Düz Tabanlık Pes Planus Nedir



Ortopedi Uzmanı Prof. Dr. Öner Gedikoğlu düz tabanlık hakkında merak edilenleri anlattı;
Halk arasında düz tabanlık olarak bilinen Pes Planus, ayağın içteki ve ön ayak tabanındaki kavislerin azalması veya çökmesidir.
Pes planus’un iki türü vardır. Esnek olanı sıklıkla görülenidir ve özel bir tedavi gerektirmez. Seyrek görülen rijit tipinde kemik, yumuşak doku bozuklukları görülür ve cerrahi tedavi gerektirebilir.
Ayağın, kemiklerin oluşturduğu Statik, ayak tabanındaki adele kirişlerinin
oluşturduğu Dinamik kavisleri vardır.Bu kavisler çocuk yürümeye başladıktan sonra, kemiklerin ve kasların gelişimiyle orantılı olarak zaman içinde gelişir.Anne ve babalar, bebek ve çocukların ayak tabanlarında çukurluk göremeyince telaşa kapılıp sıklıkla doktora başvururlar.
Oysa ki 8-10 yaşına kadar çocuklarda ayak tabanlarındaki çökmeler fizyolojiktir, özel bir ayakkabı veya ayakkabı desteği kullanılmasını gerektirmez. Ülkemizde, belirtilen yaş gruplarındaki fizyolojik olan taban düşüklüğü için gereksiz yere ortopedik botlar veya ayakkabılar kullanılmaktadır. Belirtilen yaş gruplarından sonra, uzun zaman yol yürüyünce, uzun süre ayakta kalınca ayaklarda ağrı,ayak ve baldırlarda şişlik oluyorsa düşük olan ayak arkalarının fizyolojik konumuna getirilmesi gerekir.

Bu amaca uygun olarak, spor mağazalarında satılan ve “yürüş ayakkabısı” olarak adlandırılan; tabanı kösele olmayan, topuk kısımları sert olan, geniş taraklı ve ayakakabının iç kısmında Şekil 2 deki gibi desteği olan ayakkabılar kullanılmalıdır.

Gündelik hayatta da aynı özellikte ayakkabılar kullanmak uygun olur. Piyasada satılan, farklı malzemelerden yapılan tabanlıklar, her ayak için uygun olmayabilir, kimi kez de şikayetlerin artmasına neden olur.
Hanımların özellikle yüksek topuklu ve dar ayakkabı giymeleri zamanla ayakta hallux valgus denilen deformitenin gelişmesine yol açar ve bu durum cerrahi girişim gerektirebilir.



Güncel Blog Sayfası Online Tv Sayfası Canlı Maç Seyret Ödev Sitesi Yemek Tarifi Bedava Backlink Cep Telefonu Free Backlink SEO Yarışmaları Memur Blog Güncel Güncel Blogcu

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg reddit Favorites More