretmenlerimizin kaleminden başarıya götüren test teknikleri:
Öncelikle bir sınavda başarılı olmamızın ilk ve en önemli şartı bilgiye sahip olmaktır. Konu ile ilgili tam bilgiye sahip olmadan o testte başarılı olmamız mümkün değildir. İkinci önemli nokta da sahip olduğumuz bilgileri yorumlama yeteneğimizdir. Yorum gücümüz, bize sorulara farklı açılardan bakabilmemizi sağlar. Üçüncü önemli nokta da bilgisine sahip olduğumuz, yorumlayabildiğimiz soruları belirli bir hızda yani kısıtlı zamanda çözebilme yeteneğidir.

Ayrıca;

Soru kökleri çok iyi okunmalıdır. Öncelikle sorunun bizden neyi istediğini anlamamız gerekir. Yanlışların çoğu soruyu iyi anlayamamaktan kaynaklanır.

Soru köklerini okurken “değildir, olamaz, hangisidir” gibi olumlu ya da olumsuz ifadelere dikkat edilmeli.

Paragraf sorularında önce soru kökü daha sonra paragraf okunmalıdır, böylece parçada ne arayacağımız konusunda bilgimiz olur.

Turlama Tekniği: ÖSS ve SBS gibi yerleştirme sınavlarında her testte zorluk derecesi birbirinden farklı sorular sorulmaktadır. Bu sınavlarda soruların zorluk derecesi farklı olmasına rağmen puan değerleri aynıdır;yani bir öğrenci en zor matematik sorusunu da çözse en kolay matematik sorusunu da çözse bir matematik sorusunun ona kazandıracağı puan aynıdır. Bunun bilinmesi test tekniği açısından çok önemlidir. Çünkü sınavda amacımız zor soru çözmek değil çok soru çözmektir. Sınavda bir soruya yaklaşık 70 saniyeden fazla zaman ayırmak, soruyla inatlaşmak öğrenciye zaman kaybettirdiği gibi enerjisini de bir soruya fazlasıyla harcadığı için diğer sorulara gereken dikkati veremeyecektir. Bunu engellemenin en iyi yolu, sınavı iki turda tamamlamaktır. Turlama Tekniği, sınavda yanıtlanacak tüm testlerde, birinci turda, yanıtı kolayca bulunabilecek soruların öncelikle çözülerek, zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasıdır. Sınavda zamanı iyi kullanmak ve kapasitemiz oranında en yüksek puanı elde edebilmek için turlama tekniğini kullanmamız gerekiyor.

Bir soru başlangıçta çok karmaşık görünse de o soru hemen atlanmamalı. Uzun veya kısa olması soruların zorluk derecesi hakkında bilgi vermez. Uzun veya karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak test tekniği açısından son derece hatalı bir tutumdur. Ancak belli bir süre geçtiğinde soru çözülemiyorsa bırakılmalı, tekrar ikinci turda bakılmalıdır.

Yeni öğrendiğimiz konularla ilgili test çözerken kolaydan zora doğru bir yol izlenmelidir.

Soruyu tam olarak anlamadan seçeneklere geçilmemelidir.

Tüm seçenekler okunmadan cevap işaretlenmemelidir.

Hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakma alışkanlığını edinmelisiniz; çünkü ÖSS’de 4 yanlışın, SBS’de 3 yanlışın 1 doğruyu götürdüğünü unutmamalısınız.

Zamanı ve hızınızı belli aralıklarla kontrol etmelisiniz.

Yorulduğunuzu hissettiğiniz anlarda bölümler arasında kısa molalar vererek sınava devam etmelisiniz.

Cevaplarınızı cevap kağıdına işaretlemeyi sınav sonuna bırakmamalısınız, böylelikle kaydırma riskini azaltmış olursunuz.
Son olarak şunu belirtmeliyiz ki; girdiğimiz deneme sınavlarında yanlış yaptığımız ya da boş bıraktığımız soruları kontrol ederek aynı hataları diğer sınavlarda yapmamızı engelleyebiliriz.

2011-2012 YGS ve 2012 LYS Puan Hesaplama Sistemi



YGS Türkçe
(Dil ve Anlatım)
(40)
Temel Matematik
(40)
Sosyal Bilimler
(40)
Fen Bilimleri
(40)
DOĞRU



YANLIŞ



NETLER

YGS NETLERİ GEREKLİ
LYS MAT
(50)
GEO
(30)
FİZ
(30)
KİM
(30)
BİY
(30)
EDB
(56)
COĞ1
(24)
TAR
(44)
COĞ2
(16)
FEL
(30)
YD
(80)
DOĞRU SAYISI











YANLIŞ SAYISI










NETLER






Dikkat:Puan hesaplamaları geçen yıl sınavlarda sorulan sorulara ve sınavlara giren adayların bu sorulara verdikleri cevaplara göre hesaplanmış olan puanlardır. Bu sene hem soruların niteliği hem de sınava giren öğrencilerin nitelik ve niceliği farklı olacağından puanların hesaplanışında farklılıklar oluşacaktır. Bu sebeple, bu sayfada hesaplanan puanları size fikir vermesi amacıyla kullanınız.
Bu programı kullanan adayların ve rehber öğretmenlerin bu sene puanların farklı oluşacağını göz önünde tutmaları gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More